Uppdrag gransknings reportage har fått stort internationellt genomslag. Foto: SVT

Krav på stopp i förhandlingarna mellan påven och SSPX

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag gransknings avslöjanden kring prästers sexuella övergrepp mot barn inom SSPX har fått stort internationellt genomslag. Samtidigt ställs nu krav på stopp i förhandlingarna med katolska kyrkan.

Den ansedda USA-baserade katolska nyhetssajten Crux now kallar Uppdrag gransknings reportage “explosivt” och menar att avslöjandena kan grusa de pågående förhandlingarna som handlar om huruvida SSPX åter ska bli en del av katolska kyrkan.

Läs mer: Granskning av brödraskapet SSPX

I England har stora nyhetstidningar som the Guardian och the Independent tagit upp reportaget, liksom nyhetsbyrån Mediapart och France TV i Frankrike. Även i länder som Holland, Ryssland och Spanien har programmet gett eko i flera stora medier.

Men också katolska nyhetsbyråer och tidningar som Catholic Daily och Christian Today i USA och i tyska katolska nyhetsbyrån Kath.net har programmet lyfts fram och diskuterats.

Krav på förhandlingar

Den Oxfordbaserade namnkunnige teologen Austen Ivereigh som driver den katolska internationella tankesmedjan Catholic Voices reser i en analys från i torsdags krav på stopp i de nu pågående förhandlingarna mellan påven och SSPX.

Han skriver att “en organisation med 600 präster med ett förhållningssätt från 50-talet kring sexuella övergrepp mot barn. Det har inte Rom råd att ta in”. Tills en utredning gått till botten med de uppgifter som framkommer i reportagen kan det inte vara fråga om ett närmande till SSPX, menar han.

Se granskningarna på SVT Play:
Det gyllene fängelset
Breven från påven
Fallet Sloniker

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det gyllene fängelset

Mer i ämnet