Kommande: den svenska gruvboomens baksida

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det råder en hätsk stämning mellan polis och demonstranter i Norrbotten. Demonstranterna försöker förhindra vidare gruvexploatering i området.

Några mil nordväst om Jokkmokk i Norrbotten pågår sedan några veckor en katt- och råttalek mellan polis och demonstranter. Planer på en gruva i Kallak har fått bybor, samer och miljöaktivister att slå läger i området för att försöka förhindra gruvföretaget i sin verksamhet. När Uppdrag gransknings team besöker platsen vägrar en grupp demonstranter att flytta på sig efter polisens uppmaning.

– Det är en väldigt hätsk stämning i området, med mycket knuffande och gapande. Demonstranterna vägrar att flytta på sig och poliserna blir frustrerade, säger Nicke Nordmark, reporter på Uppdrag granskning, och tillägger:

UG – Kampen om gruvan

– Demonstranterna använder civil olydnad men gör inget aktivt motstånd. Men poliserna har svårt att bli av med dem.

Just nu pågår arbetet med reportaget om den svenska gruvboomen, som kommer att sändas i Uppdrag granskning i SVT den 18 september. Det som en del hårt drabbade kommuner ser som en ekonomisk räddning har även en mörk baksida. Reportrar är Nicke Nordmark och Hasse Johansson.

Text: Magnus Sandelin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kampen om gruvan

Mer i ämnet