Sju personer åtalades för delaktighet i mordet på Emporia i augusti 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Idag väntas domen för delaktighet i Emporiamordet

Publicerad

Idag, fredag den 15 mars, väntas domen för delaktighet i dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö. Sju personer har åtalats för inblandning i mordet. Men för tre av dem har häktningarna hävts av Malmö tingsrätt.

I augusti 2022 sköts en 31-årig man till döds på Emporia. Han ska ha haft en ledande roll i det kriminella gänget Satudarah Assassins. En 16-åring är sedan tidigare dömd för mordet.

I februari i år avslutades en annan rättegång mot sju personer som anklagas för att ha varit delaktiga i mordet på olika sätt. Vänner och personer som försett skytten med vapen, droger och logi. Fem män och två kvinnor som haft olika roller.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Alla nekar

Två av männen har åtalats för bland annat anstiftan av mordet. De ska ha planerat och fått den då 15-årige skytten att utföra det. Åklagarna har yrkat på livstids fängelse för dem och långa fängelsestraff för de andra. Alla har nekat till anklagelserna.

Häktningen hävd för tre

Efter tingsrättsförhandlingarna i februari hävde rätten häktningen för tre av männen. En av de tre är en av dem som misstänks ha anstiftat mordet. Han avtjänar nu ett annat straff för grovt narkotikabrott. Men hans försvarsadvokat tror inte att han döms till livstids fängelse för anstiftan i Emporiamordet.

– Han kommer att bli frikänd annars hade inte tingsrätten hävt häktningen, säger advokat Carl-Oskar Morgården.

Men en av åklagarna i ärendet, Michelle Stein håller inte med.

– Nej det behöver inte betyda att de frikänns, säger hon.

Domen väntas senare idag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet