Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Håll ner kameran lite, så slipper vi få en sten genom rutan” – följ med när narkotikapolisen Lennart Karlsson åker ut på arbete i Stockholm. Foto: SVT

Narkotikapolisen: ”Det läcker även från polisens verksamhet”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Knark strömmar in i Sverige och tullen gör rekordbeslag. Men i den lukrativa narkotikahandelns kölvatten breder korruptionen ut sig i Europa – och Sverige är inte skonat.
– Det är klart att det finns korruption, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Enligt Europol värderas den europeiska drogmarknaden till minst 300 miljarder kronor om året. I en stor europeisk hamn kan en tullare erbjudas en miljon kronor för att släppa igenom en container utan kontroll. 

– Det är klart att det finns korruption, det gör det definitivt. Känslan är att korruptionen ökar, men då man ska ju veta att det är från mikroskopiska nivåer i jämförelse med andra länder runtom, men utvecklingen är likväl lite oroande, säger Lennart Karlsson, en av Sveriges mest rutinerade narkotikapoliser och ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen.

”Har lojaliteter på annat håll”

I Mexiko är polisen genomsyrad av korruption och samröre med kartellerna. Att polisen står bakom mord och försvinnanden på uppdrag av den organiserade brottsligheten har år efter år dokumenterats av människorättsorganisationer.

Där är långt ifrån hur det ser ut i Sverige. Men Lennart Karlsson berättar att även den svenska polisen påverkas av narkotikahandeln.

– Det finns vissa saker, vissa känsliga ärenden som vi över huvud taget inte pratar om annat än i en väldigt liten krets därför att vi vet att det läcker även från polisens verksamhet.

Att det finns korruption i polisen?

–  Nja, inte korruption. Mer som att det finns personer som har lojaliteter på annat håll än bara inom polisen.

Uppdrag gransknings team har följt i den illegala droghandelns spår från nattlivet i Stockholms innerstad, via langare och mexikanska karteller – hela vägen tillbaka till colombianska kokaodlare.

Se hela serien: ”I skuggan av el Chapo”

Enligt Europol värderas den europeiska drogmarknaden till minst 300 miljarder kronor om året.

I Catatumbo, Colombia, där kokainet produceras kostar ett gram rent kokain omkring 8 kronor.

Hos de mexikanska mellanhänderna stiger värdet till ungefär 100 kr per gram innan det skeppas till USA och Europa.

På gatan i Sverige kostar sedan ett gram utspätt kokain ofta över tusen kronor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet