Journalister på norska tv-programmet ”Brennpunkt” har under lång tid arbetat med att kartlägga de kriminella mc-gängen. Deras granskning visar en värld där våld och hot är en självklar del och dit åklagare och domstolar har svårt att nå.
Hells Angels, jämte Bandidos det mest kända av de kriminella mc-gängen, är måna om att skydda sitt varumärke. Ingen talar med polisen och få av deras offer vågar träda fram i en rättssal.
Poliskommissarien Bertil Claesson i Göteborg är en av Nordens ledande experter på organiserad brottslighet. Han berättar att han i början av 1990-talet tillsammans med sina kollegor träffade en amerikansk polis som hade infiltrerat mc-gäng. Den amerikanske polisen spådde att också Sverige skulle få samma problem som de haft i USA inom en tioårsperiod.
– Det dröjde inte tio år, utan det dröjde fem-sex år, konstaterar Bertil Claesson idag.
I Norge har mc-gängens etablering och strider sinsemellan lett till flera uppmärksammade våldsdåd. I ett attentat mot Bandidos lokal i Drammen 1997 dog en oskyldig kvinna. Senare dömdes flera medlemmar i klubben Screwdrivers – som ett år efter dådet togs upp som fullvärdiga medlemmar i Hells Angels – för sprängningen.
– Alltså, det är ett sånt rått våld. Det är vad jag upplever inom mc-sfären, säger Bertil Claesson.
När mc-gängen samlas för fester satsar polisen stora resurser för att leta narkotika, vapen och kolla papper. Men det kanske viktigaste är att samtidigt försöka kartlägga medlemmarna och nätverket runt dem.
– Vi läser ju ut oerhört mycket på västarna, det är ju ett signalsystem de har, berättar Bertil Claesson.
På norska polisens bilder från en kontroll i Hamar förra året syns bland annat norska medlemmar med tygmärken från holländska klubbar – och vice versa. En annan medlem bär ett märke från en gren av Hells Angels i Karibien.
Just Karibien-Holland-Norge är en transportsträcka som återkommer i flera narkotikamål där Hells Angels-medlemmar dömts.
Holländsk polis har också dokumenterat hur Hells Angels via Karibien smugglat knark till Europa som ursprungligen kommer från den colombianska maffian. En sådan affär ledde för något år sedan till en serie uppmärksammade mord i Holland.
Tillsammans med en karibisk mellanhand transporterade den holländske Hells Angels-medlemmen Paul de Vries 293 kilo colombianskt kokain till Holland.
Paul de Vries och två andra Hells Angels-medlemmar, Serge Wagener och Cornelis Pijnenburg, gjorde sig sedan av med den karibiske mellanhanden. De styckade hans kropp, lade i en väska och kastade den i flod.
Colombianerna svarade med att sätta hela den holländska Hells Angels-klubben på sin dödslista. Klubben löste problemet genom att avrätta de tre kokaintjuvarna. Och på det sättet betalade sig Hells Angels-klubben fria från colombianerna.
Mellan norska Hells Angels och deras svenska broderklubbar finns tydliga kopplingar och medlemmar har flera gånger besökt varandra över gränserna.
– Jag är inte förvånad över att Hells Angels i Norge har ett mycket stabilt samarbete med Hells Angels i Sverige. Vi har ju E6:an som löper rakt upp genom Sverige, ända upp till Oslo, säger Bertil Claesson.
Ett internt dokument avslöjar Hells Angels-klubbarnas regelverk. Men i det står inget om medlemmarnas kriminella verksamheter – det anser man inte att klubben har med att göra, utan det är medlemmens egen ensak.
Det som däremot framgår är att Hells Angels är ett toppstyrt internationellt företag med stora ambitioner om fortsatt tillväxt.
– Hells Angels är ett multinationellt företag. De verkar i dagsläget över hela världen. De har avdelningar över hela världen. Alltså Hells Angels är oerhört måna om sitt namn och det är Bandidos också. Det är två multinationella företag i brott, så enkelt är det, säger han.
Reportage: Brennpunkt, NRK.
Svensk bearbetning: Ali Fegan.