”Natalie” har trakasserats länge på grund av sin religion. 14 gånger har hon anmält hur någon ritat en davidsstjärna på hennes lägenhetsdörr. OBS! Bilden är ett montage. Foto: SVT

Palestinakonflikten bakom judehat

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bara en mindre del av antisemitismen har kopplingar till nynazism. Istället har konflikten mellan Israel och Palestina en stor roll, visar Brottsförebyggande rådets rapport om hatbrott.

Nazisternas förföljelser av judar var de värsta som världen upplevt. Därefter tog nynazister vid och fortsatte hota och trakassera judar, världen över, även i Sverige. Men idag är det bara en mindre del av de antisemitiska hatbrotten som har koppling till nazister, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

”Ibland kopplas antisemitism samman med nationalsocialistisk ideologi, /…/ men idag är det vanligare att uttryck för antisemitism i stället har en koppling till exempelvis konflikter i mellanöstern, kanske främst mellan Israel och Palestina,” skriver myndigheten i rapporten.

UG – Judehatet i Malmö

BRÅ skriver också att den symbol som tidigare sammankopplades med nationalsocialism och nynazism, hakkorset, ofta används av andra grupper som en yttring på antisemitism, eftersom hakkorset har ett sådant antisemitiskt symbolvärde.

”Fuck Israel”

I Malmö har det anordnats så kallade kippamarscher, till stöd för judar som drabbats av antisemitism, och för rätten att bära religiösa symboler. SVT följde med på en kippamarsch i augusti förra året.

Det här är den andra kippavandringen som vi har på ganska kort tid. Det här angår som ni ser väldigt många. Inte bara oss judar, utan det är många som känner att det angår dem också, säger Peter Vig, en av anordnarna.

Men när gruppen kom fram till Möllevångstorget möttes de av protester och förolämpningar. Flera av männen sjöng i talkör ”Free free, Palestine”, och ”Fuck Israel”. Händelsen är ett tydligt exempel på hur judar i Malmö får stå till svars för vad staten Israel gör.

Född i Sverige – trakasseras ändå

Flera av de judar vi talar med vittnar om att trakasserierna ökar när Israel-Palestina-konflikten blossar upp. ”Natalie”, som vill vara anonym, är judinna och född i Sverige. Hon är en av de som drabbats av antisemitismen enligt de polisanmälningar från Skånepolisen vi gått igenom från 2013 och 2014. Hon är upprörd över att hela tiden sammankopplas med staten Israel och deras handlingar.

– Jag är född i Sverige. Jag har ingenting med den konflikten att göra. Självklart tycker jag också att det fruktansvärt att människor dör, men det är ingenting som jag kan hindra eller tyvärr göra något åt. Det är inte mitt krig bara för att jag är jude, säger ”Natalie” som vill vara anonym.

Gång på gång har någon ritat en Davidsstjärna utanför hennes dörr. Hela fjorton gånger har hon anmält det till polisen, som inte lyckats få stopp på trakasserierna. Natalie är numera orolig när hon rör sig på stan.

– Jag tror inte det är många som vågar visa sin judiska identitet. Det offentliga rummet kan ju vara ganska farligt om man inte är försiktig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Judehatet i Malmö

Mer i ämnet