Läcka orsakade aktiekollapsen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utåt sett mådde Northland bra. Men internt sökte företaget desperat efter investerare. När bubblan sprack kom tiotusentals aktieägare att förlora miljontals kronor.

I början av 2013 saknar gruvbolaget Northland 2,5 miljarder kronor. Men istället för att informera aktieägarna om situationen försöker bolaget i hemlighet att hitta investerare som är beredda att satsa pengar i företaget.

Men informationen om att Northland egentligen är i kris läcker ut i januari 2013. Plötsligt befinner sig aktiekursen i fritt fall, och först då informeras de ovetande aktieägarna om situationen.

UG – Det svarta hålet

– I mitten av veckan blev vi tyvärr kontaktade av någon som satt på information som den inte skulle haft tillgång till. Jag kan inte kommentera det ytterligare. Detta kommer förmodligen kosta aktieägarna mycket pengar, säger styrelseordföranden Anders Hvide på en telefonkonferens med aktieägarna.

Över en natt förlorar Pajalabor och andra aktieägare miljontals kronor. Situationen för ett av de största industriprojekten i Sverige förändras radikalt under några få timmar. Northland ansöker om rekonstruktion och lyckas undvika en konkurs.

”Detta är galenskap”

Men några månader senare är läget återigen akut. Northland behöver nya miljarder och kallar till ett nytt telefonmöte, där ledningen möts av hård kritik.

– 350 miljoner dollar har gått upp i rök. Och nu ber ni om mer. Och ändå sitter alla här och accepterar det. Detta är galenskap! säger en av aktieägarna.

Förtroendet för ledningen på Northland är så lågt att en deltagare på telefonmötet vänder sig till andra aktieägare och uppmanar till juridiska åtgärder.

– Jag är säker på att det kommer skadeståndskrav från aktieägare. Varför skulle någon tro på någonting som ni har att säga?

Förre vd:n: Projektet var lovande

Idag säger Northlands dåvarande vd Karl-Axel Waplan att han beklagar att aktierna sjönk i värde. Men han menar också att alla inblandade gjort vad de kunnat för att undvika situationen.

– En mängd olika orsaker gjorde att vi hamnade i det här och det är oerhört beklagligt, säger han.

– Projektet som sådant var ekonomiskt lovande. Det var ingen tvekan om det. Det var bra siffror även med modesta järnmalmspriser.

Reporter: 10 000-tals människor, 1000-tals norrlänningar trodde på dig och Northland. De satsade sina besparingar i det här företaget. Vad säger du till dem idag?

– Jag har uttryckt det tidigare att självfallet är det oerhört tråkigt när en sådan här sak inträffar, säger Karl-Axel Waplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det svarta hålet

Mer i ämnet