Spela klippet för att höra tidigare åklagaren om våldtäktsbrotten: ”Lika värda att prioriteras högt som när personer som rör sig i brottsliga kretsar blir skjutna i ben”. Foto: TT/SVT

Därför läggs utredningar av våldtäkter fortfarande på hög: ”Inte särskilt coola att utreda”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Antalet anmälningar om våldtäkter ökar, men andelen uppklarade våldtäktsbrott sjunker. I flera år har frågan utretts och debatterats men trenden håller i sig: Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal. Hur kan det komma sig att ett så allvarligt brott fortfarande inte prioriteras?

Uppdrag granskning har gjort en rad intervjuer med högt uppsatta personer inom polisen och Sveriges rättsväsende. Tillsammans pekar de ut ett antal orsaker som kan ligga bakom den låga uppklaringsgraden bland våldtäktsutredningar i Sverige.

Låg status inom polisen

Flera personer som är verksamma inom polisen pekar på att status inom polisen påverkar hur resurser fördelas. En av dem är Barbro Jönsson, som varit åklagare i 26 år, och nu är anställd av polisen i Göteborg för att förbättra deras utredningar.

Utredning nedlagd

– Våldtäkter är av tradition ett brott som inte ansetts som särskilt högstatus. Det kan man ju spekulera i och jag har inga sådana direkta forskningsresultat, men det är brott mot kvinnor vilket jag tror kan ha bidragit till det hela. De är inte särskilt coola att utreda, säger hon.

Hon får medhåll från polismästaren Annika Lindroth i Stockholm, som arbetar med jämställdhet och frågor som rör kulturen inom polisen. Hon säger att det finns en kulturell obalans som de måste jobba med.

– Det påverkar ju naturligtvis hur vi får dit resurserna, hur vi får nya duktiga utredare till våldtäktsmålen, säger Annika Lindroth.

Nationella riktlinjer

Sedan 2015 finns nationella riktlinjer inom polisen som innebär att våldtäkter i regel utreds av de poliser som har hand om de grövsta brotten, som mord och mordförsök.

Men en konsekvens av det blir att våldtäktsutredningar läggs åt sidan.

I Göteborg har antalet öppna ärenden med sexualbrott ökat till en ”inte acceptabel nivå”, enligt polisen själv. Därför har man inlett ett experiment där man går emot de nationella riktlinjerna och även låter andra poliser utreda våldtäkter.

Samma sak har skett i Fyrbodal. Där lägger man ut våldtäktsutredningar på lokalpoliser så att de hamnar högt upp i prioriteringen.

På två år har våldtäktsutredningarna som gått till åtal där ökat från åtta till drygt 23 procent.

Mordutredningar slukar resurser

Aldrig tidigare har så många dödsskjutningar skett i Sverige som nu. I Stockholm har man haft en så pass hög belastning av den typen av utredningar, att det inte hade hjälpt att lägga ut våldtäktsutredningar på andra poliser – det menar Fredrik Bratt, biträdande chef för polisområde Stockholm Nord.

– När vi väl blir ansatta av den här typen av utredningar som gäller mord så måste vi använda hela vår resurs. Vi använder inte bara vår grova brottsresurs, så vi kan inte freda någon resurs i de delarna, säger han.

Men vad som ska prioriteras är en kontroversiell fråga inom polisen. I en tillsynsrapport gjord för rikspolischefen förra året framför poliser att “man hamnar fel när man regelmässigt prioriterar ärenden med skjutningar, även i de fall det inte rör sig om dödligt våld, framför exempelvis en överfallsvåldtäkt”.

Barbro Jönsson på polisen i Göteborg menar att frågan om våldtäktsbrotten måste lyftas.

– De är lika värda att prioriteras högt som när personer som rör sig i brottsliga kretsar blir skjutna i ben och annat. Den diskussionen måste vi ta. Vad är det vi ska prioritera?

Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet