Lär känna en av naturens mest gåtfulla varelser

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den är en av världens äldsta och tåligaste fiskar. En av naturens mest gåtfulla varelser som trollbundit människor världen över. Förr fanns den så gott som överallt i Europa – men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vad vet människan egentligen om ålen?

Ålen föds i Sargassohavet, gör den långa resan mot Europas kuster – för att sedan, när tiden är mogen, återvända till Sargasso för att fortplanta sig och dö. 

Människan vet fortfarande inte varför, eller vad som händer när ålen återvänt hem, eftersom ingen någonsin sett en vuxen ål i Sargassohavet.

Den sista ålen

”Hur hittar den tillbaka?”

Författaren Patrik Svenssons debutbok ”Ålevangeliet” har översatts till 33 språk och trollbundit hundratusentals människor. Han tror att ålens gåtfullhet har en dragningskraft.

– Naturvetenskapen har i flera hundra år försökt förstå sig på ålen och beskriva den. Hur hittar den tillbaka till Sargassohavet? Ålar vägrar att fortplanta sig i fångenskap, varför gör de det? Den är listad som akut hotad, det betyder att den löper extremt stor risk att dö ut i vilt tillstånd. Det är det som vetenskapen kämpar med idag: Varför dör den ut?

Spela klippet för att lära dig mer om ålen – en av världens äldsta fiskar.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING

Reportaget ”Den sista ålen” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den sista ålen

Mer i ämnet