Den nya utredningsgruppen kommer att bestå av 12 utredare och en förundersökningsledare. Foto: TT

Polisen i Stockholm skapar särskild grupp för utredningar av våldtäkter: ”Vi kan göra bättre”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter Uppdrag gransknings reportage om brister i våldtäktsutredningar tillsätter polisen i Stockholm, polisområde Nord, en särskild grupp som enbart ska utreda våldtäkter.

– Ni har pekat på att vi kan göra bättre, säger utredaren Niklas Kraft, som kommer att vara högsta ansvarige för den nya utredningsgruppen.

Uppdrag granskning kunde tidigare i år visa hur polisen lägger våldtäktsutredningar åt sidan eftersom skjutningar och mord har högre prioritet. Utredningstiderna blir långa och åtalen få. Inte minst i Stockholmsområdet.

Nu ska tiderna kortas och uppklaringen förbättras genom en omorganisation i polisområde Nord i Stockholm.

Utredning nedlagd

“Tror att det blir tydliga förbättringar”

Det handlar om en särskild grupp med sammanlagt 12 utredare och en förundersökningsledare som enbart kommer att fokusera på våldtäktsutredningar.

– Ni har pekat på att vi kan göra bättre. Dessutom har det gjorts granskningar från Polisen och Åklagarmyndigheten. Vi tror att det blir tydliga förbättringar, säger Niklas Kraft, som blir gruppchef och ska leda den speciella utredningsgruppen.

Omkring 400 våldtäkter anmäls årligen i norra Stockholm, enligt polisen. Niklas Kraft räknar med att utredningstiderna kommer kortas och att fler ärenden redovisas till åklagare.

– Våldtäkterna kommer inte läggas åt sidan, som det sett ut. Man ska känna sig nöjd med polisens hantering av det hela. Jag tror att vi minimerar riskerna att det ska bli långa utredningstider där man inte hinner hämta misstänkta till förhör på grund av skjutningar till exempel, säger han.

Lokalpolisen ska utreda

Enligt Stockholmspolisen ska man även bli bättre på att utreda brott i nära relation, där många våldtäkter ingår.  Förutom den speciella våldtäktsgruppen ska fler utredningar om våldtäkter i nära relation läggas ut på den lokala polisen, där de får högre prioritet.

Redan runt årsskiftet startades ett sådant försök i Rinkeby-Tensta och Södertälje. Nu har polisledningen i Stockholm beslutat att utöka testet till Botkyrka.

– Det går egentligen emot det nationella beslutet om var inom polisen olika brott ska utredas, men det finns en lucka om man vill testa en annan ordning för att förbättra utredningarna, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

Den speciella våldtäktsgruppen är ett pilotprojekt som ska pågå mellan 1 september 2019 till sista december 2020. Även försöket att låta lokalpoliser utreda våldtäkter som sker inom nära relationer kommer att pågå till och med 2020.

Reportaget Utredning nedlagd sändes onsdag 13 mars 2019. Du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet