Polisen hade spaning på matchfixaren när han mötte fotbollsdomaren inför matchen mellan Råslätt och Dalstorp. Foto: Polisens bilder

Fotbollsförbundet kände till mötet – lät ändå domaren döma

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska fotbollsförbundet informerades av polisen att matchen mellan Råslätt och Dalstorp kunde var uppgjord, och att domaren var involverad. Det uppger källor inom polisen för Uppdrag granskning idag. Svenska fotbollsförbundet bekräftar att man fick information och att man skickade en kontrollant, men man lät domaren döma.

– Det var en kontakt med polisen någon dag innan matchen, säger Anders Hübinette, jurist på Svenska fotbollsförbundet, till Uppdrag granskning., och förklarar att man inte minns att det framkom specifika uppgifter från polisen om att domaren var involverad.

Informerade fotbollsförbundet

Det var i samband med att polisen hade hemlig avlyssning på en grovt kriminell man som polisen upptäckte hur fotbollsmatcher gjordes upp vid sidan av planen. Polisen kunde fotografera när fotbollsdomaren träffade matchfixaren. Polisen förstod att det handlade om matchen mellan Råslätt och Dalstorp och att den var riggad. Eftersom spaningsarbetet pågick kunde inte polisen avslöja på vilket sätt man fått informationen, men informerade Svenska fotbollsförbundet att man visste vad som var på gång och att matchen mellan Råslätt och Dalstorp i maj 2014 var uppgjord.

UG – Matchfixaren

- Vi informerades om att det var något knas och risk att matchen var riggad på något sätt, säger förbundets jurist, Anders Hübinette.

Förbundet skickade en kontrollant till matchen, men gjorde inget när det gäller domaren, som fick döma som planerat. 

Rekommenderade byta domare

En källa inom polisen uppger för Uppdrag granskning att man informerade Svenska fotbollsförbundet om att man misstänkte att matchen var uppgjord. Polisen ska till och med ha rekommenderat förbundet att byta domare. Något som inte förbundet känner igen.

 – Informationen handlade mer allmänt om att det fanns misstankar om matchen, men inte att det var domaren.

Fortsätter döma

Matchen blev rörig, med många domslut som ifrågasattes. Sammanlagt delade domaren ut sju varningar och två utvisningar, samt dömde fyra straffar. Råslätt förlorade matchen med 2-6 och matchfixaren vann 454 138 kronor på Bet 365.

– Efter den matchen togs inte domaren ut till uppdrag under en viss tidsperiod, berättar Anders Hübinette.

Men nu får domaren döma igen, eftersom polisens utredning är nedlagd.

– Det går inte att stänga av honom enligt idrottens regelverk, säger Hübinette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixaren

Mer i ämnet