Maria Winslöv blev av med runt en halv miljon kronor innan hon gick bort.

Öppnar upp nedlagd utredning efter granskning

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Förundersökningen mot den gode mannen lades ned, trots stark bevisning. Nu tas utredningen upp på nytt – efter att Uppdrag granskning undersökt fallet.

Det var i början av maj som Uppdrag granskning berättade om en god man som misstänks ha lurat sina klienter på över en halv miljon kronor. En av de drabbade heter Maria Winslöv. Hon levde ekonomiskt och lade undan pengar från sin pension på ett sparkonto. Men pengar började försvinna. Den som gjorde upptäckten var Simone Halldin, som blev god man för tre drabbade kvinnor. Hon såg att det försvunnit stora belopp från Maria Winslövs konton, runt en halv miljon kronor, och anmälde den gode mannen för förskingring.

Utredningen lades ned

Men efter 14 månader, i september 2013, lade polisen ned utredningen.  I den nedlagda förundersökningen finns årsräkningar, kvitton, kvittenser och kontoutdrag. I materialet finns ett intyg som visar att Maria Winslöv ville ge bort 100 000 kronor till ett barn som senare visar sig vara den gode mannens barnbarn. Det finns också namnteckningar som inte stämmer överens med de drabbades namnteckningar. Men i utredningen finns det knappt ett spår av eget polisarbete.

Åtta månader in i utredningen dog Maria Winslöv utan att polisen hade pratat med henne, vilket var ett av skälen till att fallet lades ned.

”Bevisningen räckte inte”

Ni har inte gjort någonting för att få in någon mer bevisning.

– Det är mycket som tyder på att det förekommit oegentligheter och att brott kan ha begåtts i den här utredningen. Men min bedömning är och var när jag fattade det här beslutet att bevisningen inte räckte för att väcka åtal. Och då framför allt mot bakgrund av att jag inte hade en målsägande, målsägande hade avlidit, så jag kunde inte höra henne i ärendet, sa Ann Sofie Prahl, åklagare till Uppdrag granskning då.

Men nu har alltså förundersökningen öppnats på nytt. Förundersökningsledare är kammaråklagare Oskar Lundberg.

– Förundersökningen lades ned av min kollega, det är också hon som har omprövat sitt beslut. Det handlar om att det har tillkommit nya omständigheter, säger han.

Kritik från JO

Det har gått över tre och ett halvt år sedan den gode mannen polisanmäldes. Utredningen kring två av kvinnans andra klienter, Carina Pedersen och Karin Sterner, pågår fortfarande. Polis och åklagare har fått skarp kritik av Justitieombudsmannen för att utredningarna har dröjt.

– Samtliga tre ärenden är prioriterade, både jag och polisen är överens om att de ska ges resurser och behandlas med skyndsamhet. Det har tidigare utdelats kritik för att handläggningen dröjt. Mot den bakgrunden ska det här prioriteras, säger Oskar Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - En bedräglig god man

Mer i ämnet