Barack Obama tilldelades Nobels fredspris år 2009. Då hade han varit president i nio månader. Foto: TT

Obamas stabschef skällde ut norska ambassadören efter tillkännagivandet av Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Barack Obama fick Nobels fredspris väckte det kritik på flera håll. Nu berättar Morten Wetland, som då var FN-ambassadör i New York, hur Norges ambassadör blev utskälld av presidentens stabschef och hur han själv möttes av en total tystnad när tillkännagivandet kom.

– Jag tyckte ju det var gränslöst pinsamt, säger han.

Nobels fredspriskommitté har till uppgift att värna Nobels vilja och testamente genom att dela ut fredspriset till en ”fredsförfäktare” som har verkat för ”folkens förbrödrande”. Under senare år har fredspriset blivit alltmer omtvistat, och kommittén har ifrågasatts för sitt omdöme.

”Så pinsamt att det inte gick att prata om”

När Barack Obama fick fredspriset hade han bara varit president i nio månader. Morten Wetland som var Norges FN-ambassadör i New York när tillkännagivandet kom, minns sin förvåning.

– Jag går upp klockan sex på morgonen och går in på norska tidningar på nätet, och tror ju inte mina egna ögon, säger han.

Morten Wetland var Norges FN-ambassadör i New York då Barack Obama fick Nobels fredspris: ”hela saken var så pinsam”. Foto: SVT

Han minns tystnaden som uppstod efter att det hela hade blivit offentligt. 

– Det som var påfallande var ju att det inte var någon som kommenterade det, att Obama hade fått fredspriset. Det var såklart en världsnyhet den dagen, så det hade varit helt naturligt att det hade varit ett av dagens samtalsteman speciellt för mig, som kommer från landet som är hemland för fredspriset. Men så var det alltså inte. Och min enda förklaring till det, det var att hela saken var så pinsam, att man inte kunde prata om det.

Norske ambassadören fick besök av Obamas stabschef

Själv ville han inte heller föra det på tal, säger han. 

– Nej, för jag tyckte ju att det var gränslöst pinsamt. Fruktansvärt pinsamt också för mig personligen. En nyvald president, det första halvåret brukar ju bara vara till för att få allting på plats i hela apparaten. 

– Det ställer till det med ett sådant pris, säger Morten Wetland. 

I Washington fick den norske ambassadören besök av Obamas stabschef strax efter tillkännagivandet. 

– Han fick en ordentlig avhyvling av Barack Obamas stabschef Rahm Emanuel för det. 

Varför det? 

 – För en stabschef är det viktigt att ha koll på presidentens agenda. Det rubbar Vita husets cirklar att få ett sånt pris. Det är inte en glädjens dag, säger han.

Högerpopulistisk politiker ville ta plats i kommittén

Frågor har mer och mer börjat ställas kring vilka som sitter i Nobels fredspriskommitté, inte minst efter att det i höstas stod klart att den högerpopulistiska politikern Carl I Hagen var på väg att ta plats i Nobels fredspriskommitté.

Något som skapade kaos i stortinget och vid valberedningen till kommittén. I veckans Uppdrag granskning följer vi Carl I Hagen på nära håll under dessa dagar.

Reportaget Cirkus Nobel sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 28 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.