• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Finns gatugäng där kvinnor har betydande roll” – hör exkriminella ”Annika” berätta. Rösten är utbytt. Foto: SVT/Veckans brott

Stockholmspolisen: ”Fördubbling av tjejer i kriminella gäng”

Uppdaterad
Publicerad

En dubblering av gängtjejerna. Dessutom inte längre enbart passiva flickvänner som utnyttjas – i dag ser polisen en aktiv gärningsperson:

– De kan ha ledande positioner i brottsupplägg och representera nätverket vid resor, säger Magnus Mowitz, tf chef underrättelsesektionen, Polisregion Stockholm.

– Jag skulle säga att antalet kvinnor i kriminella nätverk blivit fler de senaste åren, säger Magnus Mowitz, tf chef för underrättelsesektionen vid Polisregion Stockholm.

Nu finns omkring ett 50-tal tjejer i den kartläggning som underrättelsesektionen på Polisregion Stockholm gör av grov organiserad brottslighet, bland annat så kallade gatugäng, det är mer än en fördubbling på bara ett par år.    

Kvinnorna har dessutom en betydligt mer drivande roll än man sett tidigare.

Tar en egen självständig roll

– Från att tidigare ha sett en passiv flickvän ser vi i dag en aktiv medgärningsman som tar en egen självständig roll för att nå makt status och egen ekonomisk vinning. 

Det är bland annat när polisen kunnat läsa den tidigare krypterade kommunikationen mellan gängkriminella i appen encrochat – som  man fått upp ögonen för den här utvecklingen.

Kvinnor är nu med och organiserar och planerar på ett sätt man inte sett tidigare. De är fullvärdiga medlemmar och kan representera nätverket. De sysslar aktivt med narkotikahantering, transporter, att ta hyrbilar och penningtvätt, enligt polisens underrättelseinformation.

– Det handlar även om riskminimering – eftersom polisens verksamhet historiskt inte riktats mot kvinnor, säger Magnus Mowitz.

Den del där kvinnorna inte verkar så aktiva är den grövsta våldsbrottsligheten:

– Skjutningar och sprängningar - där vi inte ser att kvinnor tagit en så aktiv roll. 

Får medhåll av experter och avhoppare

Och bilden att allt fler tjejer lockas in i en gängkriminell livsstil delas av både experter och tidigare kriminella vi varit i kontakt med.   

“Annika” har varit en del av grov organiserad brottslighet i över 20 år:

– Det finns faktiskt gatugäng där kvinnor har en mer betydande roll. Just att de faktiskt slåss och att de levererar ett våldskapital. 

Se mer om de gängkriminella kvinnorna i Veckans Brott i SVT 1 tisdag klockan 21.30 eller på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet