Kina-affären: Dokument avslöjar bulvanupplägg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

EU:s 25-åriga vapenembargo mot Kina ska – sedan massakern på Himmelska fridens torg – stoppa export av krigsmateriel till världens största diktatur. Sveriges officiella hållning är tydlig: Inget samarbete med Kina gällande försvarsmateriel eller försvarsrelaterad forskning.

Nu kan Uppdrag granskning visa att två svenska myndigheter spelar huvudroller i en historia om bulvanupplägg och produkter som kan användas i Kinas program för massförstörelsevapen. Två månader efter att Saudi-affären avslöjats skriver generaldirektören på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, under ett avtal som gör ett av Sveriges mest prestigefulla lärosäten till mellanhand i en plan för kringgå den svenska linjen.

Uppdrag gransknings reportrar Joachim Dyfvermark och Sven Bergman kan med hjälp av interna dokument och hemliga källor avslöja sanningen bakom ”Kina-affären”.

UG – Kina-affären

– Jag är orolig över att de ska börja leta efter källor, försöka jaga rätt på vilka det är som läcker. De kommer att säga att det bara är ett vanligt forskningssamarbete, helt civilt – inte alls militärt. De kommer att ljuga för er, fortsätta mörka, säger en källa till Uppdrag granskning.

Sänds onsdag 3 september i SVT Play klockan 06.00 och SVT1 klockan 20:00.

Programledare: Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kina-affären

Mer i ämnet