”Många är också utsatta för sexuella övergrepp”, säger den expert SVT Nyheter talat med. Foto: TT

Gänget bröt armen på Mona – så utsätts tjejerna i nätverken: ”Får höra att de är ortens madrass”

Uppdaterad
Publicerad

Mona gjorde slut med sin kille och bytte sida – då misshandlade gänget henne så svårt att hon bröt armen. I dag är kvinnor mer aktiva än någonsin i den kriminella gängmiljön och de utsätts både för våld och mordhot.

– De är tonåringar som tycker att det är häftigt att vara tillsammans med en kille som har status och pengar, säger en kvinna som jobbar med avhoppare.

I slutet av 2018 släpptes en rapport som visar att oväntat många kvinnor ingår i kriminella nätverk. Samtidigt är kvinnorna, enligt de experter som SVT Nyheter talat med, alltid lägst ner i hierarkin i de kriminella gängen – och de har svårare att få hjälp när de vill hoppa av.

En kvinna, som arbetar i en verksamhet som har god insyn i den här världen, berättar för SVT Nyheter hur det syns att tjejerna är mer aktiva:

– Man märker det definitivt på hur de klär sig, vilket sällskap de har och vilka killar de umgås med. Jag tror faktiskt inte att de tänker på det här. De vill vara en av grabbarna och gör som grabbarna säger.

– Många är också utsatta för sexuella övergrepp. Ord jag ofta får höra är ”ortens madrass”, det betyder att man kan ligga med dem.

”Läget är allvarligt”

Vi har valt att hålla intervjupersonens namn hemligt, bland annat för att skydda Mona som vi senare ska återkomma till. Men hon har en bra inblick i hur utsatta tjejerna i de kriminella gängen är.

– Läget är allvarligt. Det sker mordhot dagligen, bland annat via fejkade Instagram-konton. Även familjemedlemmar blir hotade. Systrar till några av dem som har blivit mördade ute i Järva har blivit attackerade. Det har blivit mer normalt att gå på tjejer för att straffa deras släktingar, säger hon och nämner också två fall där kvinnor dödats.

– För några år sedan gav man sig aldrig på kvinnor.

Mona var bara 19 år gammal när hon var tillsammans med en ledargestalt i ett gäng som varit inblandat i en av de blodigaste konflikterna i Järvafältet de senaste åren.

– När de gjorde slut gav hon motståndarsidan adressen till många i hennes killes nätverk. Sedan fick hon stryk och hamnade på sjukhus. Det var killar som slog henne och de bröt hennes arm.

”Man kan inte döma dem”

Det var två år sedan, och i dag är Mona tillbaka i området efter en kort vistelse på kvinnojour.

– Hon känner att vill de mörda mig får de mörda mig.

Är det lättare för tjejer att bl indragna i kriminalitet i dag?

– Ja, men mycket handlar också om att de tycker att det är häftigt att vara tillsammans med en kille som har status, pengar och är populär.

Det finns säkert de som kommer säga ”skyll dig själv om du blir ihop med en gängmedlem”, vad svarar du på det?

– Det är inte enkelt för de här tjejerna. De är unga tonåringar som tycker att det här är häftigt. Man kan inte döma dem. Jag tycker att det är fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.