Nya svartjobb på McDonald's

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svarta jobb under slavliknande villkor efter städskandalen på Sveriges hamburgerrestauranger 2007 lovade storföretagen att anställa alla de som utnyttjats. Men bara ett år senare sparkades städarna av McDonalds och ersattes av ny svart arbetskraft.

Det var i oktober 2007 som Uppdrag granskning avslöjade hur minst 97 stycken restauranger från McDonald's, Max och Burger King köpte svart städning av oseriösa bolag.

STUDENTER OCH FLYKTINGAR från Afrika och Asien utnyttjades och tvingades arbeta sju nätter i veckan, året runt under vidriga villkor.

Kan ni stå här i TV och garantera att ni nu tar hand om de 100-tals människor som ni utnyttjat som slavarbetare?, frågade Janne Josefsson cheferna på hamburgerkedjorna då.

Alla lovade att ta sitt ansvar och anställa de utnyttjade arbetarna.

– Ja, vi håller nu på att diskutera detta och många av städarna har redan fått jobb hos oss, svarade Raymond Mankowitz kommunikationsdirektör McDonald's.

MER ÄN TVÅ ÅR senare är frågan: höll de sitt löfte?

På McDonald's i Falköping, där historien 2007 tog sin början, visar det sig snabbt att de som städade då, inte jobbar kvar.

WATSON var en av dem som utnyttjades och anställdes 2007. Han fick riktig lön, fem dagars arbetsvecka och semester för första gången i sitt liv. Men det gick inte ens ett år innan allt förändrades.

– Vi var anställda direkt av McDonalds men efter en tid så sa chefen att han ville ta in en firma som skulle ta över städningen.

Vad hände med dig då?

– Jag förlorade mitt jobb helt enkelt, säger Watson.

DEN NYA städfirman som McDonalds tagit in heter Seril städ. Men företaget är svårgranskat eftersom inte en enda årsredovisning lämnats in sen firman startade 2008. Via en hemlig källa får reportageteamet dock tillgång till papper där namnen på städarna som jobbar är listade.

Där står också exakt hur mycket lön och skatt Seril betalt för sina städare och det visar sig att många som jobbat fem nätter i veckan i nästan ett helt år, skattat för en månadslön på under 2000 kr.

MÖNSTRET KÄNNS igen och det visar sig att hos de sju McDonald's-restauranger som granskas jobbar alla städare svart, igen.

I Stora Wäsby, Åkersberga, Frölunda torg, Kungsbacka, Kristianstad och Falköping.

Även i Svinesund och i Töcksfors hittar vi Burger King-restauranger som köper städtjänster av Seril städ.

Trots att McDonalds och Burger King lovade att ta ansvar för de städare som utnyttjades förra gången, har alltså flera fått sparken och ersatts av svart arbetskraft. Hur är det möjligt?

GEORGE MAIER, chef för McDonalds i Falköping, hänvisar till huvudkontoret för att svara på den frågan.

– Det gör jätteont i mitt hjärta och jag är så ledsen för detta, är det enda han vill säga när han konfronteras med uppgifterna.

Ägaren till Seril städ, Farooq Ahmed, förnekar att han betalt ut svarta löner, trots att reportageteamet i detalj kartlagt 38 av hans anställda och kan visa att så är fallet.

– Nej faktiskt, inga svarta löner, de har fått sina löner via bank och allting. Ni kan kolla deras bankkontoutdrag, säger han på telefon.

Reporter: Magnus Svenungsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.