Julia utsattes för näthat efter att kritiserat en tröja från H&M. Foto: svt

Hotades till livet – kräver näthatarna på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Hon kritiserade en t-shirt och fick en flod av hot strömmande mot sig. Trots näthatet mot Julia valde polisen att lägga ner förundersökningen. Nu söker hon upprättelse själv genom att skicka kravbrev till de som skrev till henne.

På HM:s Facebooksida ifrågasatte Julia från Västerås att klädfirman säljer en tröja med porträttet av artisten Tupac som dömts för sexbrott.

Det blev, hösten 2012, starten på en flod av hot som strömmade mot henne. Totalt skrevs det 2.800 inlägg där Julia var måltavlan.

UG – Näthat

”Äckel, ta självmord”. ”Snälla skjut dig själv”. ”Käften, jag hoppas du blir våldtagen”, var några av de hatiska inläggen som riktades mot henne.

Lades ner

Polisen lade dock ner förundersökningen. HM tog bort en del av kommentarerna innan polisen fick tag på dem. Och enligt Mikael Lundqvist, förundersökningsledare hos polisen i Västmanland, var de inlägg som fanns kvar inte tillräckligt kränkande för att vara brottsliga.

Nu tar Julia saken i egna händer genom att skicka kravbrev till avsändarna. Det skriver Dagens Nyheter.

Det var när juridikinstitutets professor Mårten Schultz tog kontakt med Julia och frågade om de fick använda hennes fall för en ny rättslig prövning som hon bestämde sig.

– Jag blev glad över att de ville hjälpa mig och sa förstås ja till det eftersom polisen inte kunde göra något. Precis som jag ville de ha ett rättsligt avslut på den här historien. Det handlar om principen och inte om pengarna, säger Julia till Dagens Nyheter.

Skickat kravbrev

Juridikinstitutet har nu skickat kravbrev med kränkningsersättning på 5.000 kronor till fem av näthatarna. Hittills har en person gått med på kraven och skickat pengar. De övriga fyra har inte svarat eller nekat till anklagelserna.

– Julia är bara ett av de fall vi arbetar med på Juridikinstitutet. Vår ambition är att sprida kunskapen om att skadeståndsrätten ger brottsoffer en möjlighet att med hjälp av småmålsformen själv utkräva rättvisa i domstol även för den som inte är rik. Domstolarna är även till för vanliga människors rättsliga problem, säger Mårten Schultz till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet