Marias misstänkta våldtäktsmän identifierades – ändå hördes de aldrig

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Maria vaknade ensam på ett hotellrum med märken på halsen och bröstkorgen, och en spermafläck bredvid sig i sängen – säker på att hon hade blivit våldtagen. Hon polisanmälde snabbt och kunde identifiera de två misstänkta männen. Men trots det lades förundersökningen ned, utan att de misstänkta någonsin blev förhörda.

Maria berättar för Uppdrag granskning om en sommarkväll i Stockholm förra året.

Hon har stämt träff med en vän som hon träffat på en utlandsresa ett par år tidigare. Han är på besök i Sverige tillsammans med sin kusin och träffar Maria för en utekväll. Hon berättar att hon sedan följer med vännen till ett hotellrum och blir bjuden på en drink.

– Sedan är det ganska luddigt men vi lyssnade på musik och snackade. Sedan kommer hans kusin och de häller upp en till drink till mig. Jag tar två kaffe och så tänker jag börja avrunda och åka hem, men sedan blir det bara svart och jag typ har däckat, säger Maria.

Hon vaknar, ensam i hotellrummet, runt halv ett nästa dag. Hon berättar att männen är borta, sängen är utdragen, lakanen ligger huller om buller – hennes jeans är uppknäppta och neddragna. Hon vänder blicken mot spegeln precis bakom sängen.

– Då ser jag ju att jag har sugmärken från hakan ner till brösten, och då tittar jag på sängen igen och ser att bredvid där jag vaknade, bredvid mitt huvud, ligger en stor spermafläck. Då får jag bara total panik.

Männen förhörs aldrig

Vännen och hans kusin lämnar Sverige och åker till Norge där en av dem bor. Den svenska polisen ber aldrig om hjälp att förhöra männen trots att det finns ett väl utvecklat polissamarbete över gränserna, och utredningen läggs ner.

– Klassas det som ett grovt brott då är det ett grovt brott, och då ska man agera efter det. Annars kan vi ju lika gärna ta bort att det är ett grovt brott, säger Marias mamma Åsa Ingnell, som säger att hon känner ett förakt mot rättssystemet efter hur hennes dotters utredning hanterades.

Nedläggningsbeslutet överklagas och utredningen återupptas av en ny åklagare.

De misstänkta hörs inte

I det vaginaltest som görs hittas inga spår av spermier och det finns inga bevis för att Maria ska ha drogats. Däremot konstateras främmande DNA från en person på Marias hals och spermafläckar på lakan och handdukar.

Den nya åklagaren Christina Voigt väljer att lägga ned utredningen – efter mindre än fyra arbetsdagar. Inte heller denna gång förhörs de misstänkta männen. Det finns inget dna som bevisar att ”någon sexuell aktivitet förekommit” skriver hon i nedläggningsbeslutet.

Spermafläckar på lakanen säger inte vad som hänt, menar Christina Voigt. Männen har haft tillgång till rummet under tider då Maria inte varit där och de kan ha onanerat, haft sex med varandra eller med en annan kvinna, menar hon.

Är det inte värt att gå vidare?

– Men vi vet ju inte när spermafläckarna kom dit.

Men är det inte värt att gå vidare och höra de här som är utpekade?

– Jag har ingenting att höra dem om, för jag har ingen berättelse. Jag har ingen aning om vad som har hänt och ska man delge någon en misstanke om brott måste man ha en berättelse.

“Mitt hår ligger i en hårtuss i soptunnan”

I förhören har Maria förklarat att hon är helt säker på att hon blivit penetrerad. Hon påpekar att hon inte haft samlag på över ett år och att ”hon verkligen känner att något har varit i henne på grund av smärtan”.

– Det är ju ganska uppenbart vad som hänt. Man kan ju börja med hur sängen ser ut, att det är sperma där jag vaknar, en tuss av mitt hår ligger i soptunnan. De är borta, de har blockat mig överallt så jag kommer inte åt dem. Jag kände i mig att de hade haft sex med mig. Och jag luktade ju av hans parfym hela jag, säger Maria.

Men att Maria känner att männen haft sex med henne är inte tillräckligt för att höra de misstänkta, menar åklagare Christina Voigt.

 – Hon känner det, ja. Men det räcker inte.

Men du har ju en berättelse här, varför kan du inte delge misstanke?

– Men vad har jag för berättelse? Jag har ingen berättelse. Jag har faktiskt inte det.

Maria heter egentligen något annat.

Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.