Foto: SVT

Matchfixaren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manus till reportaget om matchfixaren och ta del av delar av källmaterialet i listan till vänster. Reportaget är att gjort av reporter Magnus Svenungsson och producent Axel Gordh Humlesjö.

MATCHFIXAREN – Del 1

Förhör med misstänkt matchfixare:

UG – Matchfixaren

Misstänkt matchfixare: – Jag är som sagt en storspelare. Jag började spela först 1998. Då snackar vi om att i över 15 år varit igång. Har jag 500 000 på kontot så spelar jag mycket.

Mannen i randig tröja och jeans, är välkänd av polisen.Han tillhör den undre världen och vid den här tidpunkten är han misstänkt för bland annat grovt narkotikabrott.

Nu står han i en spelbutik och räknar sedelbunten, stoppar den i fickan o går fram till kassan. Han gör samma sak flera gånger. Ikväll spelar han o hans vänner för över en halv miljon kronor, på fotbollsmatcher.

Men han är ingen vanlig tippare. Han kallas för matchfixare. För han har , målvakter och till och med domare innan matcherna börjar.

SMS: “Jag har ett bra fotbollserbjudande till dig”

Högtalare: Hjärtligt välkomna till Träkvistavallen och match mellan Ekerö IK och Huddinge IF.

Susanna Stensdotter: – Dagens publiksiffra är 54. Missa inte att värma er med en kopp kaffe i kaféet om ni fryser.

Ekerö, strax utanför Stockholm. Det är en av lagets första tävlingsmatcher för säsongen.

Intervju Susanna Stensdotter, Ekerö IK Fotboll

Reporter: – Hej!

Susanna Stensdotter: – Tjena, grabben.

Reporter: – vad säger du om matchen?

Susanna Stensdotter: – Oh, den är spännande men det märks att vi möter ett lag i en högre serie, men jag tycker att dom kämpar på bra.

Reporter: – Ja. 1-1.

Susanna Stensdotter: -1-1. Vi har ett ungt nytt lag. Jag tycker att dom kämpar jättebra. Det är kul, oh, ja det var tur att han såg den.

Men det som hände 2014, i , är något som Ekerö aldrig glömmer.          

Intervju Thomas Hjelte, Sportchef Ekerö IK Fotboll

Thomas Hjelte – Jag har varit med om mycket på fotbollsplanen om både det ena och det andra men det här är nog, ja på sitt sätt, en av dem mest svårförklarade matcherna.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK

Pascal Simpson; – Det var en hemsk, hemsk, hemsk tillställning.

Kommentator: – Målvakten får problem. Det är mål. Ja. 1-0. Pascal Simpson!

Landslagsmannen och fotbollsproffset, Pascal Simpson har varit med om mycket i sin karriär. Ändå är det som tränare för Ekerö, han får uppleva en av sina värsta matcher. Han och sportchefen förstår fortfarande inte vad det var som hände på planen.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK

Pascal Simpson: – Matchen började som vanligt det var inga konstigheter alls det rullade på en ganska så jämn match en väldigt, väldigt snäll match ska man säga.

Så har dem en hörna eller om det är en frispark men hur som helst så gör dom ett mål men det är ett solklart offsidemål och linjemannen vinkar offside. Vi sätter igång spelet och börjar vända mot ett anfall. Då blåser domaren av tio femton sekunder senare och springer ut till linjemannen. Han dömer då mål och det är klart att då blir ju våra spelare lite upprörda springer ut till linjemannen fyra, fem stycken och då springer vår assisterande eller min assisterande tränare ut till dem för att lugna ner dem och då blir han utvisad direkt.

Reporter: – Tränaren blir avvisad assisterande tränaren blir avvisad?

Pascal Simpson: – Ja tränaren blir avvisad och om jag minns rätt så fick väl någon spelare också ett gult kort.

Intervju Thomas Hjelte, sportchef Ekerö IK

Thomas Hjelte: – Ja, runt 20 minuten så kommer vårt andra gula kort. Det är sällan man är helt överens med domaren och det är inget konstigt med det och domaren har sin roll och absolut inget konstigt med det men det man önskar det är ju att det finns en konsekvens.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK Fotboll

Pascal Simpson: – Matchen rullar på och vi lyckas kvittera till 1-1 och det kändes som att vi kommer ta det här ändå. Den känslan hade jag.

Intervju Thomas Hjelte, sportchef Ekerö IK

Thomas Hjelte: – Sen kommer ju en väldigt märklig andra halvlek. Så får Linköping ett inkast och som vi tycker så tjuvar han kanske 20-15 meter på inkastet och i samband med det är det en av våra mittbackar som pratar med domaren om det eller ja har synpunkter och kraftiga synpunkter på det, och där kommer det upp två gula kort, båda för snack, inom loppet av tio sekunder då 10 – 15 sekunder då.

Reporter: – Så han blir utvisad

Thomas Hjelte: – Han blir utvisad på två gula kort det är extremt ovanligt kan jag säga det.

som tycks ha fattat många märkliga beslut i en och samma match. En domare, som är erfaren och respekterad, som dömt många matcher, och som tidigare utsetts till i sitt distrikt.

Men i den här matchen, dömer han 9 gula kort, 2 utvisningar för Ekerö. Och han godkänner ett mål som uppfattas som offside. Men det stannar inte med det:

Pascal Simpson: – I 95 minuten så minns jag att vår spelare fäller en spelare på halva, halva. Alltså halva, halva. Domaren står i mittplan. Men när han faller så fortsätter han att löpa så han löper in i straffområdet och så ramlar han där alltså. Det ser löjligt ut, men han ramlar typ 10, 20 meter efter händelsen.

Reporter: – Så han fälls långt utanför straffområdet?

PS – Ja, han fälls långt ut. Vi pratar halva, halva och han fortsätter att löpa för han är på väg framåt och ramlar där och jag känner ju bara att det kommer bli straff.

Intervju Thomas Hjelte, sportchef Ekerö IK Fotboll

Reporter: – Och den straffen sätter de?

Thomas Hjelte: – Den sätter dom. Den sätter dom rätt bra så att det inte är så mycket att säga om.

Reporter: – Och då vinner de?

Thomas Hjelte: – Dem vinner med 2-1 och där efter slutsignalen så, ja luften går ju ur alla mer eller mindre. Det är väl någon som är upprörd också men framför allt så är det som jag känner i alla fall så är det en uppgivenhet och en tomhet som sprider sig.

Reporter: – På vilket sätt?

Thomas Hjelte: – Ja det är ju flera i omklädningsrummet utav spelarna som liksom säger och det ska rätt mycket till jag har aldrig känt och hört det på det sättet själv i ett omklädningsrum i alla fall att det är ingen idé att hålla på at spela fotboll om det ska om det ska vara på dem här premisserna.  

Matchen slutar 2-1 till Linköping.

På övertid har domaren dömt en straff, samt avvisat Ekerös tränare Pascal Simpson när han protesterat mot domsluten.

Vi ringer domaren. Vad säger han om matchen?

Telefonintervju domaren.

Domare: – Hallå?

Reporter: Hej. Det här är Magnus Svenungsson på Sveriges Television.

Domare: Hej

Reporter. Jo, jag ville höra vad det var som hände i matchen med Ekerö som du dömde?

Domaren: Inget jag vill kommentera. Ingenting. Jag vill inte prata med er. Jag hänvisar till polisutredningen. Jag vill inte prata med er.

Reporter: Men spelarna undrar ju?

Händelserna i matchen rapporteras till Svenska Fotbollsförbundet. Men domaren kommer snart att döma en ny match, med två andra lag.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK

Reporter: – Några veckor efter er match så dömer domaren igen vad tror du händer då?

Pascal Simpson: – Ja nu när du ställer frågan så antar jag väl att något liknande har hänt.

Domarens nästa match är i Jönköping. . Då satsar vår matchfixare stora pengar på att ett av lagen ska vinna. Det som nästan ingen vet, är att matchfixaren har ett hemligt möte med domaren, bara några dagar före matchen.

Vår utpekade matchfixare är 35 år gammal och bor i Skåne. Polisen har jagat honom i många år och han har suttit i fängelse, bland annat dömd för grov misshandel.

Bilder: .

Han är involverad i konflikter mellan flera kriminella gäng i Malmö, och här blir han själv angripen på en bensinstation.

Bild: .

Han har också blivit utsatt för mordförsök flera gånger, senast förra året, då han blev beskjuten.

Bild:

Och i vintras sprängdes en handgranat vid bilen hand använder. 

Samtidigt har han under dom senaste åren, själv varit misstänkt för en rad grova brott.  Bland annat narkotikasmuggling och innehav av automatvapen

Men utredningarna har .

Men det är under den här tiden som polisen spanar på honom och avlyssnar hans telefon. Och det är då dom börjar förstå hur han tjänar stora pengar på att manipulera svenska fotbollsmatcher.

Spelutbudet är oändligt. Med lockande reklam, får spelbolagen många att ge sig in i vadslagningen. Du kan satsa pengar på nästan allt. Antal hörnor, gula och röda kort. vem som gör nästa mål, eller vem som vinner matchen.

Vår matchfixare berättar i sociala medier om sina storspel och visar upp sina vinstkuponger. för en vinst.

Och när han tar hem en storvinst på engelska Premier League.  “Har jag köpt alla 13 matcherna?” frågar han polisen.

Via matchfixarens advokat . I väntan på svar reser vi i hans spår.

Vi har kartlagt hans kommunikation och banköverföringar som visar hur han har haft kontakt med mängder av spelare, men också tränare och domare, runt om i fotbolls Sverige.

Arkiv SVT Nyheter: Landskrona – Falkenberg

Reporter: Misstankar om att spelare påverkat Landskrona BOIS matcher har funnits en tid. Dom senaste tre matcherna, har allt spel på klubben varit stoppat.

Landskrona BOIS, var en av dom första klubbarna som agerade och stängde av två spelare när klubben misstänkte att deras matcher var uppgjorda.

Det är också här som vår utpekade matchfixare bott under många år, och han och hans nätverk har haft många kontakter med flera av spelarna i laget.

Intervju Mats Aronsson, f.d. klubbchef Landskrona BoIS

Mats Aronsson: – För det första så är det en oerhört överraskad och man blev framför allt oerhört besviken alltså det var något helt, jag hade aldrig någonsin kunnat tänka mig att man på något vis var involverad här i Sverige på det sättet.

Reporter: – Varför kunde du inte tänka dig det?

Mats Aronsson: – Nej det var väl naivt naturligtvis när jag ser det i backspegeln så är det klart att man skulle ha funderat på det men det var liksom utanför att det var någonting man sysslade med i andra länder men inte i Sverige.

Reporter: – Hur kommer det sig att ni upptäckte det. Vad var det i början?

Mats Aronsson: – Ja. Det var ju som ofta så jag fick, jag fick lite tips från olika håll eller lite förfrågningar om det här står rätt till och för det första i början var jag väldigt tveksam liksom om man var rätt ute men man började titta på det ju men jag förstod ju att här är någonting som inte står rätt till så att mycket tips och då föll det ena och det andra och då ringer man runt och lyssnar och då bekräftades detta och då visade det sig att det fanns ju misstankar runt omkring även i andra klubbar.

Ledare i Landskrona upptäckte att spelarna hade märkliga kontakter under matcherna.

Intervju Mats Aronsson, f.d. klubbchef Landskrona BoIS

Mats Aronsson: – Om man sitter och har sms eller telefon mitt under en Superettan match alltså i halvlek så är det inte ett normalt beteende.

Reporter: – Hade dem kontakt med varandra under matchen gång?

Mats Aronsson: – Vilka man hade kontakt med det vet jag inte men det förekom att man hade mobilkontakt under paus och det var ju det är ju naturligtvis det kan man säga i efterhand liksom hur kan man tillåta det men det var inte förrän i efterhand man fick införa som förbud att mobilerna får läggas någonstans innan match till efter matchen.

Reporter: – Så ni låser in mobilerna sen?

Mats Aronsson: – Sen var det liksom, man sa att den, dom får inte finnas uppe över huvud taget.

Vi har kommit över dokument som visar en mängd sms och samtal som matchfixaren har ringt från sina mobiltelefoner. Flera nummer går till spelare i just Landskrona.

Redan 2014 avslöjade vi i Uppdrag granskning hur en av Landskronas avstängda spelare, Liridon Leci inför vår dolda kamera erbjöd sig att hjälpa till att fixa matcher i Sverige. Något som han senare hävdade inte var allvarligt menat.

Intervju Liridon Leci:

Reporter: – De som du har är de med i stora eller små klubbar?

Liridon: – Nej de är med i stora klubbar. En i Superettan och två i Allsvenskan. Jag har gjort affärer med dem. I år så har den ena gjort som han lovade, så blev det också.

Reporter: – wow!

Liridon: – Ja, ja lovar. 4 stycken i samma team har deltagit

Vi reser vidare för att kartlägga de fotbollsspelare som matchfixaren haft kontakter med. Det handlar om ett 20-tal matcher med fotbollsspelare i 10 olika klubbar.

Matchfixaren umgås också med en grupp storspelare. Både i Sverige och utomlands. Dom både vinner och förlorar stora summor.

En vinst är på drygt  på en dubbel, det vill säga spel på två matcher. En annan gång vinner dom 1 miljon. Vid ett tredje tillfälle kammar dom hem .

Mellan dom här vadslagningarna, har matchfixaren kontakt med fotbollsspelare i lagen han satsar stora summor på. Han väljer dom små arenorna med matcher i lägre serier, där kontrollen är obefintlig och ingenting sänds på TV.

Intervju Sami Hotait

Reporter: – Tjenare!

Sami Hotait: – Tjena!

Reporter: – Vi gör ett reportage om matchfixing. Uppgjorda matcher. Spelar du fotboll?

Sami Hotait: Ja, jag spelar i BK Olympic.

Här i Limhamn har ett av ungdomslagen träning idag. Här hade matchfixaren SMS-kontakt , som hade ett tydligt uppdrag: att se till att bli utvisad.

Intervju Sami Hotait

Reporter: – Har du hört talas om det då, matchfixing?

Sami Hotait: – Nej, faktiskt inte. Jag tror att det är när man, innan matchen börjar, man vet redan utgången.

Reporter: – Ja man diskuterar och bestämmer att man kanske ska se till att det blir utvisning, eller att man ska förlora eller släppa in ett antal mål och så där. Du vet. Här förekom det i form av att en spelare hade SMS-kontakt i paus med en matchfixare. Dom diskuterade att han skulle ta en utvisning. Han skulle ta rött kort. Så dom sitter och Sms-ar varandra i paus, i omklädningsrummet.

Sami Hotait: – Asså. Sjukt.

Det är när Limhamn Bunkeflo spelar en match mot Nosaby som sms:en till spelaren skickas. Trots att matchfixaren beordrar honom att fixa en utvisning, misslyckas han eftersom tränaren byter ut honom, när andra halvlek börjar.

Jag ringer spelaren.

Telefonintervju med fotbollsspelaren

Fotbollsspelare: Hej, hej.

Reporter: – Jag ser att du har ganska mycket kontakt med en av dom som pekas ut som matchfixare.

Fotbollsspelare: – Okej.

Reporter: – Så jag bara undrar egentligen, vad pratade ni om?

Fotbollsspelare: – Vem är du?

Reporter: – Jag heter Magnus Svenungsson och är journalist på Sveriges television.

Fotbollsspelare: – Ja, ja, jag har inga kommentarer till dig, du.

Reporter: – Har du inga. Varför det?

Fotbollsspelare: – Vadå?

Reporter: – Varför har du inga kommentarer?

Fotbollsspelare: – Jag har inga kommentarer angående det. Det är en vän till mig och jag har haft kontakt med honom. Det är inget mer.

Reporter: – Jag funderar på. Du har SMS-kontakt med den här utpekade matchfixaren i paus under en match?

Fotbollsspelare: – Du, jag har inga kommentarer. Du får ha det så bra.

Reporter: – Men vad pratade ni om då?

Fotbollsspelare: – Jag kan inte förklara det.

Reporter: – Jag skulle väldigt gärna vilja att du berättade?

Fotbollsspelare: – För, jag är inte hemma heller. Jag är själv på semester.

Reporter: – Men det är så. I paus så diskuterar ni att du ska ta ett rött kort. Du ska ta en utvisning.

Fotbollsspelare: – Det, det är en oskyldig människa. Han har blivit friad från detta här alltså. Jag förstår inte vad ni försöker följa upp.

Reporter: – Hallå?

I Malmö-laget Prespa Birlik har matchfixaren haft kontakt med flera spelare som han ofta ringt till.

Telefonintervju: Anonym fotbollsspelare som pekats ut:

Fotbollsspelare: – Ja det är 100 % helt fel. Jag har verkligen inte haft något med det att göra. Det är ingenting jag supportar utan fotboll. Fotboll ska vara fotboll. Jag menar när det blir pengar involverade på så sätt att man ska behöva lägga sig så är det inget jag står bakom. Det står jag för.

Reporter: – Det är ju folk som tyckte att du uppförde dig märkligt under matchen?

Fotbollsspelare: – Jag, uppförde min konstigt?

Reporter: – Ja.

Fotbollsspelare: – Nej faktiskt inte. Det var alltså, kollade man, sett till hela matchen så var jag bland dom bästa på planen.

I ett lag, har han även många kontakter med målvakten. Men när vi frågar honom, säger han sig inte ens veta vem den utpekade matchfixaren är.

Anonym telefonintervju med målvakt

Reporter: – Jag ser att du har haft en hel del samtal med honom?

Målvakten: – Jag känner faktiskt inte till den killen.

Reporter: – Du känner inte till honom?

Målvakten: – Nej.

Reporter: – Jag ser ju att ni har haft 17 samtal, med varandra?

Målvakten: – 17 gånger!

Reporter: – Ja.

Målvakten: – Nej, jag vet inte. Det kan inte stämma. Jag känner inte till den killen. Jag har inte haft kontakt med någon som haft med sådan skit att göra. Jag har absolut ingen aning.

Överallt dit vi kommer, möts vi av samma nekande svar från fotbollsspelare.

Antingen är dom vänner som bara pratat som kompisar, eller också förnekar dom samtalen, med den 35-årige man, som satsat 100 000-tals kronor när deras lag spelat.

Men . Och han ger en unik insyn i en hotad spelares vardag. Hur han beordrats att ta röda kort och orsaka straffsparkar. Men också hur han hotas med våld om han misslyckas. Senare ska han möta matchfixaren öga mot öga i tingsrätten.

Ljud från Rättegång Kristianstad:

Fotbollsspelare: – Jag får ett SMS.

Åklagare: – Från?

Fotbollsspelare: – PIP, att jag ska var där ute. Träffa dom.

Åklagare: – Du gör det?

Fotbollsspelare: – Ja.

Åklagare: – Varför gör du det?

Fotbollsspelare: – För att jag är rädd.

Sammanlagt har vår matchfixare kontakt med ett 30-tal fotbollsspelare.

Men det som överraskar oss mest när vi går igenom hans telefonlista, är att han även har domare i sitt nät.

En domare har berättat för polisen att han erbjudits pengar av matchfixarens gäng. 100 000 kronor skulle han få för att döma på ett visst sätt, men när han tvekade hotades han med pistol.

Och det finns fler domare i vår matchfixares nätverk. En av dom, är han, som dömde Ekerös match med alla märkliga domslut. Han som också i hemlighet träffat matchfixaren.

Telefonsamtal domaren:

Domaren: – Hej. Du har kommit till PIP mobilsvar. Jag kan inte svara just nu. Men du kan lämna namn och telefonnummer så ringer jag så fort jag kan. Ha det bra!

Reporter: Hej, det var Magnus Svenungsson, på Sveriges television, uppdrag granskning. Du la på sist. Jag skulle bara vilja betona att jag verkligen vill höra en förklaring av dig, vad det var som hände i Ekerö-matchen. Det är ju faktiskt inte bara Ekerö-matchen utan det är en match till. När Råslätt spelar några veckor senare. Du får jättegärna ringa mig. Tack. Hej.

Han vill inte prata med mig på telefon. Men jag bestämmer mig för att söka upp honom för att få svar.

Hur förklarar han sina domslut?

Tjänar han själv pengar på matcher?

Eller är han hotad av matchfixaren?

Matchfixaren – Del 2

Susanna Stensdotter: – Och dagens match liverapporteras i vanlig ordning på Facebook sida. Ekerö IK fotboll. Gå in och gilla så får ni följa alla herrlagets matcher direkt.

Susanna Stensdotter: – I 35e minuten gör Ekerö IK ett byte. Ut går nummer 3 Mohammed Hamidi. In kommer nummer 12, Zlatan.

Susanna Stensdotter var ordförande i Ekerö IK, när herrlaget spelade matchen där domaren hade en så avgörande roll med sina domslut.

Och I Ekerö undrar man fortfarande på om matchen var uppgjord på förhand.

Intervju Susanna Stensdotter, Ekerö IK Fotboll

Susanna Stensdotter: – Det är så illa för fotbollen och det, och speciellt när det går ner i divisionerna. För att det kommer så nära ungdomar, det kommer nära mindre klubbar där barn och ungdomar ser upp till sina lag och går och tittar på matcherna och att se då att det inte går rätt till, det bådar inte gott för fotbollen framöver.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK:

Pascal Simpson: – Man lägger så oerhört mycket tid på att göra någonting bra och schysst och ärligt och sen kan någon som man inte riktigt kan röra gå in och ställa till det, sådant man känner sig väldigt maktlös. Det var den. Jag kände mig tom.

I brev till fotbollsförbundet skriver Ekerö att dom aldrig mer vill att domaren ska få döma deras matcher. Men några veckor senare har domaren ett nytt uppdrag. En ny division 2-match i Jönköping mellan Råslätt och Dalstorp. Och vår matchfixare förbereder en storsatsning.

SMS // 2014-05-25

Jag har ett bra fotbollserbjudande till dig.

Han sms:ar en spelare i Råslätt och dom bestämmer träff.

Sen har han ett hemligt möte med domaren i ett litet samhälle i Småland. Polisen lyckas fånga mötet på bild. Efter det hemliga mötet med domaren känner sig vår matchfixare segerviss.

SMS // 2014-05-25

”Han är superspikad och klar.”

”Hur mycket kan du lägga?”

”Säg att det är en million säkert.”

”Fråga om han kan fixa 100 lax o han får 170 på en dag.”

Matchen spelas i maj 2014 och resultatet blir en seger för vår matchfixare, men ett hårt slag för ett av lagen – Råslätts fotbollsklubb.

Det blir nästan en repris av Ekerö:s upplevelse.

Domaren delar sammanlagt ut 7 gula kort, 2 utvisningar och han dömer 4 straffar. Råslätt förlorar med 2-6. Och publiken skriker att domaren är mutad.

Alessandro Severino Varela är ny sportchef i klubben.  

Intervju Alessandro Severino Varela, Sportchef Råslätt.

Alessandro Severino Varela: – Den matchen blev ganska avgörande. Att vi åkte ner i divisionerna.

Reporter: – Det var en viktig match?

Alessandro Severino Varela: – Det var en viktig match.

Reporter: – Menar du att det är konsekvensen av den matchen och alla dom domsluten?

Alessandro Severino Varela: – Absolut. Utan tvekan. Så är det. Den matchen var jätteavgörande. Hade man lyckats vinna den matchen så hade man klarat sig kvar i tvåan.

Råslätt är en klubb som drabbats hårt av att grovt kriminella börjat intressera sig för svenska division 2-matcher.  Inte nog med att domaren tycks ha avgjort matchen mot Dalstorp. Klubben har också flera spelare som haft kontakter med vår matchfixare.

Träningsmatch: Råslätt – Visingsö

Idag spelar man träningsmatch inför säsongsstarten av division 4. Nu har klubben brutit med dom misstänkta spelarna och ledningen är helt utbytt.

Intervju Alessandro Severino Varela, Sportchef Råslätt.

Alessandro Severino Varela: – Fotboll är det som gäller här ute. Därför är det jätteviktigt att den här klubben finns. Det är ingen större fotboll. Det här handlar inte bara om fotboll. Det handlar om uppfostran. Det handlar om att vi ger dom värderingar. Vi har ett samarbete med skolan. Med fritid. Med ideella föreningar.

Polisen visste att något var på gång. Vår misstänkte matchfixare var övervakad, misstänkt för andra grova brott, och mötet med domaren fotograferades. Men polisen var ändå inte på plats, när matchen spelades.

Intervju Alessandro Severino Varela, Sportchef Råslätt.

Alessandro Severino Varela: – Alltså. Jag får ju ställa mig frågan som jag tror många gör. Det är ju den här frågan. Kriminellt. Vad är kriminellt? Jag anser ju att det här också är kriminellt.

Reporter: – Vad borde polisen gjort då?

Alessandro Severino Varela: – Någonstans kanske. Eh. Uppmärksammat. Alltså, stoppat matchen helt enkelt. Misstankar om det. Tagit tag i det innan så, matchen skulle inte ha fått spelas.

Polisen ingrep inte i Jönköping och vår matchfixare kunde i lugn o ro hämta ut sin vinst på BET 365 på närmare en halv miljon kronor.

Intervju Alessandro Severino Varela, sportchef Råslätt.

Alessandro Severino Varela: – Det är mycket pengar. Det är ju det jag säger igen. Så fort pengar är inblandade så ska det ske med justa medel och på rätt sätt. Allt som är fel ska man försöka komma åt. När vi talar om dom här summorna, så är det klart att folk är benägna att göra saker och ting för 400 000.

Matchen i Råslätt polisanmäls men utredningen läggs senare ned.

Vi fortsätter försöka få kontakt med vår utpekade matchfixare. Men han hör aldrig av sig till oss. Samma sak med domaren, som lägger på luren när vi ringer. Vi gör ett sista försök att få veta, varför han dömt så märkligt i två matcher och vad han säger om mötet han haft med matchfixaren.

Intervju domare:

Reporter: – Hej. Magnus Svenungsson, Sveriges television, uppdrag granskning.

Domare: – Hej.

Reporter: – Hej. Skulle gärna vilja prata med dig.

Reporter: – Jag vill inte träffa er. Ni får absolut inte komma in här.

Reporter: – Ja, men vi kan vänta utanför så kan vi prata då.

Domare: – Absolut inte. Jag är totalt ointresserad.

Reporter: – Men det är viktigt förstår du.

Domare: – Ja, jag vet.

Trots att vi väntar i flera timmar, kommer domaren aldrig ut till oss.

Men vi får kontakt med en person som står honom nära.

Som berättar att domaren är rädd och hotad av matchfixarens gäng.

Grafik: matchfixarens alla kontakter.

Vår utpekade matchfixare har varit involverad i minst 20 matcher.

Han har förlorat pengar, men också vunnit miljoner.

Men trots att polisen dokumenterat hans möten med domare och spelare och avlyssnat hans telefon så blir han inte åtalad. För det finns ett stort problem.

Är det ens olagligt att manipulera matcher i Sverige?   

Svenska spel, har varit drivande och polisanmält misstänkta matcher.

Intervju Jan Svensson, tillsyn, Svenska Spel.

Jan Svensson: – Vi har gjort sju anmälningar och där vi är stensäkra på att där har det inte gått rätt till.

Reporter: – När ni säger att ni är säkra. Vad bygger du det på?

Jan Svensson: – Om det där då öser in insatser, då är det ju avvikande för oss. Då tittar vår övervakning på det här. Vilka som har spelat, var man har spelat, när man har spelat och så vidare. Det är ett ganska stort antal parametrar som vi tittar på o när vi då definitivt inte kan hitta någon rimlig förklaring till det här utan allt pekar åt fel håll, då polisanmäler vi.

Men för polisen tycks det omöjligt att komma åt matchfixare. Det är nämligen inte kriminellt att göra upp en match i Sverige. .

Intervju Johan Lindmark, kammaråklagare.

Reporter: – Men bedrägeri är väl att lura någon?

Johan Lindmark: – Ja.

Reporter: – Här lurar man väl spelbolaget?

Johan Lindmark: – Definitivt.

Reporter: – Publiken?

Johan Lindmark: – Definitivt.

Reporter: – Sin klubb?

Johan Lindmark: – Japp absolut. Då kan jag i och för sig så här att den i den straffrättsliga bemärkelsen som är lurad för bedrägeriet i så fall om det nu skulle vara ett vilseledande det är ju spelbolagen det är dem som formellt sett är målsägare då men jag gör den bedömningen i det här fallet att dem är inte målsägare och det är inget bedrägeri.

Enligt åklagaren är detta inte bedrägeri, eftersom det inte finns någon fysisk person som blir lurad när vadslagningen och insatserna på matcher sker via datorer.

Intervju Susanna Stensdotter, Ekerö IK Fotboll.

Susanna Stensdotter: – Menar du att det inte är ett brott!

Reporter: – Ja, utan du måste hitta att spelare är hotade eller att dom har tagit emot mutor för att genomföra det då.

Susanna Stensdotter: – Det måste jag säga att det chockerar mig. Vi utbildar ju domare här. Ungdomar. Vi utbildar 13-åringar, 14-åringar, så skall alla i Ekerö IK obligatoriskt bli domare. Ska dom se sådant här och se att det inte är ett brott.  

På Svenska spel räknar man med att ha förlorat miljonbelopp på uppgjorda matcher, trots att man inte har vadslagning på detaljer som hörnor eller varningar under en match, eller spel på lag i lägre serier.

Och man har svårt att förstå åklagarens inställning att det inte är bedrägeri.

Intervju Jan Svensson, tillsyn, Svenska Spel.

Jan Svensson: – Jag tycker att det låter jättemärkligt. För Svenska Spels del så är det ganska uppenbart att manipulerar man matcher och spelar hos är det ett bedrägeri mot oss. Vi kan inte se de på något annat sätt.

Intervju Johan Lindmark, kammaråklagare.

Reporter: – Om till exempel en hel klubb då eller några spelare i ett lag kommer överens om att påverka ett matchresultat då finns ju inte muta med då finns inte olaga hot med då, då är det svårt att se det som ett brott alltså?

Johan Lindmark: – Det är den hemska konsekvensen av min bedömning ja.

Reporter: – Menar du det?

Johan Lindmark: – Ja.  

Matchfixare kan alltså i lugn o ro göra upp matcher med fotbollsspelare o domare, och kriminella nätverk kan tjäna miljoner.

Men det finns ändå hopp om att vår utpekade matchfixare ska fällas i domstol.

För en dag i början av sommaren 2015 får polisen oväntad hjälp.

Arkiv. SVT Nyheter.

Nyhetsuppläsare: – Idag häktades två personer i Kristianstad i en härva som innehåller mutor, utpressning och olaga tvång.

En fotbollsspelare i Kristianstad går in och berättar att han är hotad och tvingad att få sitt lag att förlora.

Fotbollsspelaren pekar ut vår matchfixare och några av sina lagkamrater.

Han erkänner också att han själv varit delaktig och åtalas tillsammans med dom andra.

Förhör med fotbollsspelaren:

Fotbollsspelare: – Jag och PIP ska göra en dålig match och att PIP ska släppa in en massa mål.

Åklagaren: – Vad skulle ni få för det då?

Fotbollsspelare: – Dom säger ingen summa eller något sånt utan säger bara att ni får en liten hacka på det.

Förhör med matchfixaren:

Matchfixaren: – Det blir mycket mål i fotboll. Fotboll är en match. Det händer mål. Det kommer in och ut mål. Så det är inte olagligt eller konstigt att jag spelar på att det ska bli mer än 4,5 mål eller 5,5 mål. Det händer i fotboll så mycket.

På en match mellan Kristianstad och Limhamn Bunkeflo vinner matchfixaren 157 000 kronor på att det blir fler än 5 mål i matchen.  Och i förhör berättar fotbollsspelaren om möten på stan där han krävs på mer.

Förhör med fotbollsspelaren:

Åklagare: Det är ju två möten till den här dagen. Kan du berätta om dom. Hur blir du kallad till det mötet?

Fotbollsspelare: – Jag får ett SMS.

Åklagaren: – Från?

Fotbollsspelare: – Från PIP. Att jag ska vara där ute.

Åklagare: – Du gör det.

Fotbollsspelare: – Ja

Åklagare: – Varför då?

Fotbollsspelare: – För att jag är rädd.

Förhör med fotbollsspelaren:

Åklagaren: – Du säger att din inte kan fixa det. Vad händer sen?

Fotbollsspelare: – Dom tvingar mig till det.

Åklagaren: – På vilket sätt då. Vad säger dom?

Fotbollsspelare: – Dom säger att du har inget val. Du kommer aldrig mer få kunna spela fotboll om du inte gör det.

Domare: Du kommer att?

Fotbollsspelare: – Aldrig mer kunna spela fotboll om du inte gör det.

Fotbollsspelaren berättar om hur svårt det varit att leva upp till matchfixarnas krav.

Förhör med fotbollsspelaren:

Åklagaren: – Men du hade ju ett uppdrag att ta ett rött kort här.

Fotbollsspelare: – Ja, men jag kunde inte.

Åklagaren: – Varför kunde du inte?

Fotbollsspelare: – För att det kändes helt fel.

Åklagaren: – Du ville helt enkelt inte. Är det så du säger?

Fotbollsspelare: – Ja

Åklagaren: – Men försökte du?

Fotbollsspelare: – Absolut försökte jag. I början av andra halvlek. Men sen kunde jag inte.

Åklagaren: – Hur gjorde du då?

Fotbollsspelare: – Försökte fälla någon lite grovt.

Åklagaren: – Det lyckades inte, så att säga?

Fotbollsspelare: – Nej.

Men i nästa match lyckas fotbollsspelaren med sitt uppdrag.

När Kristianstad förlorar mot Norrby med 1-5 är det han som medvetet fäller motståndaren och orsaker straff.  Han berättar också att han tjatar på domaren och lyckas få två gula kort, och bli utvisad.

Förhör med matchfixare:

Matchfixaren: – Vad är det jag gjort för fel? Vad är det jag gjort. Spelat olagligt? Ingenting olagligt. Allting har varit lagligt. Skulle det varit olagligt skulle det kommit fram.

Den åtalade matchfixaren nekar till alla anklagelser.

Men det finns uppgifter som visar att fotbollsspelaren i Kristianstad talar sanning.

Redan ett år innan spelaren går in på polisstationen och anmäler, har polisen spaning på matchfixaren då man misstänker honom för ett grovt narkotikabrott.

Därför lyckas polisen fånga honom på bild när han träffar spelaren.

Och när fotbollsspelaren vill dra sig ur, hör polisen i avlyssningen, hur matchfixaren hotar med att komma till Kristianstad, prata med honom, kräva honom på pengar han är skyldig.  Och han vet var fotbollsspelaren bor.

Grafik. Citat från telefonavlyssning.

“Jag ska ha mina pengar”

“Han har inte gjort sitt. Jag ska prata med honom”

“Jag svär vid mina barn. Jag kommer till träningen”

“Jag vet var han bor. Jag vet allt”

Fotbollsspelaren tycks ha alltså levt under hot samtidigt som polisen känt till det.

Intervju Lars Åkerman, ordf. Kristianstad FC

Lars Åkerman: – Fruktansvärt. Fruktansvärt ett helt år har den här killen levt med detta och ingen har en aning och sen går han med detta vilka våndor han måste ha haft tills han har mod att gå in och sätta sig i den situationen han nu gjorde och sen har det gått ett och ett halvt år sen dess.

Reporter: – Vilket ansvar har en sådan här spelare då?

Lars Åkerman: – Jo, det är klart att spelaren har ansvar den som dras in i någonting har naturligtvis ett ansvar för detta men om vi ser den här bakgrunden där vi har grovt kriminella som ställs emot unga killar som är 18, 19, 20 år, så är man på helt olika nivåer, men det är självklart att spelaren har ansvaret även om man faller undan för hot eller om man ger sig in i detta självmant, så är det spelaren som har ansvaret definitivt.

Men trots att fotbollsspelaren vittnar och faktiskt också erkänner sin egen delaktighet i manipulerade matcher, frias alla av tingsrätten.

Hur kunde dom frias?

Det fanns ju både erkännanden och hemlig avlyssning.

Men när vi intervjuar åklagaren förstår vi att, telefonavlyssningen inte finns kvar. Samtalen skrevs ner på papper. Men originalfilerna sparades inte.

Intervju Johan Lindmark, kammaråklagare.

Reporter: – Finns inte ljudfilen kvar?

Johan Lindmark: – Nej.

Reporter: – Varför?

Johan Lindmark: – Ja, det är ju stränga regler om detta det ska förstöras ljudfiler när förundersökningen är nedlagd och den andra åklagaren som har haft det här ärendet hans utredning var nedlagd ja och då måste han förstöra ljudfilen helt enkelt då. Det är rätt rigorösa regler kring hantering av hemliga tvångsmedel och hade jag haft den ljudfilen så hade jag givetvis haft ett bättre case.  

Intervju Lars Åkerman, ordf. Kristianstad FC.

Lars Åkerman: – Som man inte sparar!

Reporter: – Telefonavlyssningen raderas.

Lars Åkerman: – Ja det måste ju vara fullständigt oförlåtligt för har man någonting inspelat som är olagligt så får ju inte det försvinna.

Åklagaren hävdar att det var rätt att telefonavlyssningen raderades eftersom utredningen om narkotikabrott var nedlagd.

Men varför ingrep inte polisen direkt när de hörde hur en fotbollsspelare blev pressad och hotad att fixa matcher?

Intervju Johan Lindmark, kammaråklagare.

Johan Lindmark: – Det materialet just i den utskriften den får jag i min hand i princip, alltså efter det att den här personen har gått till polisen, det där är inget samtal som jag känner till.

Reporter: – För det är ju avlyssning som sker ett år innan?

Johan Lindmark: – Ja men det är avlyssning som jag inte har tillgång till. Det är inte min avlyssning.  

Men det är något som inte stämmer.

När vi går igenom alla utredningar kring uppgjorda matcher i Sverige.

Visar det sig att just dom poliser som jobbar med matchfixing visst har fått de avlyssnade samtalen kring Kristianstad, redan ett år innan fotbollsspelaren gjorde sin anmälan.

Intervju anonym person:

Anonym person: – Vi visade för åklagaren, det här materialet, och dom telefonsamtalen under sommaren 2014, när vi fick ta del av materialet.

Reporter: – Och det är långt innan fotbollsspelaren anmälde då?

Anonym person: – Det är ett år innan.

Men när vi återigen hör av oss till åklagare Johan Lindmark säger han att han aldrig informerades av sina egna poliser.

Telefonintervju Johan Lindmark, kammaråklagare.

Johan Lindmark: – Jag har inte sett den där, vad jag kan påminna mig. Nej det är min minnesbild helt enkelt. Vi har haft väldigt många utredningar och mycket som så att såga har gått förbi våra ögon och sådär.

Reporter: Jamen det här är ganska centralt i och med att en fotbollsspelare faktiskt är hotad?

Åklagare: Jamen jag kan ändå inte säga att jag kommer ihåg att jag sett det där pappret för jag har ingen minnesbild av det.

Svensk polis och åklagare har misslyckats. Endast en person är dömd för inblandning i manipulerade matcher.  

Sammanlagt har åklagare på korruptionsenheten haft ett 20-tal förundersökningar om misstänkt matchfixning som inte lett till fällande dom. Utredning efter utredning läggs ned medan den organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på fotboll.

Intervju Jan Svensson, tillsyn, Svenska Spel

Jan Svensson: – Ingen kan ju vara nöjd med detta. Vi är inte nöjda med det. Jag utgår från att polis o åklagare inte heller är nöjda med det. Det är ju en trovärdighetsfråga. Precis som det är för spelbolaget. Trovärdigheten gentemot kunder. Så är det här en trovärdighet för idrotten. Är det rent spel? Det blir ju i slutändan en, alltså ruttna sporter. Rutten idrott.

Intervju Pascal Simpson, f.d. tränare Ekerö IK

Pascal Simpson; – Jag känner bara att minsta lilla misstanke att en domare och för all del spelare också, det tycker jag personligen, ska straffas jätte, jättehårt. Jättehårt alltså.  

Dagens match slutar med vinst för Huddinge IF.

Svenska småklubbar, som Ekerö och Råslätt har blivit måltavlor för organiserad brottslighet.

Vår matchfixare, har avlyssnats och fotograferats, ändå har han nästan obekymrat kunnat ha kontakt med sina spelare, och domare och hämtat ut sina storvinster och lugnt jobbat vidare.

Det är som han skriver på Facebook efter Kristianstad-fallet.

Riktigt bra dag för min del … frikänd på alla punkter ... .

Intervju med Gabriel Wikström och Björn Eriksson

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och Gabriel Wikström, idrottsminister. Nu är det två år sedan vi första gången tog upp det här med uppgjorda matcher i svensk fotboll, det här verkar vara ett problem som inte försvinner. Är det svårt att få bukt med?

BE: – Ja, jag skulle säga att vi är ganska värdelösa inom idrotten. Vi klarar inte det här själva och jag tror förändringen är att vi talar organiserad kriminalitet, vi talar inte fixade matcher och sånt. Förr var knarket jättestort, höga straffsatser, högre upptäcktsrisk, då tar man nästa brott och nu har man kommit fram till riggade matcher och man gör bedömningen att det är lättare att fiffla där än i gamla klassiska brott.

Och då tar man sig dit, men då ser vi ju här i det här reportaget att utredning efter utredning läggs ner, grovt kriminella ligor går in på banan och idrotten ruttnar inifrån?

GW: – Jag håller med och det är ju fruktansvärt det som vi ser i reportaget och att det kan få gå till på det här sättet och som sagt jag tror att det behövs ett helhetsgrepp kring hela frågan och det är bland annat därför som vi nu utreder hela spelmarknaden och i detta så finns det möjlighet att ta ett helhetsgrepp också kring matchfixning.

Men konkret då eftersom alla då naturligtvis inte tycker att det här är bra – vad ska vi göra så att inte idrotten tappar all sin glans?

BE: – Matchfixing, riggade matcher, det är en kedja. Om du hotar folk eller gör nåt sånt därnt, då har du tillräckligt mycket straffvärde för att sätta in telefonavlyssning och såna saker. Se det som en helhet! Håller du på med riggade matcher ska straffet vara sånt att polisen får använda tvångsmedel. Punkt slut.

Vad säger du om det som Björn säger?

GW: – Jag håller med om det och jag förstår frustrationen när man hela tiden hänvisar till utredningar som är gjorda genom åren, men det som vi nu gör är att försöka ta ett helhetsgrepp kring den här frågan. 31 mars nästa år så kommer det ett slutbetänkande från utredningen. De ska titta på hela spelmarknaden, men i detta så ingår också att se över matchfixning och se om man behöver förändra lagstiftningen och se på vilka sätt man kan ta det här helhetsgreppet som måste till. Det har inte hänt tillräckligt, det visar…

Men när du ser reportaget, vad reagerar du på? Är det dåliga poliser, är det dåliga åklagare eller vad är det?

GW: – Jag reagerar på flera saker, dels att det här överhuvudtaget förekommer och dels att det trots allt är väldigt dålig kunskap om att det förekommer inom idrottsrörselsen, det behöver naturligtvis stärkas.

BE: – Den blåögda idrottsrörelsen har fått in kriminalitet av avancerad form i några få idrotter där det är stora summor pengar och då behöver vi hjälpa de breda pojkarna och flickorna, polis och andra, som ser till att det här inte lönar sig och det är, är det högre upptäcktsrisk, är det högre påföljder, koncentrerar man jakten på det här så går det för de här människorna ni visar i reportaget, de håller ju inte på med det här. De är ju helkriminella. Jaga dem på allt! Al Capone, vad åkte han fast för? Skattesmitning.

Det där låter ju kanon, det låter ju…jaga dem som är grovt kriminella och sånt där, rök ut dem och sånt där. Men vad säger du om det då? Vad är…är det hårdare tag, är det hårdare straff som krävs?

GW: – Det är helt uppenbart att man behöver stärka samarbetet mellan polis och idrottsrörelsen att man behöver stärka samarbetet mellan rättsväsendet som helhet och idrottsrörelsen, det är helt uppenbart att vi behöver se över lagstiftningen och…

På vad sätt då, vad?

GW: – Ja, exakt hur vi ska göra, det måste vara upp till utredaren som nu sitter och tittar på hela spelmarknaden att komma fram till, men att vi ska göra det, det verkar helt uppenbart.

Det finns ju en sak som jag tycker man kan studsa över, som lagstiftningen är nu ska man då från åklagarens sida bevisa hot eller pengar annars så går det inte, men att det inte ens är bedrägeri att fixa o göra upp en match det blir svårt att begripa för dom flesta, vad säger ni?

GW: – Jag säger att det framstår som helt absurt, jag vet inte detaljerna med det måste utredaren titta på tillsammans med översikten av hela spelmarknaden, men att vi riktigt saknar verktygen för att komma åt detta det tycker jag vi ska erkänna och då måste vi göra mer.

BE: – Sen kan vi lära oss av andra delar av Europa, en polisiär lärdom är att man kraftsamlar mot den här brottstypen. I flera av länderna har man en styrka som har som arbetsuppgift att röra upp det här. Jag tror att man måste skapa en enhet på den nationella nivån som kanske inte gör mycket annat än att jobba med det, o det är enheten för organiserad kriminalitet, det är det vi talar om, inte bara riggade matcher.

Tänk om man inte kommer till bukt med det här, ni talar om ett idealtillstånd som rör ett gammalt samhälle, det här får vi leva med. Det är kriminalitet och sånt i alla miljöer?

BE: – Men då slutar folk, folk går inte och tittar, vill du gå och titta på en match där du vet att det är ett riggat resultat, vill du satsa pengar på detta. Vi gräver vår egen grav, och där ligger styrkan, jag tror det finns en folklig vrede som kommer visa sig efter det här reportaget, så säger folk nu får det vara nog.

GW: – Jag tror att idrottsrörelsen är en stor rörelse, de blir förbannade när dom ser detta, så här ska det inte gå till, ja då vi får vi ju vända den kraften, nu kanaliserar vi den så att vi faktiskt får en förändring. Och det handlar dels om att se över lagstiftningen, det handlar dels om ett bättre samarbete, det handlar dels om att visa större engagemang, och jag tror att allt det sammantaget gör att vi kommer få bort en del av det här problemet.

Sista ordet!

BE: – Låt polisen använda de rätta medlen, jaga dem som om de vore knarksmugglare, då har man en chans att rulla upp det för det är inte tusentals människor som är matchfixare, det är några få förövare och det är de som ska nitas.

– Tack ska ni ha.

– Tack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixaren

Mer i ämnet