”Verkar inte vara bra kvalitet” säger äldreminister Åsa Régner. Foto: TT

Ministern: ”Fungerar inte som det är tänkt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu kommenterar äldreminister Åsa Régner (S) granskningen av svensk hemtjänst. Genom en historiskt stor satsning på bemanning i äldreomsorgen ska problemen åtgärdas, säger hon.

– Ja, man ser att det verkligen inte fungerar som det är tänkt, det gör ju mig väldigt upprörd förstås, och berörd, både som minister och också som anhörig. Sedan så är det intressant att ni har ett exempel på att det kan fungera bättre. Och vi försöker jobba väldigt hårt för att förbättra äldreomsorgen på många sätt, säger äldreminister Åsa Regnér.

Reporter: Förbättra den, det har man hört förr. Och det här har vi hört förut, att människor som Barbara, har en större skolklass som paraderar inne i hennes lägenhet på två veckor.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

– Ja, så ska det inte vara, det är naturligtvis inte bra.

Reporter: Och Thomas glöms bort gång efter gång. Varför, vad är din förklaring?

– När man mäter äldreomsorgen, det kan vara bra att veta att då säger de allra flesta äldre trots allt att de är ganska nöjda med äldreomsorgen. Men ni har ju visat, och vi har sett flera gånger också genom granskningar, att det finns stora brister på sina håll. Därför så gör vi ganska många saker. Bland annat satsar vi två miljarder per år till bemanning i äldreomsorgen. Fler kompetenta personer som arbetar där helt enkelt. Vi vill också satsa på yrkesutbildning och kompetens när det gäller det här yrket och den här sektorn på arbetsmarknaden för de äldres skull och också för de som jobbar där.

Reporter: Varför kan inte du vara med och stifta en lag som säger att max fem, tio olika personal får komma till en kvinna eller man inom hemtjänsten?

– Det finns ju redan en lagstiftning som man måste uppfylla och vi har en granskning av hur äldreomsorgen ser ut och vi vet ganska bra vad man behöver göra.

Reporter: Det efterlevs ju inte?

– Nej, och därför så säger jag att vi gör en historiskt stor satsning på bemanning i äldreomsorgen, vi följer upp den med möjligheter för personal att utbilda sig, vi har traineeplatser och extratjänster och också kvalitetsarbete för framtiden.

Reporter: Men varför kan du inte säga max fem eller tio eller någonting, varför går det inte?

– Därför att det är på lokal nivå som man ser hur det här arbetet ska göras. Jag håller med om att den här damen inte ska träffa 35 personer, det verkar inte vara bra kvalitet, men vi ser till att ha bra förutsättningar för att man ska kunna göra ett bra arbete lokalt. Och det är en historiskt stor satsning och den kommer vi att följa upp, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

Mer i ämnet