Domstolen blev vilseledd under Palmerättegången

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor pengar för att de skulle vittna mot Christer Pettersson. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Uppdrag granskning har fått tillgång till bandet som bevisar att domstolen blev vilseledd.

År 1987 höjde regeringen belöningen till 50 miljoner kronor till den som kunde lämna avgörande uppgifter om vem som dödade Olof Palme.

Den stora belöningen har gått som en röd tråd genom hela Palmeutredningen. Flera missbrukare har genom åren hävdat att polisen lockade dem med pengar och manipulerade deras vittnesmål.

Fallet Christer Pettersson

”Polisen lockade mig med en massa pengar”

En av dem är Christer Petterssons vän Harri Miekkalinna. I Stockholms tingsrätt 1989 berättade han vad en av poliserna sagt till honom:

”Hjälper du oss så kan du inte bara köpa huset utan hela samhället.”

Han sa också:

”Jag vill understryka att polisen lockade mig med dessa pengar, att det fanns 50 miljoner i potten.”

Men anklagelserna har aldrig bevisats. Polis och åklagare har bestämt avfärdat missbrukarnas uppgifter. ”Totalt fel”, sa åklagare Jörgen Almblad redan 1989.

Vittne hävdade att han manipulerats

Hans Ölvebro, före detta spaningsledaren, säger att polisen naturligtvis inte fick ge sken av att vittnen och andra skulle få stora summor pengar om Christer Pettersson fälldes.

– Hade man gjort på det sättet skulle man inte ha fått vara kvar, säger han till Uppdrag granskning.

En annan missbrukare i Christer Petterssons krets som berättade om polisens metoder var vittnet Ulf. Han förhördes om Petterssons alibi under mordnatten.

Plockade fram inspelningen

Ulf hävdade att Palmegruppen manipulerat honom och sagt att han skulle få 50 miljoner kronor om Pettersson fälldes. Därför hade han också lämnat felaktiga uppgifter om Petterson, som han tog tillbaka.

I rättssalen plockade chefsåklagare Anders Helin fram inspelningen från polisförhöret med Ulf, och sa:

”Vet du vad jag har här? Jag har bandet från förhöret. Det finns ingenting i detta band som tyder på att de nämnt siffran 50 miljoner.”

”Man får inte göra så”

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att domstolen blev vilseledd av en av Sveriges främsta åklagare, efter att vi fått tag på det band som förhöret spelades in på.

Där framgår att missbrukaren Ulf hade rätt. 

Polis: Om han blir dömd då, va... Då kan du köpa dina hästar sen. 

Ulf: Menar du att jag skulle få belöning för det här då?

Polis: Du vet hur mycket som ligger i potten. 

Ulf: Ja, skulle jag få de pengarna då?

Polis: 50 miljoner.

Advokat Leif Silbersky tar del av Uppdrag gransknings material. Han kallar det som nu framkommer för en skam.

– Det här är en skam, som drar skam över svenskt polisväsende. Man får inte göra så. Det är direkt tjänstefel. Man ljuger ju. Man lämnar fram ett ofullständigt material, säger Silbersky.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdagen den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid, onsdagen den 21 och den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet