”I vissa frågor finns det rätt att fråga sig: Varför gör påven så?”, säger Sveriges katolske biskop Anders Arborelius i en intervju med Uppdrag granskning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sveriges katolske biskop: ”en chock och en sorg”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mörkläggningar av sexövergrepp mot barn och antisemitiska uttalanden. Trots att Vatikanen har känt till övergrepp och extrema åsikter har påven erbjudit utbrytargruppen SSPX hjälp och försoning. Nu kommenterar Sveriges katolske biskop Uppdrag gransknings avslöjanden.

– Det är alltid en chock och en sorg att det förekommer övergrepp på minderåriga. Och speciellt när det sker inom kyrkliga kretsar där de borde kunna få skydd och hjälp, säger Anders Arborelius.

Han är biskop för Stockholms katolska stift som omfattar hela Sverige.

UG – Det gyllene fängelset

LÄS MER: Fakta om Society of S:t Pius X

Sedan flera decennier har den katolska världen skakats av ett stort antal skandaler efter prästers sexuella övergrepp mot barn.

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt och därför måste man ta itu med det, och på något sätt är man tacksam att medierna påminner oss om att detta förekommer, säger Anders Arborelius som också säger att just SSPX formellt inte är en del av den Katolska kyrkan.

”På något sätt är man tacksam att medierna påminner oss om att detta förekommer”, säger Anders Arborelius om skandalerna om prästers sexuella övergrepp mot barn. Foto: SVT

Påve Franciscus har under en längre tid fört samtal om en försoning med SSPX. Även efter att information om övergrepp nått Vatikanen.

Varför vill påven att SSPX åter ska bli en del av den Katolska kyrkan?

– Påven för dialog med alla i hela världen och hans inställning är att man måste göra allt för att hitta enhet, även med dem som tycks ha ställt sig utanför.

Påven hjälpte SSPX efter skandal

Vatikanen bannlyste SSPX 1988 efter en osanktionerad biskopsvigning. I en intervju med Uppdrag granskning 2009 förnekade en av SSPX biskopar, Richard Williamson, Förintelsen. Några dagar senare hävde den förre påven bannlysningen.

LÄS MER: SSPX närmar sig Katolska kyrkan

I Argentina, där Williamson då befann sig, var reaktionerna efter intervjun starka. Landets regering drog in biskop Williamssons visum och han fick lämna landet. Hela SSPX framtid i Argentina hotades också eftersom organisationen registrerat sig på ett felaktigt sätt. Brödraskapet fick då hjälp av kardinal Bergoglio i Buenos Aires, samma man som i dag är påve Franciskus.

Uppdrag granskning har fått tillgång till de aldrig tidigare publicerade breven som skrevs av kardinal Bergoglio i Buenos Aires, samma man som i dag är påve Franciskus. Foto: SVT

LÄS MER: Påven skrev brev till Vatikanen till stöd för SSPX

Varför har påven så aktivt stöttat brödraskapet?

– Varför påven har gjort på det sättet som ärkebiskop i Buenos Aires, det känner jag inte till. Men påven ses som en brobyggare till hela världen och då ser han väl detta också som en möjlighet att hjälpa dem reda ut sitt förflutna och ta avstånd då från, ja det finns också anklagelser om antisemitism, det finns flera och stora och allvarliga frågor som man då måste reda ut, säger Anders Arborelius.

Höll egna katolska rättegångar

Troskongregationen, ett mäktigt departement i Vatikanen, har tidigare gett SSPX mandat att genomföra egna kyrkliga rättegångar mot minst en präst som begått sexuella övergrepp mot barn.

Varför sker de kyrkliga rättegångarna utan polisanmälan?

– Det är det vi har försökt ta itu med. Det måste polisanmälas och det får vi väl också peka på hos den här rörelsen att de måste också ta det här steget att göra det till en polissak.

LÄS MER: Mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

De här rättegångarna har ju skett med Vatikanens goda minne? Hur är det möjligt?

– Det är alltså den stora frågan och det beror väl på vissa kulturskillnader i vissa länder, att man då inte har gått vidare till polisen. I vårt stift, i vår beredskapsplan, har man väldigt tydligt sagt ifrån att man måste ha en polisanmälan så fort det finns en misstanke om övergrepp mot minderåriga.

Men frågan går ju hela vägen till Rom?

– Jo, det gör den ju och just de här förhandlingarna har ju förts under de olika påvarna. Och Franciskus är ju känd för att han vill vara barmhärtig mot syndare och man får väl se det i den bilden att han vill på något sätt hjälpa dem att bli av med sitt förflutna, men det är inte lätt.

Ska man vara barmhärtig mot pedofiler?

– Det är ju den stora frågan, ja. Och det förstår jag att just där går ibland gränsen. Pedofiler, sen har vi ju terrorismen. Det kommer ju ungefär samtidigt det här, nej men det är den stora frågan, säger Anders Arborelius.

”Ska man vara barmhärtig mot pedofiler?”, frågar Uppdrag gransknings programledare Janne Josefsson. Foto: SVT

Kan du vara kritisk mot påven?

– Alltså påven är ofelbar i den egenskap att han utövar tron, men i sitt handlande i vissa frågor finns det rätt att fråga sig: ”Varför gör påven så?” Men samtidigt vet vi inte hela bilden, vad som ligger bakom det här och därför är det svårt att säga varken det ena eller det andra.

Se granskningarna i SVT Play:

Det gyllene fängelset

Breven från påven

Fallet Sloniker

Fakta om SSPX

Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965. 

SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap. 

I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson. 

Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”. 

För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt. 

Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det gyllene fängelset

Mer i ämnet