Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Khaled” har varit gängmedlem i flera år. Det enda han önskar sig är säkerheten, säger han. Hör hans historia i videon ovan. Foto: Vlada Cakic/SVT

Före detta kriminell har gömt sig för gängkriget i tio år: ”Det är ett förlorat land”

Uppdaterad
Publicerad

Khaled var bara 12 år när och kompisgänget började stjäla bilar åt kriminella. Det började med ett rån och slutade med att 15 personer dött i konflikten han dragits in i.

Trots att det nu är tio år sedan Khaled lämnade kriminaliteten, så gömmer han sig fortfarande undan gängkriget.

– Om de inte får tag på mina kompisar, då är det jag som ska mördas.

Khaled, som egentligen heter något annat, har vuxit upp i ett utsatt område och enligt honom hade familjen bara pengar som räckte till mat och hyran. Då var det lätt att bli fångad i ett liv där man kan tjäna snabba pengar.

– Alla mina kompisar gjorde så, vi tjänade våra egna pengar, säger han.

De före detta kompisarna har försvunnit från Sverige, berättar Khaled. En del har dött till följd av konflikten och andra har flytt.

I videon ovan berättar Khaled om gänglivet och hur svårt det är att hitta en väg ut.

Gängkriminella

Polisen har identifierat runt 1 200 nätverkskriminella i Sverige som är under 18 år och 170 som är barn under 15. Men siffran kan vara ännu högre.

Enligt Polisens kartläggning har det identifierats 52 kriminella nätverk bara i Region Stockholm, att jämföra med 50 nätverk enligt 2019 års kartläggning.

Drygt en femtedel av nätverken är nya och resterande är bestående sedan föregående kartläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.