Drottning Elizabeth II är en av de personer som dyker upp i Paradisläckan. Foto: TT

LISTA: Internationella tungviktare i läckan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Miljontals läckta dokument visar hur komplicerade ekonomiska strukturer i skatteparadis används av kända företag, förmögna privatpersoner och över 120 politiker i 50 olika länder. Här är några av de ansikten som döljer sig i Paradisläckan.

Drottning Elizabeth II

Paradisläckan visar att hertigdömet Lancaster, som ingår i drottning Elizabeths privata egendom, investerat drygt 7,5 miljoner pund i en fond i skatteparadiset Caymanöarna.

Paradisläckan

Fonden har i sin tur bland annat investerat i ett privatkapitalbolag som kontrollerade Brighthouse, ett brittiskt företag som kritiserats av bland annat parlamentsledamöter för att sälja möbler och husgeråd till låginkomsttagare med betalningsplaner där räntan är så hög som 99,9 procent. Dessutom har fonden investerat i olika företag inom teknik- och läkemedelsindustrin. I juni 2008 tjänade hertigdömet Lancaster omkring 360.000 pund på sina investeringar i fonden på Caymanöarna.

En talesperson för drottningen säger till tidningen The Guardian att drottningen har en pågående investering i fonden på Caymanöarna, men att man inte hade kännedom om dess engagemang i företaget Brighthouse. Drottningen har själv valt att betala skatt på inkomsten från hertigdömet och de investeringarna som görs, enligt talespersonen.

Kanadas premiärminister Justin Trudeaus tillsammans med vännen och rådgivaren Stephen R. Bronfman. Foto: TT

Justin Trudeaus rådgivare Stephen R. Bronfman

Stephen R. Bronfman, rådgivare och vän till den kanadensiske premiärministern, har enligt de läckta dokumenten slussat miljontals dollar till en stiftelse på Caymanöarna. Förflyttningen av pengarna kan ha undgått skatt i både Kanada, USA och Israel.

Stephen Bronfman har varit och fortsätter att vara en av Justin Trudeaus viktigaste insamlare. Samtidigt stod Trudeau så sent som i september inför FN:s generalförsamling och sa att:

”Just nu har vi ett system som uppmuntrar rika kanadensare att använda privata bolag för att betala lägre skatt än medelinkomsttagare. Det är inte rättvist och vi ska ordna det.”

I ett svar till en av SVT:s partner i granskningen, kanadensiska CBC, svarar Bronfmans advokater att inga av de berörda transaktionerna eller bolagen har påverkats eller blivit till för att kringgå eller undvika skatt. Fonderna följer alla gällande lagar och regler, enligt advokaterna. Justin Trudeau har inte kommenterat uppgifterna.

USA:s handelsminister Wilbur Ross. Foto: TT

Wilbur Ross

Wilbur Ross är en av USA:s rikaste män och Donald Trumps handelsminister. Dokumenten i Paradisläckan visar att Ross, genom en andel han behållit i rederiet Navigator, tjänar pengar på affärer med den ryska gas-jätten Sibur som bland annat ägs av Vladimir Putins svärson och en oligark som finns med på USA:s sanktionslista.

När Ross tillträdde som handelsminister skrev han i ett avtal att han avsåg att avsluta sitt ekonomiska engagemang i 80 bolag och partnerskap. Men han tänkte behålla sin andel i nio bolag – fyra av dem kopplar honom via en komplex bolagsstruktur till rederiet Navigator.

Exakt hur mycket Ross tjänat på affärerna med Sibur går inte att uttyda i dokumenten, bristen på insyn är en av anledningarna till skatteparadisens framgång. Men klart är att Navigator bara de senaste två åren tjänat 460 miljoner kronor på långtidskontrakten med ryssarna.

Handelsministern svarar via sin pressekreterare att Sibur som företag inte står på USA:s sanktionslista, att Ross inte träffat Siburs ägare och att han inte ser någon intressekonflikt i sitt engagemang.

LÄS MER: Här är hela artikeln om Wilbur Ross affärer

Jurij Milner. Foto: TT

Jurij Milner

Paradisläckan leder också till dokument som visar på kopplingar mellan ett par ryska, statligt ägda bolag och en rysk-amerikansk miljardär som bland annat ligger bakom stora investeringar i Twitter och Facebook.

Jurij Milner äger en investeringsfond som 2011 agerade mellanhand när ryska statligt ägda VTB Bank investerade 191 miljoner dollar i Twitter. VTB Bank är belagd med sanktioner av USA efter invasionen av Krim 2014.

Milners bolag investerade stort i Facebook tillsammans med ett brevlådeföretag finansierat av ett dotterbolag till det ryska statligt kontrollerade Gazprom. Bolagen ägde tillsammans strax innan börsintroduktionen 2012 aktier värda drygt en miljard dollar.

Milner, som bor i Silicon Valley i Kalifornien, har dessutom investerat 850 000 dollar i en fastighetsbyrå som grundats av bland andra Jared Kushner, Donald Trumps svärson och rådgivare.

Investeringarna har bara med affärer att göra, inte politik, enligt Milner. Han medger uppbackning från VTB Bank men säger att mindre än fem procent av hans investeringar har finansiering från ryska statliga institutioner. Banden till Gazprom säger han sig inte ha känt till.

Milner påpekar att Twitter- och Facebookaffärerna gjordes när USA och Ryssland hade bättre relationer.

– Det var en annan tid. Det slog mig aldrig då att VTB Bank skulle vara någonting annat än bara en investerare för oss, säger han till The New York Times.

Foto: TT

Pierre Omidyar

I Paradisläckan finns även uppgifter om Ebay-grundaren Pierre Omidyars investeringar i skatteparadiset Caymanöarna. En talesperson för Omidyar, vars investeringsbolag donerat pengar till journalistnätverket ICIJ, det internationella journalistnätverket som granskat Paradisläckan, uppger att han redovisat sina investeringar för den amerikanska federala skattemyndigheten IRS.

George Soros. Foto: TT

George Soros

Aktiefonder som kontrolleras av storgivaren till Demokraterna, George Soros, använde juristbyrån Appleby för att sköta ett nätverk av brevlådeföretag.

En talesman för Soros, som också han har donerat pengar till ICIJ genom sin välgörenhetsorganisation, The Open Society Foundations, har avböjt att kommentera.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet