Kommande: Den svenska modellen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förr gick ungdomar ut i ett arbetsliv som reglerades gemensamt av fack och arbetsgivare. I dag ser verkligheten annorlunda ut. I två program skildrar Uppdrag granskning arbetsvillkoren för unga, i ett Sverige som har förändrats.

Den svenska modellen har ett brett stöd bland politiker, fack och arbetsgivarorganisationer. Men uträkningar visar att nära en halv miljon arbetande svenskar arbetar utan kollektivavtal. Allt fler av dem är unga.

– Både detta att ha en tidsbegränsad anställning och den höga risken för arbetslöshet som finns bland de unga gör ju att man hamnar i en svagare position i förhållande till arbetsgivaren än för 20-30 år sedan, säger professor Anders Kjellberg som forskar på arbetsmarknadsstatistik i Sverige.

Ungdomsarbetslösheten har ökat och ligger idag på 20 procent. Allt färre är med i facket. Och det första jobbet är allt oftare på småföretag som saknar kollektivavtal. Uppdrag granskning har samlat in anställningsvillkor och avtal som visar att många unga idag möter arbetsgivare som ställer höga krav, men ger få rättigheter och låg ersättning. Det kan röra sig om kameraövervakning, hemlighetsklausuler med höga böter och straffavgifter vid felsteg på arbetsplatsen – för att jobba i en snabbmatsrestaurang.

– Vissa saker här var ju nya, de var faktiskt ännu mer hårresande än de jag hade sett tidigare, säger Kerstin Ahlberg, forskare vid Institutet för social civilrätt vid Stockholms universitet, när hon får se ett anställningskontrakt för arbete i en restaurang.

Reportrarna Anna Jaktén och Björn Tunbäck har samlat in hundratals berättelser från unga svenskar, som tecknar en bild av en ny svensk arbetsmarknad.

Programledare: Janne Josefsson.

Programmen sänds 22 och 29 oktober, klockan 20:00 i SVT1 och i SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.