Parken var en glädjekalkyl

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Siffrorna som presenterades för att sälja in Medeltidens värld i Götene var tillrättalagda på kommunledningens uppmaning. Det menar Göran Cornelius som ingick i gruppen som var ansvarig för rapporten,

– Vi skulle dra ner, se till att det blev snabbare vinst, säger han.

Götene kommuns stora turistsatsning – Medeltidens värld – skulle sätta kommunen på kartan. I kölvattnet av succéböckerna om Arn förväntade sig kommunen en turistinvasion.

För att sälja in satsningen till fullmäktige lät kommunledningen göra en förstudie på hela projektet.

UG – Götene kommun

Enligt rapporten som presenterades för kommunfullmäktige 2007 skulle det gå att få snurr på parken på bara några år. Kostnaden för kommunen skulle uppgå till sju miljoner. Men så såg inte rapporten ursprungligen ut – det visar sig att hela projektet kan ha sålts in på falska grunder.

Uppdrag granskning har fått tag på en arbetskopia av den ursprungliga rapporten och där är kommunens insats betydligt större – inte sju utan tio miljoner. Och det finns insatta personer som menar att det handlade om medveten manipulation.

– De här siffrorna var inte de som vi ville ha från början. Jag vill säga att de är tillrättalagda. Vi skulle dra ner, se till att det blev en snabbare vinst, att vi snabbare kom till payback, säger Göran Cornelius som var en av medlemmarna i projektgruppen bakom rapporten.

Så du menar att siffrorna som du som expert var med och tog fram, inte är de siffror som kommunfullmäktige slutligen kunde rösta om?

– Definitivt inte. Det är det definitivt inte, utan det är efter påstötning från kommunledningen. De sa att ”de här långa avbetalningssiffrorna och den långa tiden innan vi går med vinst, det är inte acceptabelt”, säger Göran Cornelius.

Dåvarande kommundirektör, Rogher Selmosson, var mycket involverad i arbetet med att driva igenom satsningen på Medeltidens värld. Uppdrag granskning konfronterar honom med siffrorna från den första versionen av förstudien.

– Ja men det blir ju förändringar under tiden som man jobbar med en förstudie, säger Rogher Selmosson.

Men den informationen vi har fått, det är att du inte har varit nöjd med dom här siffrorna och att de därför gjorts lite mer behagliga för att kommunfullmäktige skulle rösta igenom det här?

– Och det stämmer inte.

Du har aldrig sagt att ”det här är för långsam payback” eller ”så här stora investeringar kan vi inte göra”?

– Ja men, det kan jag säga om varje projekt, säger Rogher Selmosson.

Medeltidens värld öppnades 2008 men den förväntade turistinvasionen uteblev. Istället har satsningen kommit att kosta skattebetalarna minst 100 miljoner kronor.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Götene kommun

Mer i ämnet