Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ros i gången på köpcentret Emporia där en 31-årig man mördades och en förbipasserande norsk kvinna kvinna skadades svårt vid en skottlossning den 19 augusti 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Pengar möjligt motiv bakom mordet på 31-åringen på Emporia i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes målsägandeförhör med mamman och systern till den 31-årige man som mördades mitt i folkvimlet på köpcentret Emporia i Malmö. Enligt mamman och systern kan pengar vara ett av motiven bakom mordet.

Sju personer står åtalade för inblandning i dödsskjutningen av en 31-årig man den 19 augusti 2022 på Emporia i Malmö.

På onsdagen fortsatte huvudförhandlingen i tingsrättens säkerhetssal.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

31-åringens mamma berättar för rätten att hon var i Malmö vid tiden för mordet men att hon bor i London. Hon hade träffat sonen dagarna innan han sköts ihjäl.

Var bodde din son?, frågar åklagaren.

– I Turkiet och Dubai, svarar mamman.

Varför var han i Sverige?

– Han hade tappat sitt pass.

Var hans tanke att stanna i Sverige eller resa utomlands?

– Han ville nog utomlands. Han hade köpt biljett till Dubai. Jag packade åt honom. Han berättade att han skulle flyga till Dubai kvällen därpå.

31-åringen känd av polisen

Den mördade 31-åringen ingick i en av Malmös kriminella grupperingar och var medlem i det kriminella MC-gänget Satudarah Assassins, enligt uppgifter till SVT.

För några år sedan kallades den mördade 31-åringen till ett möte med polisens Sluta skjutgrupp då han bedömdes tillhöra de mest våldsamma grupperna i Malmö.

– Vi känner väl till våra grovt kriminella och det här är en person vi har jobbat med i många år, sa Malmös polischef Petra Stenkula om den mördade 31-åringen, tidigare till SVT.

Enligt mamman ska sonen ha arbetat i familjens firma som bland annat handlar med ris, torkad frukt och matoljor. Sonen ska även ha försörjt sig på guldaffärer i Dubai.

Pengar ett motiv

Mamman säger flera gånger att hon återkommande varnade sonen för att vistas i Sverige då hon var rädd för att hans liv var i fara.

Vad tror du anledningen är till att din son blev mördad?, frågar åklagaren.

– X ville ta min sons position i gruppen. X var skyldig min son pengar och kunde inte betala tillbaka. Därför blev min son mördad.

Hur mycket pengar?

– Lite mer än två miljoner, säger mamman till den mördade 31-åringen, i Malmö tingsrätt.

Med X åsyftas en av 31-åringens tidigare vänner.

Samtliga åtalade har tidigare nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet