Överste Mambweni kopplade samman FN-experterna med en agent från säkerhetstjänsten som lurade dem att åka till platsen där de senare mördades. Foto: SVT

Överste pekas ut i FN:s hemliga utredning om mordet på svenskan – ljög under rättegången

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I FN:s hemliga utredning pekas flera personer från den kongolesiska staten ut som misstänkta för delaktighet i mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp. En av dem är överste Jean De Dieu Mambweni. Uppdrag granskning kan nu avslöja att översten ljugit under rättegången om morden på de två FN-experterna som pågår i Kongo.

I läckan från FN finns tusentals sidor med mobiltrafik från personer som FN:s utredare misstänker. En av dem är en överste från den kongolesiska armén (FARDC), vid namn Jean De Dieu Mambweni.

Loggar från hans telefon under dagarna kring mordet visar att han haft kontinuerlig kontakt med flera av de andra personerna som i FN:s hemliga utredning pekas ut för att ha deltagit i mordet på experterna.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

64 kontakter med en av de åtalade

Det var han som kopplade samman FN-experterna med en agent från säkerhetstjänsten som sedan lurade Zaida och Michael att åka ut till platsen där de senare mördades.

Under våren har han också sammanlagt 64 kontakter med en av de män som åtalas för avrättningen och som anklagas för att tillhöra den lokala milisen Kamuina Nsapu.

Anledningen, enligt FN:s utredare, tros vara att det var överste Mambweni som var ansvarig för militärens infiltration av den terroranklagade milisen.

Försöker dölja kontakt med mördarna

Under rättegången, som just nu pågår i provinshuvudstaden Kananga i Kongo-Kinshasa, försöker Mambweni dölja sina kontakter med de misstänkta mördarna. Uppdrag gransknings team är med under rättegången och fångar överstens vittnesmål på film.

Ett vittne har pekat ut Mambweni för att ha pratat i telefon med en av Kamuina Nsapus ledare en tid före mordet. Samtalet ska ha handlat om ammunition.

– Det är nytt för mig, det vet jag ingenting om, svarar översten.

Han påstår dessutom att hans telefon inte ens gick att nå dagen då mordet skedde.

– Jag var på Chikapa-vägen och det fanns ingen täckning, när jag kom tillbaka var telefonen urladdad.

Mambweni vet då inte att alla hans telefonsamtal finns i FN:s hemliga utredning.

Kopplas upp mot mobilmast nära mordplatsen

Telefonloggarna som finns i läckan visar att översten undanhåller sanningen, under ed. I själva verket har han över 45 in- och utgående kontakter under den söndag som mordet äger rum. Klockan 17.25 kopplas hans telefon upp igen.

Det är bara en kort stund efter avrättningen av Zaida Catalán och Michael Sharp. Samtalet går via den mobilmast som ligger på vägen mot mordplatsen – samma mobilmastområde som Zaida Catalán ringer sitt sista samtal ifrån.

Efter rättegången har överste Mambweni inte gått att nå för en kommentar.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet