Micke: Bra reportage, det mest objektiva i media jag hört de senaste veckorna. Många journalister i nyheter och liknande verkar lägga värderingar i sin rapportering, vilket ni inte gör i samma utsträckning, vilket uppskattas. Fortsätt ställa fler tuffa frågor!
Lina Makboul: Tack så himla mycket.
Jill: Ni som intervjuade personerna nu, gjorde ni även det 2008?
Henrik Bergsten: Både ja och nej, min kollega Lina Makboul gjorde reportaget 2008. Jag jobbade inte på UG då.
Johan: Jag förstår inte hur man kan få en lägenhet i Sverige när man får vistas i landet 3 månader? Det finns ca 600 000 romer i Rumänien och ca 300 000 i Bulgarien. Tror ni att svensk ekonomi klarar av att ta hand om alla romer som vill bosätta sig i Sverige? Detta med anledning av det stora dagliga inflödet av alla flyktingar som vill bosätta sig här! Vem tycker ni ska betala? Ska barnbidragen sänkas, föräldraförsäkringen och VAB ersättningen försämras för alla? Ska alla löner, pensioner sänkas eller skatterna höjas? Rumänien och Bulgarien har ansvar för sina medborgare och får dessutom ersättning av EU för ändamålet!
Lina Makboul: Kommunens jurister ansåg att romerna på Meros camping var bofasta i Sverige.
Maria H : Helt underbart att se och höra avslutning på reportaget, men denna S politiker med sin inställning. Janne Josefsson var som bortgjord.
Henrik Bergsten: Förstår inte riktigt hur du menar, men det var en sevärd intervju, tycker jag.
Bosse: Är UG medveten om att en kommun inte har laglig rätt att särbehandla utländska medborgare, ge dem särskilda privilegier och bryta mot likabehandlingsprincipen? Kommunallagen medger inte detta.
Lina Makboul: Det var kommunens jurister som ansåg att romerna på Meros camping var bofasta i Sverige.
Baksi Kurdo: Jag brukar ge pengar till Zigenare utanför Ica och överväger starkt att inhysa några av dem i min villa. Begår jag något brott om jag har dem hemma hos mig efter 3månader?
Lina Makboul: Nej.
Kajsa Kavat : Har ni frågat någon, som kan tänkas svara hur detta dilemma ämnar utvecklas? Var ska det sluta? Hur ska detta hanteras
Henrik Bergsten: Så länge fattigdomen består så kommer knappast antalet utsatta EU-medborgare som åker till Sverige att minska. Nu har ju regeringen valt en hårdare linje, som presenterades i veckan.
Veikko: Romänsk PRO TV på kanal 219 har haft reportage från Sverige i nyhter klockan 18.00 varje dag denna och förra veckan. Där har man intrvjuer med tiggarna i Sverige där de ger beröm av de Svenska folket hur generösa och givmilda Svenskar är och hur bra de har här som tiggare.
Lina Makboul: Tack för dina synpunkter.
Carl: Någon info om romska barn har det bättre i Göteborgsområdet idag än vad de hade på Meros? Var stängningen av Meros misslyckad?
Henrik Bergsten: Som du kanske såg i reportaget så bodde Marius på Meros, och visst har han det bättre idag på många sätt. Andra barn går i skolan, vilket de fick börja med redan 2008. Få tycker nog att stängningen var misslyckad.
ylva: Borde inte politikerna bestämma sig? Antingen hjälper vi alla romer med bostad skola arbete eller så skickas de tillbaka till sina hemländer Rumänien Bulgarien etc och sverige hjälper dem där så de får bostad skola arbete där? Eller ska denna fråga flyta utan svar, med dubbla budskap mellan Migrationsverk och Socialtjänsten?
Lina Makboul: Helt klart är att det är svårt för myndigheter att veta vad som gäller. Här behövs politisk vägledning.
Bosse: Ja, kommunens jurister ansåg att romerna var bofasta. Men utan stöd i lagen. Faktum kvarstår, kommunallalgen medger inte försörjning av EU-migranter med skattemedel. Därav också den laglighetsprövning som begärts i Säffle, där kommunen använt sig av en bulvan för att förse romer med lägenheter.
Henrik Bergsten: Säffle kände jag inte till faktiskt. Ja, som du hörde i slutet av programmet så är det väl det som kommunalrådet säger, att juristerna inte riktigt hade koll på lagstiftningen.
Adolf: Vem ägde campingen i inslaget? Var det pastorn eller kommunen?
Lina Makboul: Först pastorn sen köpte kommunen campingen och rev den.
Birgitta: Någon nämnde i chatten att ni är ovanligt objektiva. Jag är inte säker på att jag håller med den chattaren, men min fråga är framförallt: Vad är ert budskap i detta avsnitt av UG?
Henrik Bergsten: Jag tycker tittaren ska kunna bilda sig en egen uppfattning så långt det går.
Wilhelm: Hej UG! Ett riktigt bra program. Tittar alltid på UG. Även repriserna för att kunna reflektera vad som hände ute bland vänner och myndighetspersoner. Jag har en fråga. Efter reportaget med Maruius vad vsr det för musik ni spelade i eftertexten? Tack för mångs bra program.
Lina Makboul: Åh, jag vill gärna hjälpa dig där men det står still. Mejla mig lina.makboul@svt.se så lovar jag att återkomma.
Kajsa Kavat : När tänker ni göra ett djupgående reportage om utfattiga infödda svenskar?
Lina Makboul: Hör gärna av dig om du har några tips. granskning@svt.se
Carl: Det jag menade var om de barn som kommit efter stängningen har det bättre?
Henrik Bergsten: Ok, då förstår jag. Det kan man faktiskt fråga sig. Jag känner till några barn som bott i bil och levt som hemlösa kan man säga i många år. Så frågan är om det är bättre, egentligen.
Leif: Om det rör sig om 14 familjer så kan man förklara att kommunen kan göra en särskild åtgärd för dessa, men om det kommer 1400 familjer så är läget ett helt annat i af ekonomiskt
Henrik Bergsten: Helt klart. Göteborg har inte gjort något liknande sedan dess. Ingenstans i Sverige har det skett vad jag vet.
Maarie: Det måste bli en varaktig lösning för dessa människor i deras hemländer och det borde ske i EUs regi eftersom de ger pengar för detta ändamål.Men inget händer och i gen vill ta ansvar.Mycket prat och lite verkstad som vanligt.
Lina Makboul: Regeringen kom ju med något liknande i förra veckan. Tack för att du tittade.
malmöbo: hej, bra reportage! Jag undrar om ni under tiden för reportaget även sett över situationer där markägare försöker avhysa eu-migranterna. vad är det som inte fungerar där? stad, lagar, kronofogen m.m. verkar inte gå ihop? dom bor i stora läger i flera år utan att någonting förändrats
Lina Makboul: Titta på Uppdrag granskning nästa vecka. Då kommer Janne Josefsson och Ola Sandstig med ett reportage om just detta. Missa inte.
Monia: Om dessa människor hade kommit från ett land utanför EU, hade de inte haft flyktingstatus då?
Henrik Bergsten: De hade ju kunnat sökt asyl i så fall, och då hade ju man fått pröva det.
Janne C: Mycket bra reportage. Romer har förföljts och kastats ut ur eller runt i Sverige sedan 1500-talet. Somliga, som SD, vill fortsätta med det. Vi har så mycket att ge igen. Skänk alltid pengar till tiggarna. Det gör ju att deras släktingar kan få det något bättre i sina hemländer.
Henrik Bergsten: Roligt att du gillade det.
Bosse: I Säffle får Centrumkyrkan 120.000 kr av skattemedel för att förse EU-migranter med lägenheter under ett par månader. Det har nu begärts en laglighetsprövning av detta och det ska bli spännande att se vad man kommer fram till. Notera också att Martin Valfridsson gått ut med att kommunerr inte ska upplåta mark till EU-migranter.
Henrik Bergsten: Där ser man. Ja, frågan om mark kommer att behandlas i UG nästa vecka av Ola Sandstig och Janne Josefsson.
Adrian: Jag blev lite förvånad att ni försökte berätta sanningen från båda sidor. inte vanligt i Sveriges media idag. Men Josefsson har alltid gjort bra saker
Henrik Bergsten: Tack, det tar vi åt oss.
kent : Hur ska alla som kommer till Sverige idag få det,det finns inga bostäder eller jobb?
Lina Makboul: Det är naturligtivs ingen lätt fråga att svara på och ett stort problem för vårt samhälle. En svår nöt att knäcka är det onekligen.
Carl: Vad jag förstod hade de duschar, toaletter, el osv. om än med bristande kvalitet. Hur ser det ut idag på de läger som byggs upp i utkanterna av göteborg, bor det barn där? isåfall vad har Göteborgs kommun för ansvar för stängningen av något som kanske var bättre? Kanske något för ett framtida program att reda ut.
Henrik Bergsten: Precis, det fanns vatten och toaletter. Så ser det inte ut i lägren. Barn har dykt upp med familjer i Göteborg även efter stängningen, så vi kanske har ett kommande rep att göra här.
Karin: Marius som nu bor på en ö (Brännö?) – är de nu självförsörjande och betal skatt för sin cykelverkstad? För fria rörligheten bygger ju på att man söker jobb och arbetar på den ordinarie arbetsmarknaden. Man får av reportaget uppfattningen att de fortfarande är här olagligt och försörjs av privatpersoner.
Henrik Bergsten: Fria rörligheten innebär också utbildning på erkänd instans, som gymnasiet. Helt självförsörjande är de inte, utan Marius får stöd av privatpersonerna.
carita : Jag önskar Marius allt gott i framtiden. En eloge till dem som hjälpt honom och hans pappa. Det är som de sade, man kan ju inte hjälpa alla och det är ju så sant.
Lina Makboul: Tack för att du tittade.
Leif: Om det finns ett eu direktiv och svensk lag om hur länge man får vistas i landet som turist, varför sker det ingen registrering så att lagen kan tillämpas objektivt?
Lina Makboul: Hela idén med fri rörlighet?
Madeleine: Janne var ovanligt beskedlig mot den inkompetenta kommunpolitikern. Varför tryckte han inte dit honom ordentligt med tuffa frågor? Skattebetalarna borde väl kunna kräva återbetalning av de bortslösade pengarna?
Henrik Bergsten: Att skattepengar slösats bort beror väl på vem man frågar. Ansvar mot politiker kan man kräva på valdagen.
Axel: Hur kommer det dig att ni valde att ha dessa två avsnitt i just den ordning som dem är. Hade det inte varit klokare att avsluta med en solskenshistoria som den med Marius?
Henrik Bergsten: Det kan man alltid fråga sig, jag tyckte det passade bra att inleda med ett tidsdokument från 2008 och fram till idag.
CF: Bra reportage. Känns skönt att se att människor får chanser, och tar dessa chanser till ett bättre liv. Känns dock väldigt tråkigt att höra och se alla dåliga beslut som kommer från migrationsverket (utvisningar av folk som bott här i åratal etc.) De som vi tar emot, ska väl också få den tryggheten att inte utvisas senare, speciellt om de sköter sig och fått ett liv här). Fortsätt med denna typ av reportage, där man inte lyfter fram bara det som misslyckas, utan visar på lyckligare situationer.
Henrik Bergsten: Tack, roligt att du uppskattade det.
Maria H : Jo jag menar att reportaget har ett nedvärderande synsätt, jag anser att politkern klarade sig bra och kunde försvara handlingen. Och JJ blev svaret skyldig ( som man sa förr)
Henrik Bergsten: Nedvärderande? Då undrar jag på vilket sätt.
Abdel Khader: Hej Lina och Henrik, Tack för programmet ikväll. – Det är häpnadsväckande att svenska myndigheter på kommunal nivå inte verkar känna till eller honorera/tillämpa Wienkonventinen om konsulära förbindelser (1963) SÖ 1974:10. Konventionen är undertecknad av bl.a. Rumänien som därmed är skyldig att på alla sätt hjälpa sina egna medborgare utomlands. Ett lands ansvar för sina medborgare upphör alltså i n t e p.g.a. att medborgaren befinner sig utanför hemlandet. Läs på och gör rätt mot alla parter.
Henrik Bergsten: Där får jag läsa på, tack.
Siv: Tack för ett bra program. Kommer ni granska glappet mellan intentionen i den fria rörligheten och att laglig vistelse inte är ett krav för att få bosättningsbaserade förmåner från Försäkringskassan?
Henrik Bergsten: Alla myndigheter ser lite olika på uppehållsrätten och EU-medborgarna. Vet att FK har gjort lite andra bedömningar än ex det sociala.
Kalle: I reportage efter reportage pratas det om barn – dessa ''barn'' ser mer ut som äldre ungdomar – lättare arbeten ordnas nu för dessa – har vi fått en typ av ''barnarbete '' i Sverige nu ???
Lina Makboul: Barnen på Meros var barn. Marius som vi träffar i reportaget är 11 år 2008. Ett barn enligt mig.
Fredrik: Vad innebär barnperspektivet? Antar att det är lagar som gäller eller?
Lina Makboul: FN:s konvention om barns rättigheter.
Stefan: Det vore bra om ni kunde utröna vad som ska gälla. Antingen får eu-medborgarna uppehålla sig i Sverige enligt 3-månadersregeln eller om de ska ha rätt att bosätta sig här med stöd från samhället. Gäller första alternativet så ska de inte ha stöd, gäller andra alternativet så ska samma regler med hjälp gälla alla. Det kanske finns ytterligare alternativ men flera alternativ kan inte gälla samtidigt. Är det möjligt för er att söka detta grundläggande svar för att kunna komma vidare?
Henrik Bergsten: Det är tre månader som gäller, uppåt sex månader finns det stöd för om det finns riktig chans till anställning. Sen gäller att man ska ha uppehållsrätt. Men den prövas inte centralt, utan den enskilde måste bevisa den. Icke-ekonomiskt aktiva måste ha tillgångar och sjukförsäkring som gäller för att ha uppehållsrätten här.
Molly: Kommer ni att visa bilder från alla dessa kåkstäder som vuxit upp i landet.
Lina Makboul: Det tror jag inte men några kommer att visas upp.
FE: När det gäller s.k ”EU-migranter” är det något som ”svenskar” har väldigt svårt att förhålla sig till. – Meros camping 2008 var bara början, nu har Sverige EU-migranter i varje större stad eller till och med by. – Först var svenskarna generösa, men nu börjar de tröttna på att varje dag mötas av dessa bedjande ögon, i somliga fall med amputerade armar, sittandes eller skramlandes vid busshållplatser. – Och i samband med detta, just den flyktingkris som når Europa, kommer soldariteten med de riktigt fattiga i Europa att minska... – Människor som är emotionella/mindre logiska kommer alltid satsa sin aktivism på det som är mest exponerat i media...
Henrik Bergsten: Det har verkligen förändrats. Jag tycker det är fascinerande att höra inspelningarna från 2008 där kommunen pratar om personerna på Meros som att de campar lite som ”du och jag”.
Bri: Bra granskning. Men saknade referenser till en del eu lagar som gäller idag (bl.a. Den från slutet av 2014 som slog fast att det är varje eu medborgares hemland som har ansvar för socialhjälp till sina egna medborgare)
Lina Makboul: Ok.
JanO: Hur har det gått för de andra barnen från Meros?
Lina Makboul: Det har gått bra för dom flesta. Dom går i skola här i Sverige.
Anders Sundholm: Varför berättade ni inte hur det gått för de övriga sex familjerna ?
Lina Makboul: Allt får inte plats alltid men bra synpunkt.
Admir: Hej Lina,bra rereportage.
Lina Makboul: Tack Admir!
Trygve Z: Hej – tack för reportaget. Janne refererar till regeringens tydliga och vettiga ställningstagande häromveckan att pengar skall endast ges till hjälporganisationer i Rumänien och inte i tiggarnas muggar här. Varför tror ni att lokalpolitiker (företrädesvis av röd/grön färg) har så svårt att inse att detta är det enda logiska (och humana)?
Henrik Bergsten: Det kan jag knappast ha någon insyn i varför man gör på ena eller andra sättet. Men solidaritet har ju varit ett ord man förknippat med politiker åt röda hållet.
Inger: Bra reportage. Har funderat på om ni vill granska hur handläggare jobbar i bedömningar av ärenden. Det finns stora grupper i Sverige som ställts utanför samhället då Alliansregeringen gav uppdraget till Försäkringskassan att utförsäkra människor som är sjuka och det utan motivering. Dessa sjuka har tvingats att be om försörjningsstöd. Hur mår dessa människor?
Henrik Bergsten: Tack. Hör gärna av dig till granskning@svt.se med tips.
Monia: Det var ju samma på 60-talet Henrik! Då sa svenska politiker att romer var vana vid att bo ute i kyla och därför frös dom inte!
Henrik Bergsten: Det låter galet.
Ann: Vad hände med missbrukarna eller ”knarkarna”som ni så fult nämde och de psykiskt sjuka som oxå bodde på campingen? Det är snart en bortglömd grupp.Sorgligt
Henrik Bergsten: Jag vet faktiskt inte i detalj vad som hände.
Molly: Tack Lina,den första jag hört på länge som vågar ställa kritiska frågor.Fortsätt så.
Lina Makboul: Tack så väldigt mycket.
Rolf: Bra reportage, men Janne Josefssons avslutande intervju var ju ett bottennapp. Att han står till höger har man ju förstått för länge sedan, men här framstår han ju närmast som sverigedemokrat. Men som sagt, hans brist på objektivitet har lyst igenom många gånger tidigare!
Henrik Bergsten: Han har gjort nästa veckas reportage, så du får titta då.
Stefan: Det vore bra om det kunde komma något konstruktivt ifrån en sådan här reportageserie så det vore bra att försöka fokucera på att komma vidare i grundläggande frågor så det inte bara blir prat som inte förändrar situation för någon av inblandade parter. Hur kontrolleras att nuvarande regler efterföljs som du beskriver? Är det någon myndighet som har det ansvaret?
Henrik Bergsten: Alla myndigheter måste självständigt bedöma uppehållsrätten för varje EU-medborgare. Så man kan t ex inte fråga Migrationsverket.
Fredrik: Hej tack för ett bra program vet ni hur det har gått för övriga familjer? Har de fått medborgarskap i sverige? Jobbar de och är inne i samhället?
Henrik Bergsten: Tack, det är lite olika. Några har jobb, andra har haft det svårare. Barnen går i skolan.
per axberg: Man tar sig för pannan när enskilda tjänstemän och politiker tar egna beslut utanför gällande regler och lagstiftning på skattebetalarnas pengar
Henrik Bergsten: Det gick snabbt när situationen skulle lösas på Meros, det kan man nog konstatera.
Hansi: Bra reportage men mycket saknades, som t.ex. varför det inte finns några tiggare nere i Europa? Var nyss i norra Spanien (San Sebastian, Bilbao, m.m.), en mycket rik och välmående del av Europa med BMP på samma nivå som Sverige.Här såg jag inte en enda rom, som tiggde.Det fanns en och annan tiggare utan för katedraler, museum etc, men det var inhemska tiggare. Samma har jag sett i många andra rika delar av Europa. Varför åker inte tiggarna dit? Det skulle jag gärna velat ha svar på. Varför den långa vägen till Sverige?
Henrik Bergsten: Det har ju gått att skrapa ihop en del slantar i Sverige på stan, för att det inte varit så stor konkurrens. Idag ser det ju lite annorlunda ut. Det kanske är en orsak.
Snippe: Vänster vridet som vanligt från svt.
Henrik Bergsten: På vilket sätt?
FE: Många ”Romer” är väldigt fina, ambitiösa människor, det gäller bara att lära känna dem. – Inte sätta stämplar i pannan...
Lina Makboul: Tack för att du tog dig tid att titta på reportaget.
Stefan: Hur kan myndigheterna kontrollera om någon inreseregistrering inte sker?
Lina Makboul: Bra fråga.
FE: Ja, det är alltid bra med uppföljningar. – Men jag undrar hur det är med ”Sara nu? – Det är helt forståeligt att man försöker leva ”under” den rasistiska radarn i det så offentligt toleranta Sverige, men ack så stora brister under ytan....
Henrik Bergsten: Inte riktigt klar med vad du frågar efter, vi tar ju upp hur det gått för ”Sara” i programmet.
Maria: I vissa delar av Europa är väl tiggeri förbjudet, Holland t ex
Lina Makboul: Inte i hela Holland utan bara i vissa städer.
Bengan G.: Har Migrationsverket lagt ner avdelningen för utredning och utvisning av illegala migranter I Sverige? Eller uppfattade jag er fel?
Henrik Bergsten: De kan ju utvisa EU-medborgare, men det är liksom ingen som spårar upp dom. Polisen gör det i princip inte heller. Avdelningen som lades ner i Göteborg hanterade just frågor för EU-medborgare.
Maria: Har barnen rätt till skola även om familjen är här illegalt dvs. inte fått arbete när de tre månaderna förflutit?
Henrik Bergsten: Varje kommun gör lite olika. Göteborgsregionen har valt att erbjuda skolgång. Utan krav på uppehållsrätt.
Kalle: Har ni någon tanke på att göra en vidare granskning av själva flödet/logistiken av tiggarna från hemland ut till alla butiker runt om i Sverige. Organiserat är det ju i en form eller annan men vilken omfattning?
Henrik Bergsten: Vi tar gärna emot tips, skriv till granskning@svt.se.
Monia: Henrik! Titta i SVT arkiv!
Henrik Bergsten: Ok!
axel: Finns det någon möjlighet att kolla på reportaget om Meros från 2008?
Henrik Bergsten: Tyvärr inte på svtplay, vi hade med en nedkortad version i kvällens program.
Molly: Slog mig oxå,var i Berlin nyligen,inte en enda tiggare.Men på färjan från Tyskland till Sverige fanns det många.Är det förbjudet i Tyskland att tigga?
Lina Makboul: http://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-fler-stader-i-europa-infor-tiggeriforbud/
md2perpe: Det är vanligt att socialförvaltningar påstår att de bara kan ge EU-migranter biljetter för hemresa. Talar de sanning eller finns möjlighet till ytterligare hjälp?
Henrik Bergsten: Det är den praxis man har valt att gå efter, Socialstyrelsens riktlinjer. När det gäller personer som saknar egen försörjning. Akut hjälp i form av nån hotellnatt kan också bli aktuellt för ex småbarnsfamiljer i nöd. Socialtjänstlagen omfattar ju alla som vistas i en kommun.
axel: Hade varit intressant att se reportaget från 2008 för att förstå detta reportaget bättre.'
Henrik Bergsten: Ja, men jag tycker ändå man fick en bra bild av de 8 minuter vi sände från det gamla ikväll. Huvudproblematiken framgick ju.
Bri: Hur förstår tiggarna att det plötsligt blivit tiggeriförbud, i ex: berlin? De talar ju inte språket eller i vissa fall kan läsa.
Lina Makboul: Jag har ingen aning men jag misstänker att det kommer fram på något sätt.
PIA: Jag ger aldrig pengar till tiggare. Det känns förnedrande både för tiggaren och mig.
Henrik Bergsten: Alla gör ju på sitt sätt.
Stefan: Hur länge var Mario(?) och hans pappa tvungna att vara i Rumänien för att sedan kunna få komma tillbaka? Finns det några sådana regler?
Henrik Bergsten: Finns inga ”karantänregler” så där, men de var där i tre månader.
Maria: undrar hur det kommer sig att det är bara Romer som tigger? någon som kan svara på den frågan
Lina Makboul: Det är ju inte bara romer som tigger.
Bosse: 50-60 barn till EU-migranter går i skola i Göteborg (det är i princip bara Gbg som erbjuder detta, även om fler kommuner säger sig vilja göra som Gbg), varför utredde inte UG mer om detta? T ex på vilka lagliga grunder kommunen anser att skattemedel kan användas för detta. Hur länge har dessa barn gått i skolan? Har föräldrarna bosatt sig permanent i husvagnar i Gbg, var bor de, etc, etc. Inte minst, vad blir kostnaden för detta och för alla andra resurser Gbg lägger på EU-migranter.
Henrik Bergsten: Socialresurs lägger ca 7 miljoner på olika åtgärder. Vi gick inte in på skolfrågan den här gången. Kommunstyrelsen har precis haft frågan på bordet och även kommunerna runt Göteborg ska vara med på det tåget. Svåra frågor, är det bättre för att barnen att gå i skola än att inte göra det?
Bernt: Jag noterar att ni inte publicerar inlägg som är kritiska till att svenska skattebetalare ska betala bostäder till utländska medborgare som uppehållit sig här en kortare tid. Jag skrev ”hål i huvet” och det vill ni inte ta med. MEN debatten är alltid fri och inga åsikter förbjuds, heter det från media!
Henrik Bergsten: Jag har tyvärr inte sett ditt inlägg, men ställ frågan igen så ska jag svara.
Adolf: Varför gick ni inte hårdare åt de makthavare som uppenbarligen brutit mot lagen när de delat ut sociala förmåner till icke medborgare?
Lina Makboul: Men dom hade ju inte brutit mot lagen. Enligt Thomas Erhag gör ju både Göteborgs stad och Migrationsverket rätt här.
Janne C: Jag ger alltid pengar till tiggarna! Jag har arbete, bostad, bra kläder och pengar till mat och varmt hemma. De har tiggarna inte alls. Jag har det så enormt mycket bättre.
Lina Makboul: Tack för dina synpunkter.
Kalle: svar på tidigare kommentar angående tiggeri i Spanien, finns lokala föreskrifter och tiggarna måste vara godkända av staden/borgmästaren.
Lina Makboul: OK.
britt-marie: Just nu tycker jag att det är kaos, alla beslutsfatttare gör lite som dom vill.Finns det inte gemensamma regler och lagar som kommunerna skall hålla sig till?
Henrik Bergsten: Absolut, men sen har man EUs personrörlighetsdirektiv att hantera också. Och socialtjänstlagen ger inga undantag för EU-medborgare. Dock har ju Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer om ex folk som kommer hit bara för att tigga, att de bara kan få akuthjälp med ex hemresa.
Molly: Men om barnen får skolgång så går det ju att kolla hur länge dom varit här, men struntar göteborgs kommun i detta??
Henrik Bergsten: Svenska kommuner utövar ju inga inre gränskontroller, som det heter. Det är polisens uppgift.
Leffe: Skulle ni inte kunna göra reportage i Rumänien och Bulgarien om de organisationer som arbetar där med att hjälpa romer att tillvara ta sina lagliga rättigheter!? Vad jag har läst är det skolplikt i både Rumänien och Bulgarien. Beaktar Göteborgs stad det över huvudtaget?
Henrik Bergsten: Det känner staden förstås till. Man har valt att erbjuda skolgång för de barn som befinner sig här.
Sassa: EU måste nog uppdatera sina lagar eftersom de verkar svåra att efterleva. Om man söker jobb i annat land och detta har en tidsgräns så borde man väl vara skyldig att anmäla sig på arbetsförmedlingen eller motsvarande myndighet? Det fungerar ju inte som tänkt helt uppenbart och det gäller nog inte bara Averige.
Henrik Bergsten: Ja, man kan anmäla sig på AF för att söka jobb. Men i övrigt är det inte mycket som hindrar att man stannar kvar även efter de tre-sex månaderna har gått.
Bosse: Kommuner erbjuder ofta gratis hemresa för romer, för att det är ett enkelt sätt att bli av med problemen. Men faktum är att det inte finns något lagstöd för denna särbehandling. Inget land i världen, mig veterligen, erbjuder detta för någon annan folkgrupp, inte ens Sverige. Numera är det välkänt bland romer att de får en gratis hemresa i Sverige, och detta missbrukas, även om någon kommun sagt att de bara erbjuder gratis hemresa en gång för en och samma person.
Lina Makboul: Tack för att du tittade.
Maria: Vore det inte bättre att instifta någon typ av fadderskap för romerna från Rumänien och delvis Bulgarien? Då kan de som vill betala för dem och de som tycker att EUs regler ska följas slippa betala via skatten.
Lina Makboul: Intressant synpunkt.
Stefan: Det var märkligt att EUrättsexperten inte kunde avgöra vilken myndighet som hade rätt. Finns det inte i detta fall/fråga en regel/lag som har företräde?
Lina Makboul: Det är det som är hela grejen.
Stefan: Går det att få fram hur myndigheter ska kontrollera att gällande regler efterföljs? (eller är alla frågor redan ställda i serien?)
Henrik Bergsten: Kommunerna sitter ju med ”Svarte-Petter” som EU-experten Thomas sa när jag intervjuade honom. Om folk inte flyttar så blir problemet kvar och till sist måste man göra nåt.
PIA: Hur många fattiga EU-migranter finns det ? Varför anställs inte EU-migranter som bärplockare ?
Henrik Bergsten: I Sverige? Runt 5000 läste jag senast, men ingen håller ju någon örnkoll på detta. Bulgarer brukar ju vara här och plocka bär.
kent : Mycket bra program fortsätt med det ni gör ,men var inte så snälla mot makthavarna
Lina Makboul: Tack!
Stefan: Förstår jag dig korrekt att det inte finns någon hierarkisk ordning i dessa motstridiga regelverk?
Henrik Bergsten: Det är ju det som blir det svåra. EU-domstolen kommer ju med nya domar hela tiden också. Så det är nån slags praxis som vuxit fram. Riktigt snårigt är det.
Janne C: Gör fler sådana här bra reportage! Vad ni tog upp med politiker visar att ingen väsentlig förändring av romernas situation kommer att ske inom nära framtid. Därför är det viktigt med sådana här reportage som kan skapa positiv opinion för stöd åt EU:s mest utsatta medborgare.
Henrik Bergsten: Roligt att du uppskattade jobbet.
Elin: Dubbelkollar ni det som sägs i intervjuer?
Henrik Bergsten: Vi kollar påståenden från medverkande så långt det är möjligt, ja.
Bernt: Jo jag upprepar min fråga och utvecklar den: På vilka grunder ger Gbg-kommun bostäder (dessutom i förtur tror jag det sas) till utländska medborgare som en kortare tid väljer att uppehålla sig i Sverige utan ornat arbete, utbildning, spårk eller några nödvändiga förutsättningar för att själv försörja sig och sin familj? Detta leder naturligtvis till att måmga fler kommer tillden kommunen. För att bli försörjda. Borde inte utlänningslagen gälla alla myndigheter? Borde inte alla myndigheter sträva åt samma håll?
Henrik Bergsten: Hade jag haft handlingsplanen från kommunen tillgänglig hade jag lagt ut den här, men du får leta den på goteborg.se.
UG – Moderator: Nu avslutar vi chatten för ikväll. Tack för frågor och engagemang. Vi är tillbaka nästa vecka som vanligt!
Henrik Bergsten: Tack för alla frågor och en intressant diskussion, god natt!