”Då vill jag ha en miljon”, säger Palmegruppens tidigare chef Hans Ölvebro när Uppdrag granskning ringer honom för att be om en intervju. Foto: SVT

Palmegruppens tidigare spaningsledare krävde miljon för att ställa upp på intervju

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hans Ölvebro var chef för Palmegruppen under hela Christer Pettersson-utredningen. När Uppdrag granskning kontaktar honom för att ställa frågor vill han inte kommentera. Istället säger han att han vill ha en miljon kronor för att ställa upp, ett krav han upprepar vid flera tillfällen.

Uppdrag granskning har den senaste tiden avslöjat uppgifter om hur polisutredningen manipulerades före åtalet mot Christer Pettersson. Det handlar om att Palmegruppens poliser lockat missbrukare med pengar för att vittna, att förhör har förvanskats och att vittnen har blivit hjälpta att minnas för att lämna uppgifter om Christer Pettersson. 

Allt detta hände under den tid som Hans Ölvebro var chef för Palmegruppen. Men när Uppdrag granskning kontaktar Ölvebro och ber om en intervju vill han ha pengar för att ställa upp. 

Fallet Christer Pettersson

– Om jag ska ställa upp och du tycker det är så viktigt, då vill jag ha en miljon, säger han.

Söker svar kring frågetecknen i utredningen

Uppdrag gransknings reporter förklarar att SVT aldrig betalar för att en polis ska ställa upp på intervju och försöker ändå få svar på de mest centrala frågorna. 

Vi har pratat med flera i utredningen som beskriver att det var känt att Thure Nässén ”hjälpte” de han förhörde och ”förhörde sönder personer” under tiden som du var chef?  

– Vilka påståenden du kommer med! Det är ju förskräckligt. Ni är inte kloka som påstår något sånt.  

När Uppdrag granskning gör ett sista försök att få svar kring frågetecknen i utredningen mot Christer Pettersson upprepar Ölvebro sitt krav och medger att det är ett sätt att förhindra en intervju. 

– Men jag vill inte prata med dig. Det har jag ju sagt. Jag ställer inte upp. Har du inte fattat det? Det är därför jag säger att jag vill ha en miljon, säger han och avslutar samtalet.

Advokaten: ”Det här är en rättsskandal”

Advokat Leif Silbersky har fått ta del av uppgifterna om manipulation i utredningen.

– Det här är en skam, som drar skam över svenskt polisväsende. Man klarade inte upp ett statsministermord och då var man beredd att ta till metoder som jag trodde inte fanns inom svenskt polisväsende. Det här är en rättsskandal, säger han.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet