Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir så förbannad”. Bloggaren Ponnymamman anser att Ridsportförbundet sopar problemen med sexuella övergrepp under mattan. Foto: SVT

Ponnymammans ilska: ”Väldigt enkelt – ligg inte med dina elever”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska ridsportförbundet vill kunna agera mot ryttare som haft intima relationer med elever – men känner sig bakbundna av Riksidrottsförbundet som tycker att de nuvarande reglerna är tillräckliga.

– Jag blir så förbannad. Det kommer upp fall efter fall men man lyckas inte ta i sakerna på ett bra sätt, säger hästbloggaren Ulrika Fåhraeus.

Ulrika Fåhraeus är en stark röst i ridsportsverige, känd under bloggnamnet Ponnymamman.  Hon har skrivit mycket om ungdomar som blir utnyttjade av framstående ryttare och är kritisk till hur Ridsportförbundets hanterar frågan. Därför vill hon se ett tydligare regelverk.  

– Det är ganska enkla saker. Ligg inte med dina elever, ligg inte med dina praktikanter, ligg inte med dina anställda. Och bryter du mot den regeln, då åker du ut, säger Ulrika Fåhraeus.

Se reportaget: ”Ligg inte med dina elever”

Efter metoo 2017 tillsatte Svenska ridsportförbundet en medlemsombudsman som tar emot anmälningar. Nyligen har de även skrivit in i kompetensbeskrivningen för tränare att intima relationer med elever under 18 år inte är acceptabla.

Regelkrock

Men när Ridsportförbundet drev frågan om en ryttare vars sexuella relationer brutit mot förbundets etiska värdegrund fick de avslag i Riksidrottsförbundets instanser. För att kunna agera krävs att även Riksidrottsförbundet ändrar sitt regelverk, menar ridsportförbundet.  

– Även om vi stärker våra regler kommer vi att få backning från Riksidrottsförbundet om de inte harmoniserar med deras regler, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska ridsportförbundet. 

”Behöver inte skriva det”

Inför Riksidrottsförbundets stämma kräver nu flera idrottsförbund ett tydligare regelverk. Ridsportförbundet föreslår bland annat att man ska kunna dra in licenser. Men Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tycker att de nuvarande reglerna räcker. 

–  Du kan inte med vilda hästar få mig att säga att det är fullständigt normalt att man ligger med unga flickor om man är en gammal gubbe. Man behöver nästan inte ens skriva det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.