Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kravs vd Anita Falkenek säger att de ska gå till botten för att se om de finns brister i deras kontroller. Foto: SVT

Krav: ”Naturligtvis inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Inte acceptabelt – så reagerar Kravs vd Anita Falkenek när hon tar del av Uppdrag gransknings avslöjande om att över 30 Kravgårdar i Sverige har brutit mot djurskyddslagen. Men Kravs eget system bygger på att Kravbönder själva ska berätta att de brutit mot lagen – vilket inte alltid sker.

Kravmärkningen ska vara en garant för en riktigt god djuromsorg. Med ännu striktare regler än lagarna och en rigorös kontroll utförd av oberoende certifieringsföretag. 

Trots det kan Uppdrag granskning avslöja att över 30 Kravgårdar brutit mot djurskyddslagen. 

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sådant här kan komma emellan. För det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Hon säger att man inte kan vara Kravbonde om man är dömd för djurplågeri och att de inte har sett några som varit åtalade eller dömda. Om det sker ska certifieringen dras tillbaka.

Ska själva berätta om lagbrott

Men i Uppdrag gransknings kartläggning framkommer ett flertal bönder som fått behålla sin Kravcertifiering – trots att de dömts för djurplågeri och fått djurförbud.

Ni har inte sett det, men hur kan ni ha missat det här då? 

– Nej, och då får vi gå tillbaka till kontrollföretagen och se hur har det här kunnat missas? För det är naturligtvis inte acceptabelt. Verkligen inte, säger Anita Falkenek.

Enligt Kravs regelverk är bönderna skyldiga att själva rapportera till Krav om de fått förelägganden eller domar kopplade till djurskyddslagen. Konsumenter som köper Kravmärkta livsmedel får helt enkelt lita på att de bönder som inte följer lagar och regler själva uppmärksammar Krav om det.

Och om de inte gör det då?

– Ja, om de inte gör så blir det ännu svårare att förhindra brister i djuromsorgen, säger Anita Falkenek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kravgårdarna

Mer i ämnet