Fram till 1991 hade företaget Boliden en gruva vid sjön Hornträskets strand i Västerbotten. Sedan började den läcka metaller. Foto: svt

Livet i sjön försvann efter att gruvan lagts ner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att gruvan lagts ner dog sjön där Louise Lundström bor.

– Nu är ju sjön helt stilla. Det finns inget liv, säger hon.

Vid sjön Hornträskets strand i Västerbotten skapade Louise Lundström och hennes man ett liv. Nu bor hon ensam kvar efter att ha blivit änka förra året.

Under tio år fanns en liten gruva vid Hornträsket i gruvföretaget Bolidens regi. 1991 stängdes gruvan. En dag när Louise och hennes man var ute för att plocka blåbär såg de något otrevligt.

UG – Kampen om gruvan

– Vi går i land med båten där och såg hur det rann smutsigt vatten från gruvan ut i sjön, säger hon.

Under de närmaste åren märkte Louise och hennes man hur sjön sakta men säkert förändrades.

– Man satt där vid köksbordet och såg hur fisken var uppe och vakade, och hade man inget att göra på kvällen tog man kastspöet och gick runt ön ett varv, eller tog båten och satt där ute på grundet och metade. Nu är ju sjön helt stilla. Det finns inget liv. Det blev mindre fisk, och helt plötsligt var den bara borta, säger Louise Lundström.

Mätningar som gjordes i området två år efter att gruvan lagts ner visade mycket höga halter av koppar, bly, kadmium och zink. Till slut tvingades Boliden att åtgärda utsläppen, vilket har lett till att läckaget från den nedlagda gruvan är avsevärt lägre idag.

Men Louise Lundström är ändå pessimistisk vad gäller sjöns framtid.

Tror du att sjön kommer att återhämta sig?

-Ja, någon gång, men inte under min livstid, säger hon.

Reportrar: Hasse Johansson och Nicke Nordmark

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kampen om gruvan

Mer i ämnet