Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia berättar om beslutet att fly eller stanna. Foto: SVT

Läkaren Julias dilemma: Stanna eller fly till vännen i Göteborg

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Julia från Ukraina försöker fly från den ryska invasionen. Målet är att nå sin väninna i Göteborg, men att som läkare lämna sina behövande landsmän mitt under ett brinnande krig är inget enkelt val.

Julia Leontjeva är läkare och jobbar som gynekolog och hudläkare. I början av året bodde hon i utkanten av Kiev tillsammans med sina föräldrar och två söner – sen kom kriget. 

Familjen, som är rysktalande och kommer från Donetsk i östra Ukraina, har redan flytt en gång när kriget bröt ut där 2014. Hon berättar att familjen då möttes av misstänksamhet.

Nu har hon lämnat Kiev och på väg ut ur landet fastnat i en by nära polska gränsen. Där blir hon behövd som läkare och säger att hon har fått ett annat mottagande än vid flykten 2014.

– Vi är från Donetsk och dessa människor räddar oss från rysk fascism. Det går inte att föreställa sig. Det är som historisk satir.

Hon berättar att det känns som att hon fått ett hemland som hon inte vill lämna. Men strax innan reportaget ska sändas skickar hon ett nytt meddelande till Uppdrag granskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Julias hälsning. Foto: SVT

Reportaget ”Från Kiev till Göteborg” finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet