Julia utsattes för näthat efter att kritiserat en tröja från H&M. Foto: svt

Krävde näthatare på pengar – kvinna betalade

Uppdaterad
Publicerad

Reportaget fick stort genomslag, även i andra nordiska länder. I Norge, Danmark och Finland gick över hundra kvinnor ut och berättade om det hat och de hot som de hade fått mot sig.

Polisen lade ned förundersökningen. Men Julia har sedan reportaget sändes valt att gå vidare genom att skicka kravbrev till avsändarna av de hatiska kommentarerna.

Med hjälp av Juridikinstitutet har brev med krav på kränkningsersättning på 5000 kronor till flera näthatare. I ett fall hittills har pengar betalats ut.

– Det intressanta med det är att det var en stor majoritet män och killar som kränkte Julia på nätet, men den enda som har betalat är dock kvinna, säger Hasse Johansson, en av reportrarna som gjort reportaget.

”Män som näthatarkvinnor” sänds på nytt i kväll 20:00 i SVT1 och SVTPlay. Då följer vi också upp vad som har hänt sedan första sändningen förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.