Adrian Kristiansson är huvudmannen bakom nätbutiken Hemulen som säljer lagliga droger. Foto: SVT/Piratpartiet/Mathias Heinel

Piratpartister bakom dödlig drogförsäljning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nätbutiken Hemulen drog in uppskattningsvis två miljoner kronor varje månad på att sälja livsfarliga droger. Samtidigt var de tre huvudmännen bakom Hemulen djupt engagerade i Piratpartiet.

Hemulen är en av de mest etablerade nätbutikerna som säljer lagliga droger. Men efter att femton människor avlidit i samband med att de tagit droger som kommit bland annat från Hemulen, så började polisen intressera sig för verksamheten.

Grundaren till företaget heter Adrian Kristiansson och driver idag fyra bolag. Tillsammans med sina två tidigare kompanjoner har han också varit aktiv i Piratpartiet. Det var så de lärde känna varandra. Kristianssons roll i partiet har varit undanskymd, och vi hittar bara bilder på honom från ett tillfälle: Piratpartiets valvaka 2009.

UG – Det lagliga knarket

Anna Troberg, partiledare i Piratpartiet fram till i december, verkar inte helt förvånad över Uppdrag gransknings uppgifter.

– Jag har väl anat att det har funnits människor som kanske har varit inblandade i den typen av verksamhet. Det är folk i södra Sverige som jag har hört, men det som jag hört har bara kommit ryktesvägen, säger hon.

Ryktena har också nått partiorganisatören Anton Nordenfur.

– Jag vet att det har gått ett rykte om att en sympatisör har varit aktiv men det gäller ingen som haft förtroendeposter i paritet centralt, säger han.

Välorganiserad verksamhet

När affärerna gick som bäst skickade Hemulen iväg uppåt 400 kuvert med droger – varje dag. Det innebar att uppskattningsvis upp till två miljoner kronor kunde rulla in varje månad. Och arbetet på Hemulen var välorganiserat. Ägaren till Hemulen beställde hem kemikalierna från England och såg till att de packades om. En kompanjon skötte distributionen via sitt postföretag och en tredje hjälpte till att packa.

Och just distributören och packaren har haft betydligt mer framstående roller inom Piratpartiet än vad ägaren Adrian Kristiansson haft. Den man som hjälpte till att packa varor har bland annat suttit i partiets rättspolitiska utskott.

Den andre, som skötte distributionen stod på Piratpartiets riksdagslista 2010. Han också varit ordförande i Piratpartiets ungdomsförbund i Malmö. Idag arbetar Hemulens grundare Adrian Kristiansson vidare utan sina tidigare kompanjoner.

”Vi tar avstånd”

När vi kontaktar Piratpartiets ungdomsförbunds ordförande Gustav Nipe säger han att de tar tydligt avstånd från Hemulens verksamhet.

– Det låter förkastligt och det är någonting som vi tar avstånd från på djupet, säger han.

Uppdrag granskning har vid upprepade tillfällen försökt att nå personen bakom Hemulen, Adrian Kristiansson. Men han verkar ha gått under jorden och hemsidan har nu också släckts ner.

Några timmar efter att Uppdrag granskning kontaktar Gustav Nipe får vi veta att de två personer som arbetade för Hemulen och fortfarande har uppdrag kvar i partiet har fått lämna med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det lagliga knarket

Mer i ämnet