Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett hänsynslöst våld”, säger polischef Petra Stenkula i Malmö. Foto: TT

Polisen: Skottskadade kvinnan var förbipasserande

Uppdaterad
Publicerad

En man har avlidit och en kvinna är allvarligt skadad efter en skjutning inne på köpcentrumet Emporia. Mannen har kopplingar till kriminella miljön i Malmö – medan kvinnan endast ska ha råkat passera platsen enligt polisen.

Under fredagseftermiddagen avlossades skott som träffade en man och en kvinna inne i köpcentret Emporia i Malmö. Räddningstjänst var snabbt på plats för att utrymma platsen och polisen grep en misstänkt gärningsperson i anslutning till händelsen.

Personen är enligt polisen en tonårspojke, som uppges vara 15 år gammal. Han ska vara hemmahörande i Göteborg och var inte tidigare känd för polisen i Malmö.

– Just nu jobbar vi utifrån tesen att 15-åringen varit ensam gärningsman på plats men vi jobbar brett utifrån att det kan finnas andra personer som medverkar till brottet, säger polischef Petra Stenkula i Malmö.  

Polisen utesluter inte att det kan finnas andra som medverkat till det som skett.

Förbipasserande kvinna skadad

Vid 21.15 meddelade polisen att den 31-åriga man som skjutits har avlidit. Kvinnan vårdas fortfarande för allvarliga – men inte livshotande – skador på sjukhus.

– Allt tyder på att mannen var målet för avrättningen. Tyvärr verkar sedan en kvinna bara ha passerat platsen och då tragiskt nog skadats i samband med skjutningen, säger Stenkula.

– Det är ett hänsynslöst våld som är helt oacceptabelt, fortsätter hon.

Grov våldsspiral i Malmö

Stenkula beskriver ett mycket svårt konfliktläge i Malmö och uppger att staden är inne i en grov våldsspiral. Många har förlorat sina anhöriga och allmänheten känner sig påverkad av det ökande våldet.

– Jag förstår att man känner sig otrygg, jag handlar själv på Emporia, och man känner sig alltid otrygg när våldet kommer nära en offentlig plats, säger hon.

– Vi måste arbeta med det långsiktiga arbetet att motverka rekryteringen av unga personer, fortsätter hon.

Polisen och Malmö stad uppmanar vittnen att kontakta polisen med uppgifter som kan underlätta för utredningen. De uppger även att man tillsammans kommer upprätta krisstöd som ska hjälpa de som känner oro efter händelsen.

Se SVT Nyheters sändning från polisens presskonferens på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.