Avverkningen av urskogen i Karelen får miljögrupper att reagera starkt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Miljögrupper starkt kritiska mot FSC:s miljömärkning

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Flera miljögrupper underkänner FSC:s arbete med miljömärkning av skogsbruk och har lämnat organisationen.
Världsnaturfonden, som Ikea samarbetar med, ställer sig däremot bakom märkningen.

Forest Stewardship Council, FSC, bildades 1993 för att identifiera och skydda unika skogar i världen.

Men kritiken har efterhand vuxit mot organisationen, trots de goda avsikterna. Naturskyddsföreningen i Sverige har lämnat samarbetet.

 - Mycket är fint på pappret. Men sen när man är ute i verkligheten och ser hur det ser ut så…Det ledde till att vi 2008 lämnade FSC:s styrelse i Sverige. Och sen satt vi kvar som medlemmar i svenska FSC fram till 2010, då vi fick nog. Då hade vi sett för många brott, utan några direkta påföljder, säger Malin Sahlin, som ansvarar för skogsfrågor på Naturskyddsföreningen.

Försökte påverka från insidan

Också Fältbiologerna har hoppat av.

– Vi gick ur FSC 2007, då var jag ordförande i Fältbiologerna. Vi var ju med där som en del i att försöka inifrån påverka FSC. Men genom att vara med så är man med och legitimerar ett ruttet system. Och vi tyckte att nu har vi försökt påverka FSC att ändra sig och bli bättre alltför länge och det har inte hjälpt, säger Linda Nordström, före detta ordförande i Fältbiologerna.

Men inte alla miljöorganisationer är kritiska. Ikeas samarbetspartner Världsnaturfonden tycker att det är ett fungerande system.

– Ska man bevara urskogar, och det ska ändå finnas skogsbruk, då måste man ställa om skogsbruket. Och den här certifieringsmodellen är den vi jobbar med. FSC är den modell globalt som har kommit längst, säger Mariann Eriksson, marknadschef på Världsnaturfonden.

Nu har jag varit inne i Ryssland, i Karelen ganska nära finska gränsen. Och det var fantastiska skogar. Har du varit där?

 - Nej, tyvärr.

Men det var också ett fantastiskt deprimerande skogsbruk måste jag säga. Har ni någon kunskap om just det skogsbruket i Karelen?

 - Vi jobbar inte med fältprojekt. Våra kollegor i Ryssland jobbar inte med fältprojekt i Karelen. Så vi har inte någon djupare kunskap. Men vi följer vad som händer i Ryssland. Och våra ryska kollegor tycker att när det gäller Swedwoods arbete, att de har bra naturvård i det skogsbruk de bedriver. Men skulle de ha gjort nåt fel så får Swedwood rätta till det, så ser vi på saken, säger Mariann Eriksson.

Reportage: Per Shapiro och Boris Ersson

Text: Peter Bagge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer