Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Polisens kroppskamera

MMA-fightern Rahmads Stromanis kastade sten i Örebro – dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den framgångsrika MMA-fightern kom till påskupploppet i Örebro med en påk. Nu tar hans klubb offentligt avstånd från honom. Uppdrag granskning har träffat Rahmads Stromanis, som dömts till fängelse i fem och ett halvt år.

Polisen pekar ut Stromanis som en av de mer drivande i upploppet i Sveaparken i Örebro under påskhelgen 2022. Stromanis tycker att stenkastning ska straffas, men att den nya blåljuslagen medfört orimliga strafftider.

Straff sänkta i hovrätt

Stromanis dömdes till sex års fängelse, hovrätten sänkte senare straffet till fem och ett halvt år.

Över 50 personer har åtalats för delaktighet i påskupploppen. Högsta domstolen tog nyligen upp ett av målet i ett vägledande beslut, där straffen sänktes.

Ville protestera mot koranbränning

Rahmads Stromanis, som konverterat till islam, uttalar sig för första gången i Uppdrag gransknings serie om påskupploppen. Han menar att den lokala imamen uppmanade honom och andra muslimer att inte gå till Paludans koranbränning men att han själv tyckte det var viktigt att protestera mot att en helig skrift bränns.

– Jag hade hållit med om de gav mig ett års fängelse. Men sex år? Min hjärna kan inte smälta det, säger han.

Se intervju med Rahmads Stromanis  i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.