Ing-Marie Wieselgren, är läkare och specialist i psykiatri och arbetar på Sveriges Kommuner och Landsting med utvecklingsfrågor inom psykiatriområdet. Foto: Jan Eliasson / SVT

Nykterist hade kunnat få hjälp vid missbruk

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Om helnykteristen Egon Carlsson istället hade varit missbrukare – då hade socialtjänsten kunnat ingripa med tvång. Istället slutade det med att han frös till döds, undernärd och mager. – Det finns mycket missförstånd kring det, att man tror att vi kan gå in och agera, säger Jane Johansson, socialchef i Vara Kommun.

Flera olika myndigheter blev uppmärksammade på Egon Carlssons situation, men han fick ingen hjälp. Polisen skickade en patrull till hans lägenhet där de möttes av misär. En fråga om individens val menar Thorbjörn Walthersson, platsbefäl vid polisen i Vara.

– Man väljer ju själv alltså. Det är ju ingen som kan tvinga någon och hålla ordning i sin lägenhet eller städa. Så man väljer ju lite hur man vill bo, säger Thorbjörn Walthersson.

UG – Egon från Vara

Och socialtjänsten hindrades av att Egon Carlsson aldrig bad om hjälp. De sökte kontakt med honom genom att lägga ett brev i hans brevlåda, men utan resultat.

– Vi jobbar utifrån socialtjänstlagen, den bygger enbart på frivillighet, säger Jane Johansson, socialchef Vara kommun.

Socialtjänsten kan inte fatta ett beslut om att omhänderta en person som inte missbrukar. Men det kan Hälso- och sjukvården. Vid upprepade tillfällen kontaktas också vårdcentralen i Vara, men där valde man att avvakta trots signalerna från socialtjänsten om att Egon Carlsson tappat kontrollen över sitt liv.

– I det här fallet bedömde så bedömde vi att det inte fanns någon omedelbar risk för allvarlig psykisk störning vid de tillfällen vi blev kontaktade, säger Ulf Svensson, chefsläkare Vara Vårdcentral.

Ing-Marie Wieselgren, är läkare och specialist i psykiatri. Hon menar att lagstiftningen som styr de olika myndigheterna inte stämmer ihop eftersom det finns tillfällen då det inte räcker till, även om alla gör rätt.

– Det jag tycker man måste fundera över är ju vill vi ha systemet på det här sättet. Jag tror ju att vi skulle kunna ha ett system med lagstiftningar som var mer utformade gemensamt. Och det är en tanke som vi har fört fram från Sveriges kommuner och landsting att man skulle titta över alla våra tvångslagar för att se hur mans skulle kunna göra ett bättre sammanhållet paket.

Reportrar: Ali Fegan, Lars-Göran Svensson

Text: Gunnar Rensfeldt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Egon från Vara

Mer i ämnet