Miljardavtalet i vården kan stoppas – patientuppgifter på amerikanskägda servrar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Region Skåne har avtalat om att lagra känsliga patientuppgifter på amerikanskägda servrar i Stockholm. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger till Uppdrag granskning att han är tveksam till upplägget – som riskerar att bryta mot både svensk och europeisk lagstiftning.

Avtalet med det amerikanska bolaget Cerner innebär att journaler och vård i Västra Götaland och Region Skåne ska samordnas i stora datasystem – kontrakt som tillsammans är värda nästan sju miljarder kronor.

I Västra Götaland ska patientjournaler lagras på egna servrar. Region Skåne har däremot köpt en helhetslösning som innebär att känsliga patientuppgifter ska förvaras på det amerikanskägda Cerners svenska dotterbolags servrar i Stockholm.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

FBI kan ta del av information

Amerikanska lagar ger FBI och CIA möjlighet att ta del av digital information som finns i USA-ägda bolags servrar, oavsett var i världen uppgifterna lagras.

Regionens egna experter har varnat för att upplägget strider mot lagar i både Sverige och EU, men i november förra året fattade Region Skåne beslut om att börja skicka över patientuppgifter till Cerners svenska dotterbolag. 

Men efter att SVT Nyheter Skåne rapporterat om de juridiska oklarheterna har den planerade överföringen stoppats och beslutet tagits tillbaka i väntan på att de juridiska frågorna ska utredas.

”Svårt att se att det är möjligt”

Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger till Uppdrag granskning att han är tveksam till Region Skånes upplägg.

– Det här handlar om dataskydd och det är i grunden europeisk lagstiftning. Det är ju den europeiska domstolen som har kommit fram till att det inte utan vidare går att utkontraktera uppgifter till länder som väsentligen har en annan lagstiftning än den europeiska. 

Anders Ygeman säger att det i slutändan är myndigheten själv som måste göra bedömningen om det är möjligt att lägga svenska patientuppgifter i servrar som kontrolleras av amerikanska bolag.

– Men jag har svårt att se att det är möjligt, med de domar som kommit från EU-domstolen, säger han.

”Har garanterat att följa svensk lagstiftning”

Men Skånes regiondirektör Alf Jönsson säger att inga patientuppgifter har eller kommer att lämnas ut. Regionen förlitar sig på ett intyg från Cerner, där de lovar att följa svensk lag och inte röja några patientuppgifter – även om de begärs ut av USA.

Men enligt digitaliseringsministern kan man inte göra som ni tänker göra?

– Jag vet inte vilka preferenser han har där, men jag skulle säga så här: Vi har ett avtal med en leverantör som ska vara verksam i Sverige och har garanterat att följa svensk lagstiftning, säger Alf Jönsson.

En utredning, som ska vara klar i oktober i år, ska ge svar på om det går att skapa ett svenskt statligt moln för att skydda känsliga personuppgifter. 

– Sen är ju frågan hur stort det ska vara, och hur många myndigheter och hur många olika uppgifter som ska finnas i det molnet. Det finns uppgifter som behandlas av svenska myndigheter som inte kan läggas i en kommersiell molnservice, säger Anders Ygeman.

Se ett längre reportage om vårdsatsningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet