Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
DNA på vapnet, offrets blod på misstänktas kläder – här är bevisen som inte räckte till fällande dom. Foto: SVT/Polisen

Offrets blod på misstänktas kläder – här är bevisen som inte räckte

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisens utredare var övertygade om att bevisen skulle räcka för att fälla de sex männen för mordförsök. Samtliga gick fria. Men Uppdrag granskning kan berätta att det fanns ett försvårande bevis mot en av männen – som inte nämns i domen. 

En grupp män kommer från Stockholm för att utkräva en skuld. På en skolgård utspelar sig en blodig uppgörelse där personen som ska krävas på pengar blir skjuten med tre skott i benen och höften.

Se reportaget: Där mördare går fria– SVT Play

Offret överlever. Trots att han inte vill hjälpa polisen känner sig utredarna säkra på att bevisen kommer räcka för att fälla de åtalade för att tillsammans och i samförstånd ligga bakom mordförsöket. 

Men trots bevisen är det, enligt domen, inte klarlagt vem som är gärningsman. Det är ett rörigt händelseförlopp, och det räcker inte att bara ha varit med på plats. Rätten lämnar också öppet för att det kan finnas en alternativ gärningsman. Samtliga sex åtalade frias. Det förvånar poliserna som utrett fallet.

– Man tappar ju motivationen. Om inte det här skulle gå i hamn, vad kan då gå i hamn? säger Jenny Rönnelow, utredare vid grova brott på polisen i Uppsala.

Togs inte upp i domen

En av de misstänkta lämnade sitt DNA på revolverns kolv. Samma man kunde kopplas till en handske med 325 tändsatspartiklar av samma typ som vid skjutningen. Men det senare togs inte upp i domen. 

– Det ligger nära till hands att göra bedömningen att de här handskarna har suttit på händerna som har hållit i vapnet, säger Jan Evensson, polismästare på Nationell forensiskt centrum, NFC. 

I rättegången presenterade åklagaren NFC:s analys av bevisningen, men deras experter kallades inte för att vittna. Och försvarets expertvittne Sonny Björk, som tidigare arbetat som kriminaltekniker på polisen, fick aldrig några frågor från åklagaren om de 325 tändsatspartiklarna. Något Björk själv reagerar på. 

– Om jag hade varit åklagarsidan här så hade jag ju påpekat alla de där omständigheterna. Det talar ju för att han verkligen har varit i närheten av ett vapen som avfyras. Utomhus talar vi om kanske någon meter i så fall. Det talar till och med för att de här handskarna har varit med när vapnet avfyras, säger Sonny Björk. 

“Övertygad om att det framgick”

Enligt kammaråklagare Johan Strömbäck var NFC:s skriftliga uttalanden om de 325 partiklarna “väldigt tydliga”, han ansåg därför inte att NFC behövde kallas för att vittna. 

–  Jag är övertygad om att vi lyfte fram det med all önskvärd tydlighet.

Skulle ni kunnat lyfta fram den bevisningen tydligare?

– Det kanske ändå inte skulle räckt. Vi hade jättemycket teknisk bevisning. Men ingen berättelse. Vi kunde inte rekonstruera händelseförloppet, säger Johan Strömbäck. 

Domaren i målet vill inte kommentera domen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.