Charles Uzzell Edwards trodde att det var viktigt föremål i popkonstens historia han hade hittat på Ebay. Men det var det inte. Foto: Frans Karlsson, SVT

Lurades köpa förfalskningar för 400 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En skånsk före detta anställd på Lauritz.com har under olika användarnamn sålt förfalskad konst på nätet. En av dem som blivit lurad är Charles Uzzell Edwards i London som köpte avancerade förfalskningar för 400 000 kronor.

Det var på auktionssajten Ebay som Charles Uzell Edwards fann något han trodde var historiskt. En säljare som gick under användarnamnet ”Bobinga33” uppgav att han hade hittat en låda med popkonst efter sin far. Det var bland annat påstådda verk av Andy Warhol, popkonstens förgrundsgestalt, och konstverk av kända grafittikonstnären Keith Haring. Men verken var förfalskade.

Charles Uzzell Edwards är en av de som köpt och blivit lurad av ”Bobinga33”. Han är själv en framgångsrik konstnär och gallerist och betalade 400 000 kronor för en rad föremål, bland annat det han trodde var ett viktigt föremål i popkonstens historia. Det var en låda för konservburkar som Andy Warhol skulle ha mottagit inför utställningen Campbell Soup som blev hans genombrott 1962. Men Charles Uzzell Edward betalade för avancerade förfalskningar.

UG – Konstbluffen.com

– Det finns folk därute som betalar hundratals pund till den här killen, eller vem den här killen än är. Och de blir lurade, för de får inte vad de betalar för. Det är rätt chockerande, säger han.

Efter att ha avslöjat förfalskningarna och klagat lyckades Charles Uzzell Edwards få en ursäkt och pengarna tillbaka av ”Bobinga33”. Säljaren skickade bilder till Charles Uzell Edwards som var tagna med en mobilkamera. I vissa av dem finns bildernas gps-koordinater lagrade och på så sätt kan Uppdrag granskning spåra fotografierna till en ateljé.

Tidigare anställd på Lauritz

Ateljén tillhör en konstnär som kallar sig Michael Kadaz, en person som i själva verket heter något annat. Det visar sig att vara en tidigare anställd på Lauritz.com:s filial i Helsingborg.

Åren efter att han slutat sin anställning fortsatte han sälja stora mängder konst på Lauritz. Inte bara sina egna tavlor utan också stora konstnärer som Andy Warhol och Keith Haring. Trots att värderingsmän på Lauritz.com vid flera tillfällen stoppade hans försäljning på grund av tvivelaktigheter kring konstverkens autenticitet fortsatte han att sälja.

– Ja men jag vet inte riktigt vart du vill komma för jag har inte sagt att de är äkta, jag har inte sagt att de är falska heller, säger den skånska säljaren när Uppdrag granskning söker upp honom.

”Bobinga33”, ”Michael Kadaz” och den skånska säljaren är alltså samma person. Han var anställd på Lauritz i knappt två år, en tid som speglar en storslagen försäljning av Michael Kadazs konstverk. Uppdrag granskning hittar exempel där han har gått emot företagets riktlinjer och själv värderat och lagt ut sin egen konst. När budgivningen sedan startade fanns det tillfällen då han gick in och budade med sitt eget kundnummer för att få upp priset på sina verk.

Reporter: Du hade många olika kundnummer och en del av dem använde du också för att buda över folk som ville köpa Kadaz.

– Det kan jag inte svara på, nej det har jag inte gjort.

Reporter: Men jag vet att du har gjort det.

– Okej. Nej, jag vet inte att jag har gjort det, men jag kan säga att jag känner inte för att vara med i detta.

Mannen är polisanmäld

Trots att värderingsmän på Lauritz.com vid flera tillfällen stoppade hans försäljning på grund av tvivelaktigheter kring konstverkens autenticitet fortsatte han att sälja. Företaget har polisanmält mannen och spärrat hans kundnummer och 36 verk har återkallats och konstaterats som falska.

Men det först nu som Lauritz.com har insett att den tidigare anställde är samma person som målat under namnet Michael Kadaz.

Lauritz.com har också meddelat att de tänker ändra sina regler så att man bara får ha ett begränsat antal kundnummer och att den som bjuder på egna varor kan bli avstängd.

Charlez Uzzell Edwards gick till både pressen och polisen när det stod klart att verken han köpt var falska. Men sedan dess har han inte hört hur utredningen går, och förfalskningarna finns kvar i hans ateljé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen.com

Mer i ämnet