Nya Palmegruppen, som Dag Andersson tidigare var spaningsledare för, har sökt missbrukare som Thure Nässén förhört, men de flesta är döda. Foto: SVT

Palmegruppen utredde sin egen stjärnspanare för manipulation av förhör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen Thure Nässén anklagas av både vittnen och tidigare kollegor för att ha förvanskat förhör under utredningen av mordet på Olof Palme. Så sent som 2014 startade den nya Palmegruppen i hemlighet en utredning mot Nässén, kan Uppdrag granskning avslöja.

Polisen Thure Nässén hyllades som en hjälte för att ha plockat fram Christer Pettersson som gärningsman till mordet på statsminister Olof Palme. Men hans metoder gick långt över gränsen enligt flera tidigare kollegor, uppgifter som visar sig ha nått ända in i den nya Palmegruppen.

Källor inom polishuset uppger för Uppdrag granskning att man 2014 startade en utredning mot Nässén. Misstankarna handlade bland annat om förvanskning av förhör och att centrala uppgifter från vittnen utelämnats.

Fallet Christer Pettersson

– Personen vi pratar om har gott renommé sedan tidigare och är en av de mest kända spanarna i Stockholm. Men vi var ju alla överens om att vi skulle gå tillbaka och titta på de här uppgifter, säger Dag Andersson, dåvarande spaningsledare i den nya Palmegruppen.

Lena förhördes av Nässén

Uppdrag granskning får kontakt med en av de personer som förhörts av Thure Nässén under Palmeutredningen.

”Lena” var under 80-talet tillsammans med knarklangaren Sigge Cedergren, ett av polisens viktigaste vittnen i början av utredningen mot Christer Pettersson. Hon lämnade Stockholm och droglivet för 25 år sedan och vill därför vara anonym.

Men hon berättar om förhören med Thure Nässén.

– Om man blir utfrågad väldigt, väldigt mycket och de berättar hur folk såg ut och var folk stod och sådär, till slut skapar du dig en bild i hjärnan, säger Lena.

– Du kan bryta ner vilken narkoman som helst och få den att tro att den har sett en massa grejer.

”Det har jag inte sagt”

Lena frågades ut flera gånger. I det sjunde förhöret lämnade hon helt plötsligt ny information, enligt förhörsprotokollet, som visar att Christer Pettersson ljög om vad han gjorde under mordkvällen.

Det avgörande förhöret gjorde Thure Nässén själv, sent en kväll hemma hos Lena.

– Jag tycker att det är jäkligt konstigt att han kom själv, för om det var en sådan viktig grej så borde han haft med någon annan eller bandat samtalet.

När Lena efter åtalet väcktes fick veta vad hon skulle ha sagt, kände hon inte alls igen det.

– De läste upp saker som de påstod att jag hade sagt och jag kände att det har inte jag sagt.

Kommer inte längre

Thure Nässén har förhörts av den nya Palmegruppen och förnekar manipulation. Men flera poliser ger en annan bild av hans metoder, enligt den före detta spaningsledaren Dag Andersson.

– Det påstods av flera kollegor som varit med på förhör med Thure Nässén att den skrivna utsagan inte stämde överens med uppgifter som personen hade lämnat.

Den nya Palmegruppen har sökt efter de missbrukare som Thure Nässén förhört, men de flesta är döda och deras uppgifter går inte att kontrollera.

– Nu är det för sent och går aldrig att reparera, säger Dag Andersson.

”Du är så fel ute”

Under flera månader försöker Uppdrag granskning få till en intervju med Thure Nässén för att han ska få bemöta uppgifterna.

Vi överlämnar ett dokument med anklagelserna som riktas mot honom, men han vill inte ställa upp på en intervju.

– Du är så fel ute så jag tycker det är tråkigt. Du, jag har ingenting mer att prata om här, säger den pensionerade polisen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet