Kopplingar till Hells Angels i stort vindkraftsprojekt: ”Har bra kompetens”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan berätta att två personer med nära anknytning till mc-gänget Hells Angels har kopplingar till ett stort vindkraftsprojekt i Viksjö utanför Härnösand. Enligt Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, smyger sig organiserad brottslighet ofta in i stora bygghärvor.

I slutet av november 2019 får SVT Västernorrland tips om att ett av företagen som arbetar med bygget av vindkraftparken har kopplingar till mc-gänget Hells Angels – och att det ska ha förekommit hot från en chef i företaget.

Men enligt uppgifter till SVT gjordes aldrig någon polisanmälan.

Vindkraftparken Hästkullen

Chefen har tidigare dömts för bland annat grovt rån, olaga hot och grovt hemfridsbrott. Det visar sig också att han är suppleant i företaget Hells Angels AB.

“Bra kompetens”

Enligt bolaget Nysäter Wind, de högst ansvariga i vindkraftparken, fick företaget lämna arbetsplatsen på grund av ”misstänkta kopplingar till kriminella kretsar”.

Det var huvudentreprenören Active Works som anlitade företaget. Vd Göran Solig säger att företaget passerat deras underentreprenörskontroll och medger att man samarbetat med dem tidigare.

– Ja, det har vi gjort. Det är personer som har bra kompetens, som levererar bra saker.

Han säger att han inte känt till företagets koppling till Hells Angels.

Uppdrag granskning kan visa att det finns ytterligare en, ännu starkare, koppling mellan Active Works och mc-gänget. En av Hells Angels fullvärdiga medlemmar finns på företagets lönelista, han är en av de högst avlönade.

– Det finns en frihet i landet när det gäller religion, andra åskådningar och när det gäller föreningar, säger Göran Solig som menar att han inte har rätt att fråga folk var de är medlemmar någonstans.

Uppgifter om hot

Flera källor berättar för Uppdrag granskning att stämningen från Active Works sida varit hotfull när man efterfrågat utebliven betalning eller haft kritiska synpunkter om arbetet i vindkraftparken.

”Din jävla hora”, ”Se dig i backspegeln”, ”Passa dig noga”, ”Glöm inte vilka vi är” är exempel på hot, enligt flera källor.

Uppdrag granskning kan inte belägga att den hotfulla stämningen har koppling till mc-gänget eller att det funnits ett upplägg som innebar att underentreprenörerna inte skulle få betalt. Active Works vd Göran Solig säger han att han inte hört talas om hoten tidigare.

– Det enda jag kan hänga upp det på är att det har skapats en atmosfär från projektledningen på Nordex som har varit väldigt hård, ifrågasättande, kritisk, för att de inte vill ta ansvar själva.

”Det räcker med det här våldskapitalet”

Tim Carpenter, vd för totalentreprenören Nordex som tagit in Active Works i bygget av vindkraftsparken, skriver till Uppdrag granskning att han inte känner igen beskrivningen om en hård och hotfull stämning från deras sida. 

Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, blir inte överraskad när han får veta att det finns kopplingar till Hells Angels i projektet.

–  Man behöver inte hota folk eller skjuta knäskålarna av dem, det räcker med det här våldskapitalet. Det är klart för de inblandade att det finns ett mc-gäng i periferin här, det kan göra att man kanske inte driver sina fordringar som man annars skulle göra, säger Stefan Lundberg.

Reportaget Borta med vinden sänds onsdag 29 april. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Fakta: Aktörerna i vindkraftsbygget

• 5,5 miljarder investeras i vindkraftparken utanför Härnösand som ska stå klar 2021. 114 vindkraftturbiner ska på plats.

• Det är det tyska energibolaget RWE som äger vindkraftsparken tillsammans med den schweiziska storbanken Credit Suisse som står för 80 procent av investeringen.

• RWE och Credit Suisse har bildat projektbolaget Nysäter Wind.

• Nysäter Wind tar in det tyska bolaget Nordex som totalentreprenör, för att leverera en ”nyckelfärdig” vindkraftspark.

•  Nordex har tecknat kontrakt med tre huvudentreprenörföretag där Stockholmsföretaget Active Works fått det största uppdraget.

• Active Works har i sin tur skapat en kedja av ett 40-tal underentreprenörer för att bygga vägar och annan infrastruktur.

• Active Works har tvingats lämna parken.

• Sedan februari har Nordex istället kontrakterat Skanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet