Leif Silbersky om Palmeutredningen: ”Det är en rättsskandal”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Advokat Leif Silbersky är en av dem som varit övertygade om att Christer Pettersson, trots att han friades, låg bakom mordet på Olof Palme. Efter att ha tagit del av Uppdrag gransknings nya uppgifter om utredningen kallar han det för en rättsskandal.

– Det här är en skam, säger Silbersky.

Flera missbrukare har genom åren hävdat att polisen lockade dem med pengar, att de skulle få miljoner om Christer Pettersson fälldes för mordet på Olof Palme. Men anklagelserna har aldrig bevisats, tvärtom har polis och åklagare avfärdat uppgifterna.

Ett av vittnena, Ulf, hävdade att en polis lockat med pengar, vilket enligt honom lett till att han lämnade felaktiga uppgifter om Christer Pettersson.

Fallet Christer Pettersson

Chefsåklagare Anders Helin sa under rättegången att belöningen på 50 miljoner aldrig nämndes i förhöret med Ulf. Det stod inte heller något om pengar i förhörsprotokollet, och polisen som höll i det säger sig inte känna till att belöningen kom på tal.

”Så här får det inte gå till”

Men Uppdrag granskning har fått till gång till inspelningen från förhöret, som visar något helt annat.

När advokat Leif Silbersky får ta del av de nya uppgifterna om utredningen säger han att det drar skam över svensk polisväsende.

– Man kände skam att man inte klarade upp ett statsministermord. Då försöker man rätta till det och då var man beredd att ta till metoder som jag trodde inte fanns inom svenskt polisväsende. Det här är en rättsskandal. Så här får det inte gå till.

Hör själv hur förhöret gick till och se Leif Silberskys reaktion i klippet här ovanför.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet