Uppdrag gransknings reportrar Lars-Göran Svensson, Ali Fegan och Herman Reuterswärd. Foto: SVT

Läs chatten om Migrationsverkets hemliga vittnen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chatten om Migrationsverkets språkanalyser är nu stängd, men går fortfarande att läsa.

Moderator UG: Då drar vi strax igång. Reportrarna är på plats och kommer att svara på frågor en timma framöver.

Rolf Andersson: Hej, Tack för ett intressant program. Jag undrar hur dessa asylsökande kan flyga till Sverige, komma ombord på ett flygplan, utan pass eller motsvarande dokument. Med vänlig hälsning Rolf

KODNAMN EA 20

Ali Fegan: Det finns väl olika sätt men som vi berättade använder många falska handlingar som människosmugglare förser dom med.

Nathalie: Varför använder inte Migrationsverket rättstolkar eller i vart fall auktoriserade tolkar som är anslutna till Kammarkollegiet?

Lars-Göran Svensson: Bra fråga. Vet inte, men Sprakab är troligen betydlgt billigare

Elias: Har Migrationsverket uttryckt tankar kring hur de vill komma till rätta med dessa uppenbara problem, efter att ni gjort reportaget?

Ali Fegan: Nej. Dom fortsätter samarbetet med SPRAKAB och EA20. Än så länge.

Zoran Asanovic: Man blir bara irriterad på detta, skam. Bra jobbat UG! 

Lars-Göran Svensson: Tack!

Bengt G: Först och främst. Hur har det gått för de två familjerna? Sedan, har Migrationsverket på något sätt gjort kvalitetskontroll av Sprakab? Det är ju en självklarhet i sådana här fall som betyder så mycket för de berörda.

Ali Fegan: Angående Mohamed och familjen Bakr så berättar vi meri nästa veckas UG. Ja Migrationsverket har ansvar för att kontrollera företaget. Men hur det gått med den saken verkar oklart.

Peter: Detta är ju fruktansvärt! Armenien,,,,, riktlinjerna måste ju ses över.. Vad händer med alla dessa 5000 som Ea20 kollat upp?

Ali Fegan: Ja det är en fråga som hänger i luften. Det är völidgt många människor som genomgått dessa språkanalyser och migrationsverkets enda komentar hittills är att dom tycks anse att metoden och SPRAKAB är tillförlitliga. 

Kalle: Är det inte märkligt att ea20 inte verkar bo på den adress han är bokförd på, samtidigt som modern till hans barn förnekar att han finns hos henne?

Ali Fegan: Jo.

Charlie Foxtrot: Jag vet att man inte ska måla fan på väggen, men har Sprakab någon som helst koll på vem de anställer när de anställer ”experter” på så lösa grunder som förefaller vara fallet i programmet? Jag menar, kollen verkar vara så lös att de skulle mycket väl ha kunnat anställa regimtrogna individer (eller till och med individer utskickade av regimen) som har en intressekonflikt gentemot klient. I fallet med Somalia, ta till exempel ”EA22”, kan han vara al-Shabab-sympasitör?

Herman Reuterswärd: Enligt anbud från upphandling står det att anbudsigvaren (sprakab) ska ”...lägga särskild vikt vid analytikernas opartiskhet...”. Hur kontrollen går till i detalj vet jag inte.

Ewa: Bra jobbat UG! Man blir ju inte förvånad när det gäller våra myndigheter idag, de har noll koll på vad de gör. Tar inte alls reda på vilka de gör upphandlingar med!!!!!!!!!! Rota gärna vidare...............

Herman Reuterswärd: Tack Ewa. Tack för att du tittade!

Alien: TACK – bra reportage! Önskar ni kunde gräva mer gällande Mig.verket: Jag har i mitt jobb i en kommun i mellanSverige mycket med dem att göra... De kan oftast inget, har en avskyvärd människosyn och talar – helt öppet – på olika boenden – om asylsökande som ”sådana här” eller ”svartingarna”, precis om vi andra svensktalande skulle hålla med. När man påpekar detta för högre chefer ursäktas detta med stress eller förnekas. Så inte bara Sprakab är ett problem, även Mig.verkets egen kultur är ett problem! Återigen – tack!

Lars-Göran Svensson: Intressant. Har jobbar med granskande journalisik i snart 20 år och har nog aldrig stött på en myndighet med den attityden som Migrationsverket har. Hoppas att förklaringen är att dom nu har alldeles för mycket att göra och det är ett tillfälligt problem. Men nåt säger mig att det inte enbart beror på det...

Danne: Detta kanske blir fel forum men hur kan det ens vara tillåtet i fall som dessa att alls använda något annat än rättstolkar/auktoriserade tolkar?

Herman Reuterswärd: Tolk och analytiker är inte synonymt, enligt analysföretag i branschen. Dock har EA20 en bakgrund som tolk. Vet ej hurvida han är auktoriserad. 

Mohamed: Det är så sorgligt att se att en person som inte är kunnig kring området avgör deras och många andras liv liv. Bra jobbat UG, väldigt intressant avsnitt. 

Ali Fegan: TAck det känns bra att du gillade det!

jaap: hur blev med han EA20 jobbar han kvar

Ali Fegan: Ja det gör han och Migrationsverket har fortsatt förtroende för honom idag. 

Gunnar: Tack! Ni behövs verkligen.

Herman Reuterswärd: Tack Gunnar! Och tack för att du tittade!

Kjell Lundström: Efter att ha sett programmet i kväll undrar jag hur dom kan komma igenom passkontrollerna utan pass ? 

Lars-Göran Svensson: De flesta smugglas in i Europa av människosmugglare. Väl innaför Schengen är det enkelt att ta sig vidare till Sverige via t.ex. Öresundsbron. 

Karin: Tack för ett fantastiskt program! Jag missade del av slutordet, kommer endast de fall som ni tagit upp i programmet att granskas igen, eller fler där ea20 varit inblandad i? 

Ali Fegan: Migrationsverket har skickat analyserna vi tar upp i programmet för en extra kontroll till Holland. I nästa veckas UG kan vi avslöja nya uppgifter om familjen Bakr och Mohamed.

Larry: Vad sägs om ett röst DNA? 

Herman Reuterswärd: Förstår inte riktigt – förklara gärna.

KND: Vill bara tacka, så viktigt. Hoppas migrationsverket lyssnar på kritiken för de utsatta människornas skull

Ali Fegan: Inget tyder tyvärr på det idag.

Pavan: Har Ni haft någon kontakt med domstolarna och redogjort vad Ni kommit fram till? Har domstolarna eventuellt ändrat inställning till närvaron för den ”sakkunnige”? 

Lars-Göran Svensson: Titta nästa vecka. Då kommer på sätt och vis ett svar på din fråga...

Tobias: bara en undran, hur har en asylsökande råd att anlita en jurist i Sverige? Skulle va kul att få reda på detta då jag själv anlitade en för ett tag sedan och det var många tusenlappar

Ali Fegan: De juridiska ombuden tillförordnas oftast av Migrationsverket själva (men asylsökande kan själva utse ett ombud också). Det är Migrationsverket som betalar kostnaden. 

Uzbek: Tack för att ni avslöjar! Den där EA20 verkar vara kriminell och han ljög när ni ringde honom också.

Ali Fegan: Tack för att du tittade.

N: Hej! Intressant undersökning men jag finner er undersökning som ganska vinklad. Migrationsverket gör en sammantagen bedömning med stöd av en språkanalys som ger en indikation var personen kan vara hemmahörande. Verket baserar inte enbart sin beslut på en språkanalys men jag tyckte inte att detta kom fram i er undersökning. Vidare är det ett faktum att det inte riktigt gynnar den sökande att uppge en ort/stad/land där du riskerar att utvisas. Verket men även polisen har enorma problem med att fastställa identitet och nationalitet med anledning av att de flesta saknar identitetshandlingar. Jag anser att en undersökning av ert slag ska visa alla sidor och vara korrekta i sina undersökningar. Verket fattar inte enbart beslut på språkanalyser. 

Lars-Göran Svensson: Faktum är att de länder som personerna i reportaget ska utvisas till inte nämns på något annat ställe än i – språkanalyserna. 

Det är säkert så att det är ett stort problem för myndigheten att fastställa identititen  – men det innebär ju inte att man kan strunta i rättsäkerheten. 

Lasse Lucidor: Om folk kommer utan papper så har väl mottagarlandet rätt att kontrollera. Det har nog förekommit att pass och andra resedokument har blivit brända på flygplatser. Det är ju ganska vanligt med passkontroll för att komma med flyg runt om i världen. Jag förstår inte vad rättssäkerhet har med detta att göra. Sverige tar emot så många flyktingar så om man skulle missa någon så gör väl inte det något. Om det är så ekonomiskt fördelaktigt med flyktingar och immigration, hur kommer det sig då att det bara är Sverige som tar emot så många? Är det något Sverige vet som alla andra inte vet eller är det något alla andra länder vet som man i Sverige inte vet?

Herman Reuterswärd: Att fastställa sin identitet och hemvist åligger den sökande och det finns nog lika många versioner på hur personer kommer till Sverige som det finns asylsökande. Processen ska dock vara rättssäker. Vet inte om jag tillförde något. Dina frågor får du nog sälla till politiker.

hilper: Hjälp mig. Jag känner en drygt 20-årig ung kvinna som är yezidier,Hon kom hit eftersom hon var utsatt för hedersvåld där hon bodde. Pojkvännen mördades av hennes far och hon blev svårt misshandlad av sin bror. Hon bodde då tillsammans med sin familj i södra Ryssland. Hon är analfabet och kunde inte ens skriva sitt namn. Jag har läst det första förhöret vid migrationsverket och då tog hon upp dessa orsaker men fick avslag eftersom detta inte ens nämndes vid det första domstolsutslaget vilket överklagades och då påpekade jag för hennes advokat och frågade varför inte de hade tagit hänsyn till detta. Svaret blev att advokaten inte observerat första förhöret. Sedan gjordes språkanalys och hon skulle utvisas till Armenien ett land där hon aldrig varit. Detta överklagades och jag trodde att man skulle ta hänsyn till hedersbrottet men inte. Nytt avslag och ingen tillåtelse till överklagan. Hon har drabbats av en livslång sjukdom som kräver medicinering och näringstillförsel. Ingen hänsyn!

Herman Reuterswärd: Hej Hilper! Vi tar gärna emot tips. Mejla granskning@svt.se. Tack för att du tittade!

Robert: Svara på frågor istället för att skriva tita nästa vecka. Ni jobbar för medborgarna genom tv-avgifter. På http://www.exponerat.net/bortskamda-asylanter-kraver-fa-flytta-fran-asylboende-i-visjon/ framgår många människors åsikter. Igen: Vad är det för fel på Kenya eller Tanzania ? 

Ali Fegan: Vad menar du? Ingen av dessa fall har fått pröva sina asylskäl eftersom Migrationsverket inte tror på dom, delvis baserat på resultaten i språkanalyserna. 

Mats: Jag sökte efter SPRAKAB på ratsit.se men företaget finns inte där. Vilket är namnet på företaget egentligen?

Lars-Göran Svensson: Skandinavisk Språkanalys AB

Peder: Hej! Tack för ett bra program. Tyvärr är det här bara toppen på isberget. Migartionsverkets handläggningsrutiner är totalt rättsosäkra. Här sitter en person, i bästa fall två, och avgör godtyckligt en människas öde. Tänk om vårt andra rättssystem fungerade på samma sätt! Hur kan en eller två personer från migrationsverket avgöra trovärdigheten i en berättelse? Man säger sen att personen kan överklaga. Rätt. men saken är att migrationsverket gör ett utlåtande. Man säger att den sökande måste styrka sin berättelse och att det är skälet till deras avslag. När sen den sökande överklagar tittar migrationsdomstolen på om den sökande har styrkt sin berättelse, och har den inte det så avslår man. Då kan personen överklaga två gånger till, men bara om det tillkommit nya fakta, och bara om man kan ge en bra förklaring till varför man inte förut nämnt dessa fakta. När man så lämnar en förklaring, kanske att man varit rädd, glömt, eller inte trott att det hade betydelse.

Herman Reuterswärd: Hej Peder! Tack för att du tittade! Din bild av processen delas av ombud vi har varit i kontakt med. Om du har några tips eller konkreta historier får du gärna mejla granskning@svt.se . Tack för att du tittade!

Haris: Ni nämner nu i chatten att analyserna ni tagit upp i dagens avsnitt är skickade till Holland för närmare granskning, är det inte rimligt att samtliga ärenden EA20, men även SPRAKAB som företag varit inolverade i bör ses över?

Ali Fegan: Absolut!

Jonas: Man blir mörkrädd över hur en svensk myndighet kan delegera frågor om rättssäkerhet till ett oseriöst företag. Blir det någon förändring från Migrationsverkets sida nu? 

Lars-Göran Svensson: Oklart. Problemet för Migrationsverket är ju att man inte kan ta avstånd från Sprakabs analyser. Då skulle kanske tusentals männsikor som fått avslag efter deras språkanalyser begära nya utredningar och beslut. 

cilla: nu måste ju de dåliga språkanalyserna även vara lika illa för de som får positivt besked, kommer ni att på samma sätt kontrollera om även de språktester som godkänns är fel? oavsett vad så måste väl cheferna vara säkra på vem de ger uppehållstillstånd till och att det är på säkra grunder. hoppas ni fortsätter granska rättssäkerheten för alla som söker asyl. 

Ali Fegan: Och jag hoppas du fortsätter titta på UG.

nilsson: Varför väntade ni inte vid ea20 bil så ni kunde konfrontera honom? Ni ägnade ju halva programmet att leta efter honom? Jag frågar inte för att var dum utan om det fanns andra anledningar till att ni avstod? 

Lars-Göran Svensson: Vi försökte men det finns gränser för våra resurser. Vi bedömde väl heller inte sannolikheten för att få honom till att svara på frågor som speciellt stor, även om vi konfronterade honom på gatan.

Berra: Varför svara ni inte på min fråga 

Moderator UG: Ni är många som skickar frågor samtidigt och våra reportrar svarar på allt de hinner fram till kl 22.

Perry: Varför kan man klaga på ett utvisningsbeslut, och sedan överklaga det beslutet och sedan överklaga igen och igen och igen?

Herman Reuterswärd: Att beslut kan överklagas är inte unikt för asyl-/migrationsärenden. Hej Perry! Tack för att du tittade. Myndigheters beslut går ofta att överklaga, oavsett om det gäller bygglov eller uppehållstillstånd. Har inget kort och bra svar på varför.

Ia: Tack för ert avslöjande program! Jag försöker hjälpa en ung man som varit utsatt för samma sak som Mohammed och som idag väntar på utvisning till Afghanistan. Migrationsverket och Migrationsdomstolen har lagt stor vikt vid tolkarnas bedömning utifrån språkanalysen och anser honom inte trovärdig om hans härkomst, trots att en mycket erfaren och kompetent tolk verifierat hans uppgifter. De vägrar ta upp hans ärende på nytt och litar på språkanalysen. Till saken hör också att han under hans asylärende vid flertalet tillfällen haft undermåliga tolkar som tolkat fel. 

Ali Fegan: Mitt tips är att begära ut CD skivan med analyssamtalet om ni inte redan fått det, översätt och kontrollera uppgifterna däri. Stämmer påståendena i rapporten med det som sägs? Om inte, kontakta jurist och Migrationsverket.

Jenny: Jättebra program! Synd bara att så många svenskar tror att de som kommer hit gör sig av med sina pass och andra handlingar frivilligt och därför får skylla sig själva... Möter många av dessa som kommer till Sverige i mitt jobb och deras livssituation skulle jag inte ens önska min värsta fiende...

Lars-Göran Svensson: Så är det. Men fördomarna är djupt rotade. 

Daniel: Hej. Jag har en underlig känsla av att MV ( migrationsverket) vet om att språkanalyserna kan ha fel, men när dom är negativa (för den sökande) så andvänder man dom gärna. Har ni några siffror om hur många som har fått avslag där språkanalysen är positiv ? Jag själv har dåliga erfarenheter av MV då jag flyttade tillbaka till Sverige 2011 från Schweiz efter att ha bott i Sverige från 1978-1995 . Även nu går det inte att få tag i någon på MV det är omöjligt att ens komma in i telefon kön. kan rekommendera att ni försöker. Tack för ett viktigt program Med vänlig hälsning Daniel

Herman Reuterswärd: Hej Daniel! Tack för att du tittade! Har inga siffror. Vet inte om någon har en heltäckande siffra på det. Hoppas att du fortsätter kolla på UG.

bullaren : Ni säger titta nästa vecka, vilket jag till 100% förstår, men jag vill se en lösning och att idioterna får sparken 

Ali Fegan: Jag förstår din frustration. Samma känsla under arbetet med det här reportaget.  

Veronica B: Kan privatpersoner begära ut uppgifter om upphandlingar av dessa språkanalystjänster o dyl?

Ali Fegan: Det kan du absolut göra. Det är offentliga handlingar.

N: Bra reportage, men varför framkom det inte i reportaget att verket inte enbart baserar sina beslut på en språkanalys utan gör en sammantagen bedömning i ärendet. Språkanalysen är endast ett verktyg för att kunna få en indikation på var personen är hemmahörande. 

Herman Reuterswärd: Hej N! Tack för att du tittade. Jag tycker att det framgår att verket inte enbart utgår från analysen och att det är ett hjälpmedel. Dock har det tillmäts ”betydande bevisvärde” i vissa fall. Vi tar gärna emot fler synpunkter. Mejla gärna oss på granskning@svt.se ! 

Tomas: Mycket intressant repotage. Hur fick ni tag i ljudinspelningarna? Jag är god man till en kille som analyserats av ea20.

Herman Reuterswärd: Hej Tomas! Tack för att du tittade! Inspelningarna ingår i personernas ärenden. Vi vill gärna att du mejlar oss och berättar lite mer! Mejla ali.fegan@svt.se . 

ghasemi: Tack för ett fantastiskt program! 

Ali Fegan: Tack för att du tittade!

Lisa: Tack för programmet! Fanns det ingen mer tjänsteman på Migrationsverket som ville intervjuas? Har de ingen egen lingvist anställd som kan ta principiella beslut kring om och hur språkanalyser ska genomföras? 

Ali Fegan: Nej vi har dessutom bett om en ny intervju med Migrationsverket men inget svar ännu så länge.

Gert: Språkanalytiker har sedan länge varit i blåsväder. År 2009 framkom att dessa utfört analyser som mot ersättning, upp emot 20000kr lämnat felaktig information till Migrationsverket och fått ansökan om uppehållstillstånd beviljad. Den där ea20 verkar inte tillförlitlig. Kollade ni upp om han varit inblandad i mutor?

Ali Fegan: Finns inget som tyder på att han tagit mutor. Om du känner till något så mejla på ali.fegan@svt.se. TAck för att du tittar!

ragazzo: Jag har arbetat akademiskt och även som expert åt myndigheter i nästan 20 år med språk- och talanalyser. Jag vet att lingvistik/fonetik inte är en exakt vetenskap. Att det gått snett i dessa fall är hemskt med tanke på kionsekvenserna. Men, bygger besluten bara på språkanalys? Jag undrar också hur många utredningar som t ex Sprakab gör, som är korrekta? Är de redovisade utredningarna ”olyckfall”?

Lars-Göran Svensson: Besluten att utvisa till de specifika länderna bygger enbart på språkanalyserna. Andelen rätta/felaktiga analyser vet vi självklart inte. Vi har bara tittat på en handfull analyser och hitta många tveksamheter. 

urbast: Hoppas verkligen att ni följer upp och inte släpper taget om denna rättsskandal! Tack för ett utmärkt program!

Lars-Göran Svensson: Tack. Titta redan nästa vecka då vi bl.a. fått svaret hur det gått för Mohamed. 

advokaten: hej som advokat arbetar jag en hel del med asylprocesser , kan bara instämma i kritiken som framkom i programmet, kolla även hur åldersbestämningar görs på ensamkommande flyktingbarn i många fall...under all kritik. Dock skulle jag gärna få info om det rättsliga avgörandet i High Court, kan ni möjligen ge mig mål nr och avgörandedatum, mottas tacksamt?

Ali Fegan: Här är länk till domslutet. https://www.supremecourt.uk/decided-cases/docs/UKSC_2013_0202_Judgment.pdf

Pelle: Vad har dom gjort av sina ID-papper? En fråga från reportrarna som man saknade i reportaget.

Lars-Göran Svensson: Dom flesta har inga papper utan smugglas över gränsen in i Europa av människosmugglare. För att sen ta sig vidare inom Europa behövs inga papper. 

Tobias : Har ni i er grävande journalistik försökt att hitta ärenden där språkanalyser ligger till grund för det som i efterhand visar sig vara en korrekt bedömning eller är det så att språkanalyser alltid är felaktiga?

Herman Reuterswärd: Hej Tobias!  Hur många bedömningar som är korrekta eller felaktiga vet jag inte. Du gärna mejla oss på granskning@svt.se . Jag hoppas och utgår från att de inte ”alltid är felaktiga”. 

Pero: Varför måste Migrationsverket bevisa varifrån kommer människorna? 85% utan ID luktar skumt varför granskar ni inte alla asyl bedrägerier för objektivitetens skull????

Ali Fegan: Som vi berättade i programmet ligger bevisbärdan hos den asylsökande. Vilka asylbedrägerier tycker du vi ska granska? Mejla ali.fegan@svt.se

Ulla: Tack för bra reportage. Är det inte dags att öppna gränserna och avskaffa hela ”migrationsindustrin” för någon rättssäkerhet finns ju inte? 

Herman Reuterswärd: Hej Ulla! Tack för att du tittade och tyckte det var bra. Jag hoppas det finns rättssäkerhet. Det övriga är en annan fråga  som det finns olika åsikter om.

Harald : Hej! Mycket intressant program. Finns det någon slags statistik över hur ea20 bedömt de övriga 5000 fallen? 

Lars-Göran Svensson: Nix. Det är svårt att hitta dom. Att söka på analyser gjorda av ea20 går inte. Man får gå igenom alla fallen Migrationsverket har och försöka hitta dom. Det hade vi inte reurser att göra. 

fl: För kännedom, Sverige, migrationsverket, måste kommunicera och samarbeta med aktuell myndighet i det land som individen utvisas till. Påvisas då att individen inte har tillstånd i det landet, varken har medborgarskap eller uppehållstillstånd, kan indivden inte utvisas och ärendet prövas på nytt. Varför nämns inte detta i reportaget? 

Ali Fegan: Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket säger ju just detta. 

Sibbe: ...nu när man börjar lugna ner sig lite så kom jag på att jag glömde skriva att ni gör ett kanon jobb ! och alltid intressant att se programmet ! tack !

Herman Reuterswärd: Hej Sibbe! Tack för att du kollade! Och hoppas du fortsätter kolla!

Palle: Lars-Göran... då skall ni ju inte prata med en polis på Arlanda för dit behöver man ha pass då man anländer från Turkiet.

Lars-Göran Svensson: ??? Det var Landvetter och visst behöver man pass om man kommer från Turkiet. Har vi sagt nåt annat?

Perry: Jag tycker inte att ni ifrågasatte de asylsökande tillräckligt. Ni gick helt på vad de hittade på. Dålig journalistik!

Herman Reuterswärd: Hej Perry! Vi säger att det är deras berättelse och jag tycker du ska kolla på oss nästa vecka så får du kanske en annan bild. Tack för att du kollade!

advokaten: rättsfallet från High Court kan ni ge mål nr m.m.? vore tacksam! för övrigt kolla också bristerna hos många tolkar i asylutredningarna, åldersbestämning på barn, bristen på att få en muntlig förhandling i Migrationsdomstolarna- mycket i asylprocessen är totalt rättsosäkert

Lars-Göran Svensson: Tror du hittar det lätt med Google. 

Sök på UK och Sprakab. 

Robert: Svara åtminstone på detta: Bör inte araberna bedömas i Danmark om dom kommer över Öresundsbron ? 

Ali Fegan: Inga araber medverkade i programmet.

Veronica B: Hur länge har ea20 varit verksam?

Herman Reuterswärd: Hej Veronica B. Det varierar i olika handlingar. Vissa uppgifter säger 2006 andra 2007 och 2008. Första löneutmätningen som Kronofogden gör och där sprakab är angiven som arbetsgivare är från 2008. Tack för att du tittade.

Moderator UG: Chatten är öppen i ca 15 minuter till.

Kalle svensson: lite vinklat men det är nog så att beträffande familjen Omar från Armenien sades inte hela sanningen. Jag gissar som tittare att man från migrationsverket inte stirrat blint på hur dom pratar kurdiska. Förmodligen kan familjen inte ett ord arabiska och då kommer man inte från Syrien. det borde ha talats om

Ali Fegan: Familjen använde flera arabiska ord i samtalet med SPRAKAB. Eftersom vi inte kan kurmanji vände vi oss till en expert på Uppsala Universitet, som redovisas i programmet. Kolla nästa vecka då berättar vi om nya uppgifter om familjen Bakr och deras utvisning till Armenien.

kristian: hur vet ni att han har bedömt 5000 fall ? ni svarde ju i ett inlägg här ”Att söka på analyser gjorda av ea20 går inte. ” ps inga mina andra 2 frågor har kommit med utan mest vad bra ni har gjort m.m. vill ni inte ha frågor ?

Herman Reuterswärd: Hej Kristian. Uppgiften kommer från företaget Sprakab. Vi vill ha frågor men vi får väldigt många frågor och försöker svara så gott vi kan. Tack för att du tittade och kolla nästa vecka!

Agneta W: Väldigt intressant program. Ni tycks ha gjort en grundlig utredning om sprakab. Det är bedrövligt att utsatta människor inte har en rättssäkerhet eftersom det förekommer att deras asylrätt enbart prövas på s.k språkanalyser. Hur ofta sker det? Arbetar migrationsverkets utredare under sådana förhållanden att de inte har tid att handlägga sina ärenden på ett rättssäkert sätt? Om så skulle vara fallet så kanske ni kan göra ett reportage om det.

Ali Fegan: Problemet är att deras asylskäl aldrig prövas eftersom Migrationsveket inte tror på deras berättelser. Jag är helt övertygad om att handläggarna arbetar under mycket pressade förhållanden. Om du har några tips kring detta så mejla mig gärna på ali.fegan@svt.se

Kjjogbg: Herman spar tid sluta tacka nu

Herman Reuterswärd: Ska försöka, men måsta tacka dig också!

Pär: Borde inte regeringen kräva en utredning av om Migrationsverkets process för asylärenden är rättssäker? Fråga ansvarig minister!

Ali Fegan: Det är en rimlig fråga. Jag är också nyfiken på vad ministern har för åsikter i frågan.

Smaug: Kommer ni att göra ett program om ålderfusket och lögnerna från de s.k ensamkommande ”barnen”?

Herman Reuterswärd: Hej Smaug! Tack för att du tittade! Du får gärna tipsa oss på granskning@svt.se .

Abdifatah: Kan ni försöka intervjua AE20 och fråga varför han ljög och var i Somalia han själv kommer ifrån? Är lite tveksam att han är från Mogadishu. 

Ali Fegan: Mejla gärna mig om du har uppgifter om ea 20. ali.fegan@svt.se

Palle: Lars-Göran.. Arlanda eller Landvetter.. samma sak. Du skrev ju att man inte behöver ha pass när man är inne i Schengen, så varför intervjua en gränspolis då? Särskilt inte som ni visade ett klipp med Turkish Airlines i samband med intervjun med gränspolisen. 

Lars-Göran Svensson: Polisen beskrev ju vad som händer när man kommer utan pass med flyg till Sverige från ställen utanför Schengen t.ex. med Turkish Airlines från Istanbul. Många kommer den vägen. Men dom flesta kommer landvägen genom Europa. Två olika sätt att ta sig till Sverige.   

Robert: Varför har det inte prövats i svensk eller EU-domstolen om proceduren med hemlig identitet på människor som EA20 är laglig i Sverige ? Vem verifierar språktestarna ?

Ali Fegan: Den är laglig och det är SPRAKAB som anställer och ”kontrollerar” analytikerna.

JW: Fanns det andra ”bevis” för att de asylsökande i programmet inte kom varifrån de hävdade eller var det endast språktestet som avgjorde deras öden? 

Herman Reuterswärd: Hej JW! Som vi säger i reportaget så har deras berättelser inte varit tillräckliga för att göra det sannolikt vid första asylutredningssamtalet. Jag tycker du ska kolla på UG nästa vecka också. 

familjehemsmamma: Varför har man inget id? Så här kan det gå till: Den asylsökande betalar en människosmugglare i Italien för att få pass och flygbiljett. Den sökande visar upp detta pass vid incheckning och passkontroll. När hon väntar på att planet ska avgå vid gaten kommer människosmugglaren in i avgångshallen och samlar in alla pass han tillfälligt lånat ut. Så ser det ut i ett civiliserat land i Europa!

Herman Reuterswärd: Hej Familjehemsmamma! Du får gärna tipsa oss på granskning@svt.se . Tack för att du tittade! 

Alf Andersson: Finns det några tecken som talar för att den anonyma och osynliga vd:n på Sprakab har kopplingar till andra företag inom språkbranchen, t.ex. tolkförmedling? Alf Andersson 

Herman Reuterswärd: Hej Alf! Du får gärna mejla – skriv vad du vet till ali.fegan@svt.se ! Tack för att du kollade! 

Jamal: Hej! Tack för ett fantastiskt uppdrag! jag känner många som har lidit pga detta! Många som deras framtid förstört av EA20!

Herman Reuterswärd: Hej Jamal! Tack, tack! Mejla oss gärna på ali.fegan@svt.se ! Tack för att du kollade! 

Martin : Migrationsverket har gjort prognos 390 000 asyl på 4 år budget är 180 miljarder för migration integration – jag vill veta hur många anställda Migrationsverket har, vad lotsar tolkar jurister advokater tjänar på det vi betalar ut

Ali Fegan: Det är inte rättsligt prövat men en intressant fråga.

Martin: Kan SPRAKAB ställas till ansvar, exvis med skadeståndsansvar, för det som kan ha skett till följd av grava försummelser?

Ali Fegan: Det vet jag faktiskt inte men det skulle vara intressant om någon jurist drev frågan.

Lars-Göran Svensson: Tack för ikväll – och tack för ni tittade och alla frågor. Har ni fler synpunkter eller tips, maila lars-goran.svensson@svt.se

Och missa inte nästa veckas UG!!

Ali Fegan: Tack för att ni tittade ikväll. Missa inte nya uppgifter om familjen Bakr och Mohamed i nästa veckas UG. Om ni har tips eller uppgifter mejla: ali.fegan@svt.se. God natt!

Linnea: Hej, har en skoluppgift om att skriva en debattartikel om valfritt ämne, jag såg det här programmet nu ikväll och kände att detta ämne kan jag gräva ner mig i. Har du några tips på det allra viktigaste att ta upp? Detta är ju förfärligt och jag vill verkligen framhäva detta. Finns det flera källor jag kan vända mig till? Detta är ett ämne som berör mig och jag vill verkligen få till detta bra för det är värt att uppmärksammas. Riktigt bra jobbat! Tack på förhand. 

Herman Reuterswärd: Hej Linnea! Det finns många källor och mycket skrivet kring ämnet. LADO är ett ”nyckelord” om du är intresserad av språkanalyser i stort. Tack för att du kollade och tyckte om det! Kolla nästa vecka också!

Herman Reuterswärd: Tack för att ni kollade ikväll! Missa inte nästa veckas program. Och om ni har tips mejla ali.fegan@svt.se !

Moderator UG: Därmed är chatten stängd för den här veckan – tack till alla som varit med oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KODNAMN EA 20

Mer i ämnet