Hör kriminologen Amir Rostami om kvinnor i kriminella nätverk. Foto: SVT

Risk för fortsatt ökning när gängtjejer flyger under radarn

Uppdaterad
Publicerad

Gängexperten och forskaren Amir Rostami ser i dag tjejer som en självklar del av kriminella nätverk. Han anser att polis och andra myndigheter generellt varit för dåliga på att upptäcka dem.

Amir Rostami tycker att underrättelseverksamheten måste bli mycket bättre.

– I New York finns field intelligence officers som ska vara ute och prata med vaktmästare, bostadsbolag, skolor, bara för att ha örat mot rälsen och stärka underrättelsebilden. Något sådant skulle kunna göras här – det skulle hjälpa polisen att få en mer träffsäker bild av de här miljöerna, säger Amir Rostami.

Veckans brott

Om tjejerna kan fortsätta att flyga under radarn finns en uppenbar risk att problematiken med gängkriminella tjejer ökar, menar han:

– I takt med att en gängkultur växer fram och blir cementerad i synnerhet i utsatta områden finns risk att det attraherar också kvinnor på glid. Att de behöver söka säkerhet i en osäker miljö – att deras andel också ökar i gängen.

Gängavhopparen ”Annika” upplever att tjejer t ex inte kontrolleras i samma utsträckning som killar:

– I jämförelse med min man var jag inte speciellt intressant för polisen. Jag har nog klarat mig ganska bra pga det. De flesta kvinnorna gör nog det.

Hos Stockholmspolisen har underrättelsesektionen bland annat tack vare kommunikation i den krypterade chatten encrochat konstaterat att antalet aktiva gängtjejer ökat rejält på senare år – och att de är mer aktiva och drivande än man sett tidigare.

Nu jobbar man på att bli bättre på hitta  och stoppa de brottsaktiva tjejerna i nätverken – och på att se dem som är på väg in:

– Man kan inte bara rikta fokus på de utåtagerande unga pojkarna utan man behöver även tidigt kunna kartlägga flickorna i de här grupperingarna, säger Magnus Mowitz, tf chef för underrättelsesektionen vid Polisregion Stockholm. 

Har ni lika bra koll på tjejerna som på kriminella killar?

– Nej, det skulle jag inte säga att vi har. Utan det här är nåt vi inom polisen måste kunskapshöja oss inom. Vi måste titta på hur vi kan inhämta mer infomration och bättre bedöma de här kvinnornas roll i nätverken, säger Magnus Mowitz, tf chef underrättelseenheten Stockholmspolisen.

Se mer om de gängkriminella kvinnorna i Veckans Brott i SVT 1 tisdag klockan 21.30 eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet