Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Kriminologen: ”Alldeles för lite har skett”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 48 personer har skjutits ihjäl i Sverige hittills under 2022. Därmed har den tidigare toppnoteringen från 2020 spräckts.

– Skjutningar är oftast den typen av våld som är kopplad till organiserad, gängrelaterad brottslighet, säger kriminologen Manne Gerell.

Polisen sammanställer regelbundet statistik över de dödliga skjutningarna i Sverige. Det här året har trenden varit tydlig: allt fler dör.

Enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, kopplas skjutningarna normalt till konflikter mellan kriminella nätverk. Att skjutningarna ökat i år beror därför sannolikt på att vi har fler, eller mer, allvarliga konflikter än tidigare.  

Många gängkriminella sitter ju frihetsberövade just nu – så hur kommer det sig att skjutningarna fortsätter att öka?

– När man lyckas slå till mot kriminella gäng med starkt våldskapital så finns det studier som visar att det minskar våldet – men inte alltid. Det kan leda till ett maktvakuum där yngre förmågor vill positionera sig och som brukar våld för att göra det, säger Gerell.

Ostrukturerad gängkriminalitet

För snart 30 år sedan låg mc-gängen Hells Angels och Bandidos i en blodig konflikt. Gängen slöt slutligen fred när kriget inte ansågs vara värt kostnaden längre.

Kan man tänka sig någon form av självreglerande effekt på våldet om det stör den kriminella verksamheten hos gängen själva i för hög utsträckning?

– Det är inte sannolikt i det här läget. De gäng vi ser nu är inte lika organiserade och strukturerade som mc-gängen. Det gör det svårt att tänka sig några förhandlingslösningar, säger han.

Gerell: ”Polis har larmat i 20 år”

Sverige har flest dödskjutningar per capita i Europa, varför det ser ut så är svårt att svara på. Troligen är det en kombination av många olika faktorer, enligt Gerell.

– Det kan bero på politiska beslut som har tagits för flera år sedan, globala förändringar, flyktingströmmar och en politisk oförmåga att hantera situationen när det väl har exploderat, säger han.

– Min chef skrev en rapport om det här på 90-talet och polisen har larmat om det här i 20 år. Alldeles för lite har skett.

Hör kriminologen förklara orsaken till våldets hämndspiral i videon ovan.

Antal skjutningar 2022

Så här många skjutningar har rapporterats in i de olika regionerna fram till 15 september 2022.

Antal döda (Antal skjutningar):

  • Nord: 1 (5)
  • Bergslagen: 4 (16)
  • Mitt: 1 (27)
  • Stockholm: 22 (90)
  • Öst: 2 (45)
  • Väst: 4 (34)
  • Syd: 13 (72)
  • Totalt: 47* (289)

* Sedan polisen senast uppdaterade sin statistik har ytterligare minst en dödskjutning inträffat i Kristianstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.